Biblioteksudvikling set med nye briller

Biblioteksudvikling set med nye briller
Biblioteket skal følge med tiden. Derfor deltager centerleder Dorte Skot-Hansen i to projekter, der skal kigge på bibliotekets fysiske ramme og lægge grundstenene til en model for fremtidens bibliotek.


Bibliotekerne er udfordrede både budgetmæssigt og teknologisk. Derfor er Dorte Skot-Hansen, centerleder ved IVA og medforfatter til rapporten "Biblioteket i Byudviklingen," gået ind i styregruppen for Kulturstyrelsens udviklingsprojekt "Modelprogram for folkebiblioteker" samt et samarbejde med Gentofte Bibliotek med titlen "Fra model til projekt," der skal kigge på et nyt koncept for biblioteket.

"Biblioteket som institution står over for flere udfordringer, og der er ikke kun én løsning på disse. Der er kommet andre oplevelsestilbud og biblioteket kan ikke legitimere sig længere. Især de unge skal føle sig hjemme og have mulighed for at finde et sted, hvor deres viden udfordres, og hvor de bliver inspireret til at udfolde deres kreativitet," siger Dorte Skot-Hansen.

Biblioteket oplever renæssance
Modelprogrammet for folkebiblioteker er en del af programmet "Institutioner For Fremtiden," der skal repræsentere den nyeste viden om brugernes behov for fysiske rammer og viden om arkitektur og byggeri på områder som energi, indeklima, byggematerialer og totaløkonomi. Det er Erhvervs- og Byggestyrelsen med støtte fra Realdania, der står bag programmet. Projektets mål er at udbrede viden og ejerskab for modelprogrammerne til en bred kreds af potentielle brugere.

Samtidig er Dorte Skot-Hansen i gang med et projekt i samarbejde med Gentofte Bibliotek, der har modtaget støtte fra Udviklingspuljen for folke- og skolebiblioteker. Dorte Skot-Hansen fungerer som videnspartner og skal være med til at udvikle et nyt koncept for biblioteket. Dorte Skot-Hansen fortæller, hvorfor hun har engageret sig i begge projekter:

"Forskning skal præge udvikling. Derfor skal vi se på biblioteksudviklingen med nye briller, påvise tendenser og undersøge samfundsmæssige ændringer. Jeg tror på, at det fysiske bibliotek oplever en renæssance, og at der i fremtiden bliver et stigendebehov for mødesteder, hvor man kan hente inspiration og viden," siger hun.

Biblioteket i byudviklingen
Igennem begge projekter kan Dorte Skot-Hansen bygge videre på rapporterne "Model for folkebiblioteket i oplevelses- og vidensamfundet," samt "Biblioteket i byudviklingen - oplevelse, kreativitet og innovation," som hun har udarbejdet sammen med Casper Hvenegaard Rasmussen og Henrik Jochumsen.

Rapporterne sætter fokus på bibliotekets betydning som bymæssigt ikon, placemaker og katalysator og handler om at skabe nye oplevelser og performative rum. De tager udgangspunkt i fire rum: Inspirationsrum, læringsrum, performativt rum og møderum. Disse observationer vil Dorte Skot-Hansen bygge videre på i sit virke for Styregruppen og som videnspartner for Gentofte Bibliotek.

"Modelprogrammet skal fungere som inspirationskilde og ikke komme med løsninger. Det skal bidrage med en slags byggesten til en model for fremtidens bibliotek. Det skal fremlægge, hvilke muligheder der foreligger og hvilke typer af rum, der understøtter de funktioner, man ønsker, samt hvilke parametre man skal tage højde for. Her ser jeg mig som en inspirationspartner med en forskningsmæssig tilgang til processen," siger hun.

Styregruppen for Modelprogram skal i løbet af den kommende tid udpege de projektledere, der skal udføre visionerne. Begge projekter er netop gået i gang, og i slutningen af 2013 og 2014 vil det vise sig, hvad processen har ført med sig.


Af Anne Saabye


Yderligere information

Modelprogrammet "Modelprogram for folkebiblioteker" løber fra 2012-2013.

Projektet "Fra Model til Projekt" ved Gentofte Bibliotek løber fra 2012-2014.

Der er kommet andre oplevelsestilbud og biblioteket kan ikke legitimere sig længere. Især de unge skal føle sig hjemme og have mulighed for at finde et sted, hvor deres viden udfordres, og hvor de bliver inspireret til at udfolde deres kreativitet.

Centerleder Dorte Skot-Hansen