Nye trends indenfor Web 2.0

02-11-2010
Den 7. oktober afholdt IVA i København et kursus for bibliotekarer og informationsspecialister i søgeredskaber, tips og trends indenfor Web 2.0.


Kurset varede i alt 6 timer og blev ledet af Benno Jensen, der til daglig arbejder som Product Specialist hos Thomson Reuters i København. De 17 deltageres baggrund spændte fra folke- og forskningsbiblioteker til universitetshospitaler, og en enkelt deltager var endda rejst hele vejen fra sit job i Akershus fylkeskommune i Norge for at deltage i kurset.

Fra autoritet til brugere
Kurset bestod af en vekslen imellem undervisning og praktiske øvelser, hvilket skabte en god dynamik. Benno Jensen lagde ud med en kort introduktion til begrebet Web 2.0 og fortalte blandt andet, hvordan man har bevæget sig fra et såkaldt ”top-down” system til et ”bottom-up” system, hvor det i stigende grad er brugere i stedet for autoriteter og institutioner, der generer informationer på nettet – f.eks. på Wikipedia. I det nye Web 2.0-samfund er tilliden til kilderne derfor også blevet et helt centralt begreb, i og med at brugerne bliver inddraget så meget i formidlingen.

Sociale medier og nye søgemaskiner i fokus
Efter introduktionen var det tid til at dykke ned i de nye Web 2.0 søgeredskaber. Først blev mange af de sociale medier såsom Facebook, Flickr og Myspace gennemgået med henblik på, hvilke muligheder man har for at anvende disse nye typer af indhold til informationssøgning på bibliotekerne. Efterhånden som dagen skred frem, blev deltagerne introduceret til en lang række søgeredskaber, der blandt andet gav mulighed for at søge i blogs, audio, video og podcasts samt fænomenet ”social bookmarking”, som er sider, hvor brugere kan dele links med hinanden. Endelig blev der sat fokus på nogle af de nye søgemaskiner som fx Quintura – en visuel søgemaskine, der i stedet for at frembringe lineært orienterede resultatlister visualiserer søgeresultaterne på forskellige måder.

Nyt overblik
Deltagerne fik med mellemrum stillet en række opgaver, som gav dem lov til at prøve kræfter med de mange søgeredskaber, de blev præsenteret for. Opgaverne havde ingen rigtige eller forkerte svar men var designet sådan, at man fik anvendt de vigtigste funktioner i hver af de forskellige søgeredskaber. Efter hvert opgavesæt var der fælles gennemgang og diskussion af mulige løsninger.

Dagen blev afsluttet med en skriftlig og mundtlig evaluering af kurset. Deltagernes vurdering var yderst positiv og mange gav udtryk for, at de nu følte, de havde fået klart overblik over et område, som før havde virket diffust og forvirrende.


Af Helle Saabye