Portræt af en forsker: Lars Konzack

Lars Konzack, der netop er blevet ansat som lektor i Aalborg, er cand.mag. i informationsvidenskab og har en ph.d. i multimedie. I øjeblikket er han fokuseret på at undersøge den internetbaserede gruppe Anonymous, som kæmper for ytringsfrihed.


Hvad er dine forskningsområder?
Jeg interesserer mig for interaktive medier både kulturelt og æstetisk. De interaktive medier har allerede fået stor betydning, men de gamle institutioner indenfor formidling og distribution har svært ved at omstille sig og forsøger krampagtigt at fastholde status quo. Jeg ser det som min opgave at komme med bud på, hvordan vi forstår de nye interaktive mediers betydning, så vi kan gentænke og forny kulturinstitutionernes og kulturformidlerens rolle i den digitale tidsalder. Dette bringer mig vidt omkring lige fra at beskæftige mig med computerspils ludologi og mulighed for at udtrykke ideer til at undersøge gruppen Anonymous' opståen og virke.

Hvad er det vigtigste for dig i din forskning?
At gøre en forskel. At sige noget der ikke er sagt før eller komme med bedre forståelsesrammer for noget, der allerede er sagt. Jeg vil gerne udfordre vanetænkning. Det er også vigtigt for mig at formidle min forskning ud til en bredere skare, så det når ud til folk og ændrer deres opfattelse af, hvordan vi forstår de interaktive medier.

Hvad er du mest optaget af lige nu?
For øjeblikket er min opmærksomhed rettet mod 4chan og Anonymous, dels fordi det er en protestgruppe med en særegen æstetik og kultur, men også fordi de udfordrer holdningerne til, hvordan vi forvalter videns- og kulturformidling i det 21. århundrede. For mig er det interessant at se, hvordan denne nørdkultur er gået fra at være en overset subkultur til efterhånden at sætte politisk dagsorden. Det, vi oplever, er måske en stor frustration fra unge mennesker i at blive taget alvorligt i stedet for blot at blive medieret som forkælede, mig-fokuserede popstars. Jeg tror og håber, at den generation, der er vokset op med computer og Internet, har meget andet at byde på, men det kræver, at vi lukker dem indenfor og giver dem mulighed for ikke bare at komme til orde, men også at blive anerkendt for deres indsats. Under alle omstændigheder er det den næste generation, der skal føre samfundet videre. Så jo mere vi hjælper dem fremad, desto mere hjælper vi os selv.

Lars Konzack medvirkede i øvrigt i radioprogrammet Eksistens på P1 kl. 14-15 d. 2. januar 2012, hvor han fortalte om filosofisk spildesign.

Har du andre projekter på bedding?
Jeg vil gerne skrive om spildesign og webdesign. Jeg vil også gerne følge op på, hvordan man gennem spilmekanik kan udtrykke tanker og ideer. Og så er det vigtigt at få skrevet om, hvad det vil sige at være e-bibliotekar samt bibliotekets placering i fremtiden. Der er nok at tage fat på.

Hvilke fagtidsskrifter og biblioteksblade kan du bedst lide at læse?
Jeg læser Perspektiv. Men ellers er det især forskningsartikler, som jeg finder gennem mine netværk på nettet eller selv googler frem.

Hvad læser du i din fritid?
Jeg finder stor fornøjelse i at læse fagrelevant litteratur. Men det skal dertil siges, at det kan være lige så fagrelevant for mig at læse Ringenes Herre og Harry Potter som at læse om computerspilæstetik og cyberkultur.


Af Anne Saabye

Lars Konzack int

Lektor Lars Konzack

BLÅ BOG

Navn: Lars Konzack

Alder: 42

Forskning: Interaktive medier, computerspil

Hjemmeside: http://konzack.dk/index.php?page=om-lars

Privat: Bor i Tønder med sin kone, som er bibliotekar og deres to døtre på 4 og 7 år men har planer om at flytte tættere på Aalborg i den nærmeste fremtid.

Jeg vil gerne udfordre vanetænkning. Det er også vigtigt for mig at formidle min forskning ud til en bredere skare, så det når ud til folk og ændrer deres opfattelse af, hvordan vi forstår de interaktive medier.

Lektor Lars Konzack