Good Libraries, Good Books, Good Reading

28-09-2011
Den 13.-14. september 2011 var Det Informationsvidenskabelige Akademi i København vært for et forskningsseminar, der blev afholdt af HIBOLIRE, det nordisk-baltisk-russiske forskningssamarbejde inden for biblioteks-, bog- og læsehistorie.


Master classes på vej
Hovedoverskriften for seminaret var "Good Libraries, Good Books, Good Reading".  I samarbejde med Ilkka Mäkinen, fra Universitetet i Tampere, Finland, havde lektor Martin Dyrbye, IVA, fået sammensat seminarprogrammet, der tilgodeså behovet for drøftelser og diskussioner vedrørende de uddannelsesmæssige aspekter for fremtidige forskningsbaserede fælles kurser, fx master classes, inden for samarbejdets forskellige specialområder. Desuden fremlagde deltagerne papers og deres seneste forskningsresultater. Fx fortalte Martin Dyrbye om resultaterne af sine mediehistoriske undersøgelser vedrørende folkebibliotekernes måde at modtage nye medier på i 1910'erne og 1920'erne.

Biblioteksarkitektur i det 20. århundrede
Nan Dahlkild holdt et oplæg om, hvordan man i løbet af de sidste 100 år har indrettet og designet biblioteker. Oplægget havde titlen "Visions, models and landmarks of library architecture and design" og indeholdt en lang række billedeksempler.

"Det mest spændende ved dette emne har for mig været at prøve at definere det gode biblioteksrum og undersøge de forskellige synspunkter fra de forskellige perioder," sagde Nan Dahlkild efterfølgende.

Biblioteksbesøg i Hendes Majestæt Dronningens Håndbibliotek og IVAs bibliotek
I forbindelse med Ilkka Mäkinens forskningsprojekt om begrebet læselyst i en historisk kontekst, og som en fornem ramme om seminarets overordnede tema, havde deltagerne en sjælden og enestående lejlighed til at aflægge besøg i Hendes Majestæt Dronningens Håndbibliotek på Amalienborg Slot. Her fremviste håndbibliotekaren, dr.phil. Christian Gottlieb eksempler på unika og brugsbøger i biblioteket, og i løbet af et par timers tid fik deltagerne et enestående indblik i bibliotekets rolle og funktion som samling og forskningsbibliotek i en dansk og international sammenhæng.

Ingen af de udenlandske gæster havde før haft lejlighed til at stifte nærmere bekendtskab med IVAs nyindrettede forskningsbibliotek, som på mange måder hører til et af de store i verden inden for biblioteks- og informationsvidenskabens domæne. I forbindelse med seminaret var der helt naturligt lagt et besøg ind på et forskningsbibliotek, som er meget relevant for HIBOLIREs kreds af forskere i ind- og udland. De imponeredes over personalets dygtige betjening, samlingerne. Også den nye indretning begejstrede deltagerne. På vej ud af landet benyttede flere af deltagerne lejligheden til at "græsse" i biblioteket på egen hånd, og deres positive tilbagemeldinger efterfølgende tyder på, at IVA fortsat har et potentielt stort "lånermarked" i verden omkring os.

Magnus Torstensson takker (næsten) af
Seminaret blev i øvrigt ledet af nestoren i nordisk bibliotekshistorie, lektor Magnus Torstensson fra Högskolan i Borås, Sverige, som har været en flittig gæst og besøgende på IVA siden 1977, og nu fra 1. oktober 2011 lader sig pensionere. Dog forbliver han fortsat aktiv som forsker og formidler, ikke mindst af hans enestående hjertebarn, det fine og helt unikke bibliotekshistoriske museum i Borås.

Ingen tvivl om at det især er det internationale samarbejde, der har betydet rigtig meget for Magnus Torstensson, når han skal se tilbage på sit virke. Magnus Torstensson har haft mange spændende oplevelser i sin karriere og blandt andet været meget aktiv i IFLA-sammenhænge. Han var bl.a. i Moskva midt under kuppet i 1991, og i 1994 var han endnu engang i begivenhedernes centrum til biblioteksmøde i Cuba. Magnus Torstenson befandt sig også i orkanens øje til et arrangement på RUC, da de studerende havde besat stedet i protest mod nedlæggelsen af den samfundsvidenskabelige basisuddannelse. "Det var ganske fredeligt, selv om de havde spærret rektor inde," fortæller Magnus. Det nordiske samarbejde har også fyldt meget, ligesom Magnus har været med i Bobcatsss lige fra den allerførste konference. "Hver gang jeg har været i Danmark, er jeg blevet mødt med en helt usædvanlig gæstfrihed, og det vil jeg gerne takke alle for."

"I forbindelse med seminaret afholdt HIBOLIREs Editorial Board også et møde, hvor den forestående publikation, under arbejdsoverskriften Good Libraries, Good Books, Good Reading in a historical and societal context, blev drøftet. Inden længe vil en ny bog, udgivet af HIBOLIRE med forskningsbidrag fra de nordiske og baltiske lande, forhåbentlig se dagens lys," udtaler lektor Martin Dyrbye, IVA.


#HIBOLIRE Nan Dahlkild int

Lektor Nan Dahlkild

#HIBOLIRE int

Oplæg om biblioteksarkitektur i det 20. århundrede.

#Bibliotek i Alexandria

Nan Dahlkild fortalte bl.a. om biblioteket i Alexandria, som kombinerer moderne arkitektur med klassiske egyptiske symboler.

#HIBOLIRE Magnus Torstensson int

Lektor Magnus Torstensson