Både udfordringer og styrker ved en fusion

Både udfordringer og styrker ved en fusion
Fusionen med KU skaber styrket forskningssamarbejde og bedre mulighed for at tone sin uddannelse. Men den kan også skabe kulturelle og strukturelle udfordringer, hvis man spørger ledelsen samt undervisere på IVA.
"Som forskningschef kan man sige, at det som sådan burde være lige meget, om IVA fusionerer med KU eller ej," siger forskningschef ved IVA, Hans Dam Christensen.

"Måske vil et tilhørsforhold til Københavns Universitet på visitkortet gøre IVA-forskere mere attraktive i nogle forbindelser, end når de "blot" kommer fra IVA - på den anden side, så er IVAs forskningskompetencer i forvejen attraktive i rigtig mange sammenhænge, så der er et naturligt loft for, hvor mange nye samarbejder og projekter, det er muligt at indgå i med den nuværende forskningsvolumen," siger han.

Uanset fusion eller ej…
Han fortæller, at det dog er et kvalitetsparameter, når forskere samarbejder på tværs af institutioner. I forbindelse med de fleste forskningsansøgninger er det en implicit og oftest gerne eksplicit præmis, at man skal kunne dokumentere forskningssamarbejde med andre partnere.

"I denne optik er fusionen faktisk en forringelse, fordi KU og IVA ikke længere på samme måde kan bruge hinanden som eksterne partnere. Heldigvis har IVA relationer til mange andre institutioner nationalt såvel som internationalt, så det får formentlig ikke den store praktiske betydning. Vedrørende forskning er pointen dog først og fremmest, at forskningssamarbejde for så vidt findes i forvejen - uanset fusion eller ej."

Styrke for forskning og studiemiljø
Også prorektor ved IVA, Jack Andersen, har overvejelser om styrkerne og svaghederne ved en eventuel fusion.

"Der er masser af udfordringer. For eksempel bliver det en udfordring at få tænkt vores organisation kulturelt og strukturelt ind i KU, men det er helt klart en styrke for forskningen og for de studerende, der bliver en del af et større miljø og studieliv," siger han og Hans Dam Christensen supplerer:

"Fusionen med Det humanistiske Fakultet på Københavns Universitet motiverer til at indgå i strategiske alliancer, som kan være med til at fremme IVAs særkender inden for informationsvidenskab og kulturformidling. Det vil sige, at forskere fra begge sider eksempelvis har en interesse i at udvikle samarbejder for at understøtte og supplere beslægtede forskningsområder internt på Fakultetet - her foretages også prioriteringer i forhold til satsningsområder," siger han.

Konkurrencen bliver større
Hans Dam Christensen mener, at IVAs særkender sættes i spil via Fakultetet og Københavns Universitet, når der er brug for det i forbindelse med bredere forsknings- og samfundspolitiske spørgsmål. Selvom han ser flest positive udfordringer ved et forskningssamarbejde, mener han, at der til gengæld kan ligge nogle udfordringer på undervisningssiden:

"Forskning fungerer på en anden måde end undervisning. Man kan sige, at der på undervisningssiden kæmpes om de studerende i konkurrence med alle de andre uddannelsesinstitutioner, og dernæst, når de studerende er fanget ind, skal man sørge for, at de så hurtigt som muligt kommer velklædte ud på arbejdsmarkedet," siger han.

Hans Dam Christensen slår dog fast, at IVAs profil er stærk, og at der bagom de strategiske og forskningspolitiske briller findes en vigtig styrke:

"Alt andet lige er det svært at forestille sig, at direkte adgang til og viden om forskning på Det Humanistiske Fakultet ikke vil stimulere IVAs forskning. Og uden at det skal lyde som om, at IVA vil revolutionære humanistisk forskning på Københavns Universitet, så kan vi da med god grund forvente, at viden og adgang den anden vej også vil bidrage til igangværende forskning på Fakultetet."

Studerende

IVA bliver 9. institut på HUM-FAK
Set fra et uddannelsesperspektiv er en af de store styrker ved en fusion de nye muligheder, der åbner sig for i langt højere grad at tænke toning og specialisering ind uden for IVA, fortæller uddannelseschef ved IVA, Jette Hyldegaard

"Vi har i dag et tæt samarbejde med INSS, men vil i fremtiden også søge samarbejde med andre institutter og derved yderligere styrke vores faglige profil og tilbud til de studerende. Det kunne være med Center for Communication and Computing (CCC), som udbyder bachelor- og kandidatuddannelse i Kommunikation og it. I tillæg til de formelle aftaler IVA indgår vil der være mulighed for at tone sin uddannelse gennem specifikke tilvalgspakker eller tilvalgsfag fra andre uddannelser på KU. På HUM-FAK er det et krav, at alle studerende skal vælge tilvalgsfag på deres tredje BA-studieår," siger hun.

IVA bliver det 9. institut på HUM-FAK, men det eneste på KU inden for informationsvidenskab.  Ifølge Jette Hyldegaard skal IVAs faglige profil og særkende bevares men også udvikles til gavn for uddannelsernes fortsatte kvalitet og relevans, for eksempel gennem et styrket tværfagligt samarbejde inden for både undervisning og forskning. HUM-FAK har for nylig offentliggjort et notat om mulige tiltag for at skabe en tættere sammenhæng mellem undervisning og forskning. Der tales om nødvendigheden af en stærk integration mellem forskning og undervisning samt behovet for en styrkelse af incitamentstrukturer inden for undervisning, herunder pædagogisk og didaktisk forskning.

ECTS-huller skal lukkes
Dekanen ved HUM-FAK har meddelt, at fakultetet opretter et pædagogisk center i løbet af efteråret 2012, hvilket, Jette Hyldegaard fortæller, giver mulighed for at samle indsatsen og styrke pædagogisk udvikling i et tæt samspil med institutterne. De mange nye toningsmuligheder på KU er dog samtidig en af udfordringerne, idet IVAs uddannelse på tiden ikke helt matcher uddannelserne på for eksempel HUM-FAK. IVA har moduler på 10 og 20 ECTS, mens modulerne på KU er 7½ eller 15 ECTS.

"Det har vi sådan set vidst længe, og vi håndterer det da også for hver studerende, der søger fag uden for IVA. De reviderede studieordninger med virkning fra efteråret 2012 vil endvidere gøre det administrativt endnu nemmere for de studerende at 'lukke ECTS-huller'.  Men efter en fusion  vil det ikke være bæredygtigt med den struktur vi kender i dag,  hvis vi vil give egne og andre studerende nem adgang til det indre marked, som vi selv bliver en del af. En anden udfordring er, at vores erhvervsrelaterede projektsemester ikke passer ind i nogen gradstruktur på KU, så der skal tages stilling til hvad der skal ske med dette semester, som i sig selv rummer mange kvaliteter," siger Jette Hyldegaard som primært fornemmer en positiv stemning omkring fusionen blandt kolleger.

"Alle jeg har talt med på IVA er meget positive over for en fusion med KU og ser frem til at blive en del af HUM-FAK. Det kan naturligvis være svært at vide, hvordan hverdagen konkret vil blive - både i overgangsfasen frem mod 2016 og efter. Men det blotte faktum, at vi går fra at være en lille selvstændig institution til at være et institut på HUM-FAK med 1100 ansatte og ca. 11.000 studerende vil kunne mærkes. Der vil pludselig være længere til de administrative enheder, som vi har været vant til at have  lige om hjørnet, ligesom vi af samme grund skal imødese  et andet serviceniveau.," siger hun.

Nedenfor har vi lavet en rundspøge om fusionen blandt undervisere på IVA:

Lisbeth midt
Lisbeth Worsøe-Schmidt, lektor ved IVA

Hvad bliver de største udfordringer ved en fusion?
På kort sigt tror jeg, at de største udfordringer kommer til at ligge på det administrative område. Efterhånden, som vi nærmer os KUA-standarden, vil serviceringen af de studerende blive mærkbart beskåret. Jeg tror, at det vil være en god ide at kigge studie- og eksamensadministrationen samt det videnskabelige personale på IVA efter i sømmene og fjerne alt dobbeltarbejde. Meget forekommer fra min synsvinkel tungt i dag, blandt andet på grund af den sælsomme blanding af hierarkier og teamarbejde samt dobbeltstrengen (både studienævn og uddannelseschef). Hvis man effektiviserede dette, ville man måske kunne opretholde et godt serviceniveau.

På mellemlang sigt tror jeg, at det er uddannelserne og undervisningsmængden per kursus, der kommer til at holde for. Udfordringerne bliver dels at holde vores særlige profil med tæt integration af informationsvidenskab og kulturformidling i hævd, dels at opretholde et højt niveau i undervisningen og forbedre fastholdelsen af de svagere studerende med færre timer.

På lang sigt bliver udfordringen nok overhovedet at bevare IVA. Vi bliver en underlig samfundsorienteret snegl på det humanistiske fakultet. En risiko er, at den mest informationsvidenskabelige del bliver lagt sammen med andre IT- og informatikagtige fag, mens kulturformidlingsdelen lægges samlet eller spredt ind under andre institutter, der rummer denne dimension, fx INSS, IKK og TORS.

Hvad bliver de største styrker ved en fusion?
De største styrker bliver efter min mening større bevægelighed blandt de studerende - både til og fra IVA. For forskerne kommer en lang række fag og centre tættere på, så også her bliver der større bevægelsesfrihed, samarbejds- og inspirationsmuligheder. Særligt for ph.d.-studerende bliver det en fordel at komme til at svømme i en større pøl med flere kurser og kolleger i nærområdet.
Og så er en fusion formentlig vores bedste overlevelsesmulighed i en stadig mere koncentrations- og stordriftsorienteret virkelighed.


Gitte midt
Gitte Balling, adjunkt ved IVA

Hvad bliver de største udfordringer ved en fusion?
Jeg er generelt positivt indstillet, men jeg kan også godt forestille mig, at der vil komme nogle udfordringer på længere sigt. Jeg går ud fra, at vi på et tidspunkt bliver et institut, og der skal vi tænke på, hvordan vi kan bevare dét, der er særligt ved os, og hvordan vi kan holde fast i den unikke, faglige kombination, som vi har. Men jeg tror faktisk, at fusionen bliver en større fordel end ulempe. Det negative kan selvfølgelig være, hvis de studerende tænker, at de forsvinder i alle de nye gange, og at vi bare bliver et lille institut, der får svært ved at komme til orde. Men de udfordringer tror jeg faktisk ikke på. Vi skal holde fast i et trygt studiemiljø for de studerende, og det mener jeg godt, at vi kan. Alle afdelinger på KU har deres egne fællesarealer, og her må vi bibeholde stemningen.

Hvad bliver de største styrker ved en fusion?
Det positive er, at vi bliver en del af en større institution, og det tror jeg vil betyde noget i forhold til vores selvforståelse. Forskere får flere samarbejdsmuligheder på tværs af institutter. For de studerende vil der være mulighed for at lave helt andre faglige kombinationer, som vil gøre, at deres uddannelsespalet vil udvide sig betragteligt. Studiemiljømæssigt vil der være flere fredagsbarer, flere boghandler, flere kantiner og flere foredragsrækker, man kan følge på de andre institutter. Der vil være større mangfoldighed og flere muligheder. Jeg synes, at det må være fedt som studerende at gå på et campus som Københavns Universitet, hvilket det i høj grad er ved at udvikle sig til med kollegieboliger og IT-faciliteter lige om hjørnet.

Jeg tror, at IVA altid vil tiltrække studerende, fordi de kan se, at vores undervisning har relevans til praksis. Og jeg tror vores forskningsresultater altid vil være interessante for omverdenen. På den måde tror jeg ikke, vi skal være nervøse for at blive en del af noget større. Vi kommer med en enorm styrke i bagagen.

Af Anne Saabye


Alt andet lige er det svært at forestille sig, at direkte adgang til og viden om forskning på Det Humanistiske Fakultet ikke vil stimulere IVAs forskning

Forskningschef Hans Dam Christensen