Fra wiki til samarbejdende bog

14-09-2011
En ny publikation om informationsvidenskab har set dagens lys. "Introduction to Information Science and Technology" står der på omslaget, og boget er udgivet af den mest anerkendte organisation inden for faget i USA: ASIS&T.


Udgangspunktet for bogen er en wiki, der blev startet tilbage i oktober 2008, og hele skrivningen er foregået som en fælles samarbejdende proces. Alle bogens kapitler er startet som udkast på en wiki, hvor en række forfattere har givet bolden op. Indholdet er på denne måde skabt af frivillige, der har bidraget, diskuteret, rettet og slettet undervejs. På et tidspunkt blev wikien så lukket, redaktionen tog afsæt i det foreliggende materiale, og det kom der en grundbog i informationsvidenskab og informationsteknologi ud af.

Bogens fjorten kapitler kommer rundt om mange emner som for eksempel informationsbehov, informationssøgning, informationsorganisering, computere og netværk, systemapplikationer, evaluering af informationssystemer og informationshåndtering. De indledende kapitler introducerer feltet og placerer det i en historisk sammenhæng.

Det ubehagelige tab af kontrol
Professor Birger Hjørland og lektor Jeppe Nicolaisen fra IVA har begge bidraget til publikationen, som de insisterer på et kalde en antologi.

"Jeg synes, man skal se det som en opslagstavle, man har sat elementer op på, og noget af det vil helt klart kunne bruges til undervisning," forklarer Jeppe Nicolaisen. "Men en egentlig grundbog vil jeg ikke kalde den. Det unikke ved den er tilblivelsesformen, som jo også indebar, at efter wikien blev lukket, var vi afskåret fra at følge med i, hvad der videre skete med vores bidrag. Det var svært at vænne sig til, men det er jo på den anden side vilkårene, når man deltager i et wikiprojekt."

Det kulturelle perspektiv
Det specielle ved publikationen er dens fokus på informationsvidenskab i sammenhæng med teknologi, og det er i udpræget grad en amerikansk tilgang til feltet, forklarer Birger Hjørland og supplerer:

"Bogen er i sin tilgang til faget udpræget amerikansk, så derfor er jeg da stolt over, at jeg har bidraget med mere filosofiske og kulturelle perspektiver, som der ikke er tradition for på amerikanske biblioteksskoler. Hvis jeg skulle kritisere antologien for noget, så er det, at kapitlerne samlet set handler for meget om computere og netværk og ikke nok om informationsvidenskab. Det er en beskrivelse af en faktuel verden, der ikke giver tilstrækkelig baggrund for at arbejde problemorienteret med emnerne i undervisningen."

En grundbog, der ikke kan stå alene
Ingen tvivl om, at selv om både Birger Hjørland og Jeppe Nicolaisen har bidraget flittigt til antologien, så har de følt, at tilblivelsesformen var problematisk. De har kun haft fire måneder til at skrive tekstbidrag, dernæst har de været totalt afskåret fra at følge med i processen, der efterfølgende strakte sig over et par år. "Vi er glade for at have bidraget til en publikation om fagets grundlæggende teori og metoder, men den stritter måske i lidt for mange retninger, netop fordi det er en samarbejdende bog. Wikien er blevet åbnet igen for medlemmer af ASIS&T, så nu bliver det spændende at se, om den bliver ajourført. Bogen vil blive anvendt i undervisningen på IVA, men sammen med andre grundbøger, for den kan ikke stå alene," mener de to danske bidragydere.

Introduction to Information Science and Technology
Edited by Charles H. Davis and Deborah Shaw
ASIS&T
ISBN-13: 978-1-57387-423-6
ISBN-10:1-57387-423-X


Af Bodil Christensen


Bogen er i sin tilgang til faget udpræget amerikansk, så derfor er jeg da stolt over, at jeg har bidraget med mere filosofiske og kulturelle perspektiver, som der ikke er tradition for på amerikanske biblioteksskoler.

Professor Birger Hjørland