Prorektors hjørne: Godt nytår

13-01-2011
Jack Andersen gør status over året, der er gået samt de udfordringer, der venter i det nye år.


2010 var et år, der startede skidt for IVA. Vi måtte indlede året med et antal afskedigelser. Som om det ikke var nok, blev organisationen også ændret med virkning fra 1. april, 2010. Afskedigelser og organisationsændringer er hårde processer i en organisation. Men IVA’s personale holdt hovedet koldt og gjorde en fantastisk indsats med en fantastisk energi og et fantastisk engagement, der resulterede i et øget optag på vores bacheloruddannelse. Oven i det fik IVA også en meget positiv akkreditering. Også her ydede personalet en stor indsats på trods af de mørke skyer, der havde lagt sig over IVA. Inden vi gik på sommerferie, havde vi også fået nyt navn.

Som led i arbejdet med universitetspædagogikken på IVA var alle undervisere på et internat i maj 2010, hvor man diskuterede teorier, metoder og tilgange til undervisningsplanlægning, universitetspædagogik og undervisningsformer. Internatet blev en succes, og det blev det, fordi underviserne gik til opgaven med et engagement og professionalisme, som man som institutleder blev meget stolt af at være vidne til. Og allerede i efterårets undervisning afprøvede underviserne mange af de tiltag og temaer, der var blevet drøftet på internatet.

I 2010 var IVA’s forskere også aktive ved f.eks. arrangementet Forskningens Døgn, som forskerne fik meget positiv respons på. IVA-forskere var også synlige og aktive i pressen. Dette tyder på, at vores arbejde med at få formidlet vores forskning ud til en bredere offentlighed begynder at bære frugt, ligesom det vidner om IVA-forskningens samfundsrelevans.

På IVA åbnede vi dørene i 2010. Vi har haft studerende fra vores samarbejdspartner, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab (INSS) på Københavns Universitet. Denne trafik skal vi bevare, ligesom vi skal arbejde for, at vores studerende tager kurser på INSS. På denne led får vi skabt en studiekultur, hvor det opleves som det mest naturlige i verden, at man som led i sin uddannelse på IVA også tager kurser ud af huset, ligesom det er naturligt for studerende på f.eks. KUA at tage tilvalg på forskellige institutter.

2010 var altså et rigtigt eventyr-år for IVA: det startede rigtigt trist men endte godt og lykkeligt på grund af et personale, der red stormen af og ydede en helhjertet og professionel indsats. Dette skal personalet på IVA have en stor tak for.

2011 bliver det år, hvor vi for alvor skal give navnet IVA og uddannelsesnavnet ’informationsvidenskab og kulturformidling’ indhold og fylde. Vi vil lægge vores fortolkning ned over disse fagfelter. Vi skal og vi vil definere dem. Vigtigst i denne sammenhæng er måske at bevare og udvikle, hvad man kunne kalde for ’den skandinaviske skole’ indenfor informationsvidenskab, som er kendt for de mere sociologiske og kulturelle tilgange til informationsvidenskab – deraf også vores uddannelsesnavn.

Hvad skal vi så mere i 2011? På forskningssiden vil vi fortsætte, hvor vi slap, nemlig med at være aktive forskere i nationale og internationale netværk igennem publicering, konferencedeltagelse, seminarafholdelse og være med i diverse bedømmelseskomiteer.

På uddannelsessiden vil vi arbejde for at beholde vores gode optagelsestal fra 2010 og meget gerne med lidt flere førsteprioritetsansøgere, ligesom vi vil fortsætte det rigtig gode arbejde med fastholdelsen og udviklingen af universitetspædagogikken og teamorganiseringen af undervisningen på IVA. Det er også første gang, vi skal lancere uddannelsen som ’informationsvidenskab og kulturformidling’ på forskellige messer og andre arenaer.

På både forsknings- og uddannelsessiden skal vi fortsætte med at udbygge vores samarbejde med vores samarbejdspartnere på Aalborg Universitet og på KU. Disse samarbejder er vigtige for IVA’s forskere og for IVA som helhed, fordi de udfordrer vores forståelse og udlægning af forskningen og uddannelsen i informationsvidenskab og kulturformidling. Som en mindre forsknings- og uddannelsesinstitution er vi stærkt afhængige af at få nye indspark. Men vi er også afhængige at få vores fagligheder bredt ud i andre faglige miljøer, fordi det er med til at øge kendskabet til IVA.

2011 er på forskersiden begyndt med en nyansat adjunkt, Gitte Balling, i København og en nyansat ph.d.-studerende, Lasse Gram-Hansen. Velkommen til begge to.

I 2011 vil den første danske forskningsmonografi om vidensmedier blive udgivet på Samfundslitteratur med IVA-forskerne Helene Høyrup, Hans Jørn Nielsen og Hans Dam Christensen som redaktører. Bogen indeholder bidrag fra forskere fra bl.a. AU, SDU, KU og IVA. Ligeledes færdiggør lektorerne Henrik Jochumsen, Casper Hvenegaard Rasmussen og Dorte Skot-Hansen deres forskningsprojekt om byudvikling og biblioteker med en bogudgivelse senere på året. Nan Dahlkild færdiggør ligeledes sit projekt og bog om biblioteksarkitekturhistorie i det 20. århundrede. Eksempler på andre store forskningsprojekter med deltagelse af forskere fra IVA er f.eks. det tværinstitutionelle forskningprojekt i radiokulturarv, LARM, med lektor Birger Larsen som medlem af ’executive board’og projektet ’Viden i spil’, der er skudt i gang pr. 1. januar 2011 og varer til udgangen af 2012. Projektet handler om digitalisering og forskningsbiblioteker og udføres af lektorerne Helene Høyrup, Hans Jørn Nielsen, Hans Dam Christensen og professor Birger Hjørland.

Vi går altså et år i møde med masser af udfordringer for IVA. Det rigtig gode ved dette er, at vi har medarbejderne til at løfte IVA ind i det nye årti.

Godt nytår

Jack Andersen
Prorektor og institutleder



2011 bliver det år, hvor vi for alvor skal give navnet IVA og uddannelsesnavnet ’informationsvidenskab og kulturformidling’ indhold og fylde.

Jack Andersen

#Prorektors hjørne int