Fra læsesal til det levende bibliotek – børn, unge og biblioteksrummet

15-09-2010
Casper Hvenegaard Rasmussen og Henrik Jochumsen udgiver artikel om børn, unge og biblioteksrummet i svensk antologi om teori og forskning i børnebibliotekernes omverden.


Artiklen indledes med et historisk tilbageblik, der indfanger hovedlinjerne i det klassiske folkebiblioteks formål og indretning for såvel voksne som børn og unge. Herefter kommer forfatterne med flere eksempler på, hvordan der aktuelt eksperimenteres med at udvikle biblioteksrummet for børn og unge. Vi hører om 1960'ernes designede læselandskaber, 1970'ernes hjemlige hygge i ølkassebiblioteket, 1980'ernes videoværksteder og 1990'ernes selvstændige ungdomsbiblioteker.

Zoneinddeling med plads til overraskelser og forandring
Artiklen er fyldt med spændende eksempler på iscenesættelse af biblioteksrummet, og de mange eksperimenter, som artiklen beskriver, er også blevet overvældende publikumssucceser. Her citeres fra artiklens afslutning:

"Et både mangfoldigt og foranderligt bibliotek stiller særlige krav til biblioteksrummet. De mange og forskelligartede funktioner og aktiviteter, der kendetegner det moderne bibliotek, fordrer en bevidst zoneinddeling, så der både er plads til det støjende og det stille, det fælles og det individuelle etc. En stram funktions- og rumopdeling kunne umiddelbart være en mulig løsning, men disse valg kolliderer både med princippet om serendipitet og muligheden for løbende forandringer. Derfor skal rum og inventar i udgangspunktet være fleksible, så forskellige materialer successivt kan mikses og nye aktiviteter udvikles. Men det levende bibliotek skal samtidig have klar identitet, der først og fremmest signalerer en demokratisk institution, hvor alle er velkomne. Og derudover kan en distinkt identitet også være med til at adskille biblioteket fra dets omverden. Der er med andre ord tale om en balance mellem, hvad der skal forblive, og hvad der skal forandres. Derfor vil det levende bibliotek kontinuerligt kræve følgende diskussioner: Hvad skal der ikke ændres ved? Hvad skal løbende forandres? Hvor skal vi give brugerne indflydelse? Og hvornår skal vi lade dem være i fred?"

Beth Juncker har skrevet en artikel i samme antologi, som beskrives i næste nummer af Insight IVA.

Barnet, platsen, tiden
Teorier och forskning i barnbibliotekets omvärld
Red. Kerstin Rydsjö, Frances Hultgren, Louise Limberg
ISBN: 978-91-978490-4-3