Portræt af en forsker – Birger Larsen

30-03-2011
Lektor Birger Larsen har undervist på IVA siden 1998 og skrev i 2004 ph.d.-projekt om referencer og citationer i automatisk indeksering og søgesystemer. I øjeblikket er han travlt optaget af en række spændende projekter, som bl.a. skal hjælpe med at diagnosticere sjældne sygdomme, mens der i fritiden bliver tid til science fiction og fantasy.


Hvad er dine forskningsområder?
Jeg har to hovedområder. Det ene er bibliometri, hvor jeg de senere år har fokuseret på forskningsevaluering og kvantitative metoder til at evaluere forskning. Det andet område hedder på engelsk information retrieval, og det omhandler design og evaluering af søgemaskiner og brugernes anvendelse af disse systemer.

Hvad er det vigtigste for dig i din forskning?
Det er at lave interessant og god forskning, hvor man finder nogle spændende problemstillinger - både teoretiske og praktiske - og så prøver at komme op med interessante løsninger, som man derefter kan gennemføre og formidle. Jeg lægger meget vægt på networking og er med i rigtig mange programkomitéer og forskellige initiativer. Jeg er bl.a. med til at arrangere konferencer, workshops og forskellige aktiviteter relateret til infrastrukturen rundt omkring forskning. Det giver nogle muligheder, for når man er synlig i netværket, så får man chancen for at komme med i interessant forskning og samarbejde.

Hvad er du mest optaget af lige nu?
I øjeblikket sidder jeg og laver forskningsansøgninger. Jeg er koordinator for en af IVAs forskningsgrupper, "Informationssystemer og Interaktionsdesign". Derfor bruger jeg meget tid på at lave ansøgninger om ekstern finansiering for derigennem at kunne styrke de områder, jeg er ansvarlig for. Lige nu arbejder jeg på en ansøgning til TrygFonden sammen med folk fra DTU og Bispebjerg hospital. Vi vil gerne udforske, hvordan man kan lave et system, der kan hjælpe praktiserende læger med at diagnosticere sjældne sygdomme. Det er interessant, fordi der faktisk er 8 % af EU's borgere, som har en af de mage sjældne sygdomme, men mange af dem bliver ikke diagnosticeret ordentligt. Derfor bliver mange patienter fejlbehandlet med store gener og overdødelighed til følge. Vi håber derfor på at kunne hjælpe med at få opdaget sygdommene tidligere, og derved mindske patienternes lidelser og samtidig spare en masse penge for samfundet.

Har du andre projekter på bedding?
Ja, jeg deltager i et projekt sammen med Jesper Schneider fra Aalborg, som starter op her i marts og skal køre i 3 år. Det er et projekt i bibliometri ved navn ACUMEN - Academic Careers Understood through Measurement and Norms - og er en fortsættelse af vores arbejde med forskningsevaluering. Det er et EU-projekt med 7 andre partnere, som går ud på at sætte modeller op for, hvordan man kan evaluere enkelte forskere. Det er ellers noget, man normalt ikke anbefaler, fordi metoderne til evaluering er forholdsvis ustabile på lave aggregeringsniveauer. Men da mange forskere bliver evalueret så meget igennem deres karriereforløb, vil det være bedre at undersøge, hvordan vi med andre metoder kan lave en portfolio, der kan præsentere den enkeltes forskningsprofil, hvilket f.eks. vil kunne bruges til jobansøgninger.
   Derudover er jeg med i LARM, et forskningsinfrastruktur-projekt, sammen med en række humanistiske forskere fra Københavns Universitet og andre danske universiteter samt Danmarks Radio og Statsbiblioteket. Formålet med projektet er at gøre de arkivmaterialer, der findes for radio, tilgængelige. Konkret betyder det, at vi om et par år har 1,2 mio. timers radio, som forskere skal have adgang til igennem denne infrastruktur. Vi opbygger simpelthen infrastrukturen. Jeg har overtaget ledelsen af projektet fra Jette Hyldegaard, efter hun blev uddannelseschef, så jeg er lokal projektleder her. Men vi er et team, der er med i projektet, så jeg bruger en del tid på at koordinere med de andre - Marianne Lykke, Haakon Lund, Mette Skov, Toine Bogers og Jonas Fransson.
   Og så har vi lige afsluttet et forholdsvist lille projekt finansieret af Kulturministeriet og DEFF. Vi var inde og opbygge en testsamling, hvor man kan teste forskellige former for søgemaskiner mod hinanden. Testsamlingen var dokumenter fra fysikområdet. Ph.d.-studerende og lektorer har givet os deres informationsbehov, og også bedømt om de resultater, vi har fundet til dem, er relevante. Og der er meget at bygge videre på. Nu har vi samlingen, så med den kan vi begynde at teste en masse ting. Det har nogle gode perspektiver, og jeg er i gang med at se nærmere på mulighederne sammen med mine bachelor- og specialestuderende.

Hvilke fagtidsskrifter og biblioteksblade kan du bedst lide at læse?
Jeg læser mest de centrale internationale tidsskrifter, så det er JASIST og IPM. Jeg læser også et, der hedder Information Retrieval Journal og følger med i de centrale konferencer i feltet, bl.a. SIGIR, IIiX, CIKM, ISSI og ST&I.

Hvad læser du i din fritid?
Jeg kan godt lide både science fiction, fantasy og historiske krigsromaner. Jeg er stor Terry Pratchett fan.


Af Helle Saabye


Jeg lægger meget vægt på networking og er med i rigtig mange programkomitéer og forskellige initiativer ... Det giver nogle muligheder, for når man er synlig i netværket, så får man chancen for at komme med i interessant forskning og samarbejde.

Birger Larsen

BLÅ BOG

Navn: Birger Larsen

Alder: 37

Forskning: Bibliometri, forskningsevaluering, informationsarkitektur, informationssøgning, søgemaskiner, digitale biblioteker og medier, automatisk indeksering, scientometri.

Hjemmeside:
www.iva.dk/blar

Privat:
Bor i Västra Hamnen, Malmö med sin kæreste.

#Birger Larsen portræt int