Det sociale var det fedeste

Det sociale var det fedeste
Signe Ratjen sagde farvel til familien, vennerne og kæresten hjemme i Danmark for en stund, fordi et udlandsophold i Island måtte prøves. Læs om hendes møde med den islandske kultur, og hvordan hun oplevede et semester i et fremmed land under bachelorforløbet.

Hvorfor tog du på et udvekslingsophold?
Jeg trængte til noget nyt, og jeg havde behov for luftforandring. Jeg ville rigtig gerne prøve at bo i et andet nordisk land. Engang var jeg var på et ophold i Thailand, som er et meget anderledes land end Danmark, og nu havde jeg lyst til at prøve et sted, som var lidt nærmere dansk kultur. Jeg kender faktisk ikke de nordiske lande ret godt. Jeg havde aldrig været i Island før, og jeg havde ikke brug for den store kulturomvæltning - mere bare en god oplevelse.

Hvordan forberedte du dig på opholdet?
Selve forberedelsen til turen gik faktisk lettere, end jeg havde regnet med. Jeg troede selv, at jeg skulle stå for alting. Men det var nærmest bare at tage af sted og så læse lidt om Island først. Jeg tog på et sprog- og kulturkursus i Island tre uger før studiestart. Vi havde tre timers islandsk om formiddagen, og om eftermiddagen var der valgfag, hvor man enten var ude og se naturen eller havde undervisning i kultur. Kurset koster 7000 kroner, men man får halvdelen betalt af Erasmus.

Hvordan brugte du studievejledningen på IVA?
Studievejledningen søgte pengene for mig, og de har kontakten med University of Iceland. Al det praktiske stod jeg selv for. Der har ikke været så mange i Island før mig, så der foreligger ikke så mange erfaringsrapporter endnu. Det var bare med at kaste sig ud i det og prøve.

Signe 1 midt

Hvordan fandt du en bolig?
University of Iceland har en ret god ordning, så før semesterstart får man tilsendt en mail over landlords og telefonnumre samt en lille beskrivelse af boligerne. Så er det bare med at vælge og skynde sig at skrive. Jeg skrev til nogle landlords og fik svar tilbage efter et kvarter. Jeg fandt et byhus, hvor jeg boede sammen med otte andre udenlandske studerende.

Hvilke fag læste du?
De rent biblioteksfaglige fag har de ikke på engelsk i Island. Så derfor var jeg nødt til at vælge nogle fag, som lagde sig op af fagene på IVA. Jeg studerede Trash Culture at the Museum, Icelandic Culture og Material Culture. Trash Culture skal forstås lidt bredere end bare ordet affald. Vi analyserede udstillinger og samlinger på museer eller programmer i fjernsynet, som havde med trash at gøre. Vi gennemgik, hvad man kan opfatte som trashy, for eksempel sexmuseer og visse talkshows og reality shows. Vi talte om folk, som samler mad i containere, og at Københavns Museum har en udstilling om skrald netop nu. Jeg havde 10-12 timer på universitetet om ugen, og lektiebyrden er ikke større end den danske.

Hvad har været den største udfordring ved opholdet?
For det første forgår alt på engelsk, og det er en god udfordring. Det er en god læring at fremlægge og lave opgaver på et andet sprog, men ellers synes jeg, at undervisningsmåden er den samme som herhjemme.

Signe 2 midt

Hvordan var det sociale liv?
Det sociale var det fedeste ved den her tur. Undervisningen kunne jeg have haft så mange andre steder. Jeg kunne godt have mænget mig lidt mere med islændinge, hvis jeg havde lyst, men vi var så mange internationale, så det havde jeg faktisk ikke behov for. Jeg synes selvfølgelig også studiet var spændende, men ligesom i Danmark har man tid til meget andet ved siden af. Jeg tog på ture og fik oplevelser i naturen. Det var meget normalt, at vi lejede en bil 4-5 stykker sammen og tog på udflugter. Weekend- og dagsture har vi været rigtig meget på, og universitetet arrangerer også ture. Tre af de personer, jeg snakkede allermest med bor i Købehavn, så vi ses stadig. Der var også rigtig mange studerende fra Norge, Sverige og Tyskland.

Savner man folk derhjemme?
Man kommer sig overraskende hurtigt over det. Skype er en god opfindelse. Der er heller ikke så langt mellem Island og Danmark, så jeg har haft mange besøgende.

Har du gode råd til dem, der overvejer at tage af sted?
Tag af sted! Men man skal gøre op med sig selv, hvad man gerne vil have ud af det. Om det faglige skal have et ekstra skub, eller om det sociale skal vægtes højere. Man skal undersøge, hvem IVA samarbejder med. Hvis det er det sociale aspekt, man satser på, skal man se på, hvad universiteterne har af tilbud på deres hjemmesider.

Måske var jeg heldig, at det hele bare kørte for mig, men et godt råd er at have nogle fag i baghånden, hvis de første fag, man valgte, ikke bliver oprettet. Man skal være opmærksom på, at det kan ske og ikke gå i panik. Jeg synes, at de muligheder og de betingelser, man får - Erasmus-legat og SU med på opholdet, og at skolen ordner meget for én - er så optimale, at man ikke kan sige nej. Den mulighed skal bare tages.

Det er også en meget god beslutning at tage på kursus inden semesterstart. Så får man en hel ekstra måned med, og man er virkelig klar til at tage fat på et semester, når man kender lidt til både sprog og kultur og kender en masse mennesker. Det er en drømmestart.


Af Anne Saabye


Jeg synes, at de muligheder og de betingelser, man får - Erasmus-legat og SU med på opholdet, og at skolen ordner meget for én - er så optimale, at man ikke kan sige nej. Den mulighed skal bare tages.

Signe Ratjen