DB-kandidat lægger op til debat

19-04-2010
Bogsalg på folkebiblioteker er et emne, som bliver diskuteret heftigt i øjeblikket. Ole V.G. Olesen-Bagneux, cand.scient.bibl fra Danmarks Biblioteksskole, har nu markeret sig i debatten med et indlæg i Information.

Nej til elitære folkebiblioteker
I Information kunne man den 9. april læse et debatindlæg af Ole V.G. Olesen-Bagneux, som er cand.scient.bibl fra Danmarks Biblioteksskole. Indlægget fulgte i kølvandet på et forslag af forlæggeren Per Kofod om, at danske folkebiblioteker bør sætte finlitterære bøger til salg som et alternativ til udlånsmaterialerne.

Per Hedeman, formand for Forlæggerforeningen og Lotte Garbers, formand for Dansk Forfatterforening, er dog kritiske overfor forslaget, da de bl.a. mener, at det vil skabe en splittelse imellem de lånere, som foretrækker hhv. det finlitterære og det folkelige materiale, og at det i værste tilfælde vil skræmme lånerne helt væk, hvis folkebiblioteket får et mere elitært image.

Olesen-Bagneux er ikke enig i denne tankegang, som han anser for at være indskrænket. ”Det er en ussel holdning til den danske befolkning”, skriver han og påpeger, at det netop er folkebibliotekernes rolle at formidle den bedste litteratur. Samtidig bør man have tiltro til, at danskerne vil tage positivt imod den, og han stiller spørgsmålet: ”Hvorfor skal den danske befolkning groft sættes i bås som dumme, læsesvage borgere, der ikke søger indsigt - uden muligheden for at bevise det modsatte?”

Økonomien skal hjælpe kulturen
En anden pointe i indlægget er, at kulturpolitikken ifølge Olesen-Bagneux ikke giver økonomien mulighed for at hjælpe kulturen – det foregår nøjagtig omvendt ved, at biblioteker lægges tæt op ad indkøbscentre såsom Bilka og Fields, hvilket i stedet øger forbruget af tøj og dagligvarer. Men Kofods forslag bygger netop på ideen om, at økonomien skal hjælpe kulturen, og det er helt uhørt i det danske samfund, mener Olesen-Bagneux. Derfor tror han ikke, at forslaget har nogen chance for at blive vedtaget.

Personligt går Olesen-Bagneux stærkt ind for Per Kofods forslag, og han afslutter sit indlæg med følgende citat: ”Lad os forsøge at lave biblioteker, der promoverer det, som Kofod foreslår. Med bøger til udlån, og også gerne til køb. Lad os blot åbne én enkelt filial, måske i en større dansk by, måske ude i det åbne landskab. Hvis bogmarkedet reformeres, hvorfor må biblioteket så ikke reagere? Lad os eksperimentere. Måske vores sprog således fortsat kunne rumme alt, hvad der skal til for at være et selvstændigt tænkende folk.”

Ole Olesen-Bagneux vandt i 2009 prisen for årets kritiske kandidatspeciale, som omhandlede biblioteksutopier fra middelalderen til fremtiden. Specialet kan downloades her.

Af Helle Saabye