Mange forskere afsted til Forskningens Døgn 2010

26-05-2010
I år var det 6. gang, der blev afholdt ”Forskningens Døgn”. Formålet er at præsentere aktuel forskning for så mange som muligt og helst i hele landet. Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling står bag projektet og støtter aktiviteterne både med et sekretariat og midler til gennemførelse af arrangementer.

20 foredrag fra IVA
Forskere fra Det Informationsvidenskabelige Akademi – før Danmarks Biblioteksskole – udbød i år en række foredrag, der indholdsmæssigt viser en betydelig forskningsbredde. 20 af de i alt knapt 300 udbudte foredrag i forbindelse med Forskningens Døgn kom her fra IVA – forkortelsen for Det Informationvidenskabelige Akademi.

I både Frederikshavn, Tønder og Dragør kunne man møde vore forskere, men også Esbjerg, Vallekilde, Rødovre, Århus, Testrup, Vejle og København havde inviteret. Forvaltninger, biblioteker, skoler og organisationer stod bag arrangementerne.

Fra kildekritik til det fremtidige bibliotek
Titlerne på de annoncerede foredrag spændte fra ”Kildekritik på internettet” (introduktion til komparativ kildeanalyse, faldgrupper og krav til pålidelig kildesøgning) og ”Digitale forskydninger i museerne” (hvorfor og hvordan skal museernes fysiske kulturarv bevares, når digital registrering og formidling i praksis erstatter ’originalerne’?) til foredrag ”Om Hestekødsspisning: formidling af information og viden i begyndelsen af 1800-tallet” men også foredrag om ”Billeder, lyd og video på internettet”. En gruppe forskere præsenterede i deres foredragsudbud nye bud på fremtidens folkebibliotek, hvor fokus veksler mellem forskning i forandringer i bibliotekets organisering og bibliotekers fremtidige fysiske indretning, vidensformidling til børn og unge og de tilbud, som brugerne fremover vil efterlyse.

Forskere i dialog med de unge
Forskere, der besøgte højskoler, diskuterede deres aktuelle forskningsresultater med de unge. Der var stor interesse for at høre om social kapital og sammenhængskraft i en globaliseret verden, mens andre diskuterede, hvad der kan karakterisere den gode læseoplevelse, eller hvordan man kan udvikle computerstyring med øjnene for personer, der er ude af stand til at bevæge sig, men som har deres intellekt i behold. Nogle forskere besøgte gymnasier og skoler og mærkede stor interesse for it-teknologi og viden om, hvordan man lærer at navigere effektivt og sikkert på de talrige digitale platforme, der er de unges hverdag.

En hurtig sammentælling viser, at omkring 400 personer hørte og diskuterede med engagerede forskere fra det Informationsvidenskeblige Akademi – IVA – engang Danmarks Biblioteksskole, og der var i alt 15 præsentationer af aktuel forskning. Se den komplette liste over præsentationer.


Af Ragnhild Riis

#Hans Elbeshausen på Forskningens Døgn

Hans Elbeshausen holdt foredrag om Social kapital og sammenhængskraft

#Mette Skov på Forskningens Døgn 2010

Mette Skov fortalte om kildekritik på internettet på Esbjerg Højskole.

#Gitte Balling FD int

Gitte Balling holdt foredrag om, hvad der karakteriserer den gode læseoplevelse.