IVA i pressen

IVA i pressen
I denne måned har ansatte fra IVA udtalt sig om piratkopiering på nettet, håndtering af fortrolige informationer samt den gode læseoplevelse, mens lektor Nan Dahlkilds bog har modtaget meget positiv kritik.


Unge protesterer mod internetcensur
Lektor Lars Konzack udtalte sig den 4. februar i Politiken om den internationale handelstraktat ACTA, som har til formål at forhindre udbredelsen af kopivarer - også nettets piratkopier. Hvis traktaten bliver gennemført, vil det medføre en kraftig censurering af internettet, og ifølge kritikere kan traktaten ende med at svække friheden på nettet. Derfor har flere unge mennesker valgt at tage kampen op med politikerne.

"Det er en netkultur, de 40-50-årige faktisk ikke forstår. Men de unge vil fastholde retten til at sige, hvad de vil, og downloade, hvad de vil. De vil ikke finde sig i, at nogen begrænser deres adgang til information," siger Lars Konzack bl.a. i artiklen. "Det minder meget om det gamle ungdomsoprør. Det nye er, at det foregår på nettet. I det gamle ungdomsoprør spillede fjernsynet en stor rolle, ungdomsoprørerne var i stand til at bruge fjernsynet, mens de gamle ikke rigtigt forstod tv. I dag er det nettet, de gamle ikke forstår."

Fortrolige oplysninger skal behandles professionelt
Lektor Jeppe Nicolaisen er den 23. februar citeret i en artikel i Perspektiv, der omhandler professionel håndtering af fortrolige informationer. Han mener, at det er vigtigt at være kritisk overfor sine informationskilder og tage stilling til, hvad der skal formidles.

"Det må bero på en konkret diskussion og stillingtagen til, om en sag har offentlighedens interesse, hvis en bibliotekar på en stor avis for eksempel bliver sat til at gennemgå tusindvis af dokumenter fra Wikileaks," siger han i artiklen. "Som udgangspunkt er bibliotekarer og informationsspecialister interesseret i, at alle oplysninger i en sag kommer frem, og vil gerne være med til at håndtere de oplysninger. Men som i Biblioteksloven, hvor der er nogle principper for, hvad man anser for relevant at have i en samling, bør der være lignende principper for andre områder."

Gitte Balling i Danskernes Akademi
Lektor Gitte Balling deltog den 27. februar kl. 15.50 i Danskernes Akademi på DR2 med et foredrag om "Den gode læseoplevelse". Dette blev desuden nævnt samme dag i en notits i Kristeligt Dagblad under "Dagens anbefalinger".

Flere roser til Nan Dahlkilds bog
Historie-online.dk bragte den 2. februar en meget grundig anmeldelse af Nan Dahlkilds bog "Biblioteket i tid og rum". I anmeldelsen skrives det: "Bogen er imponerende med sit væld af fakta, sin overskuelighed og sin gedigenhed. Beskrivelserne støttes af samtidens arkitekturanmeldelser, således at det enkelte biblioteksbyggeri ikke kun vurderes i bagklogskabens lys, men man ser, hvordan man i samtiden tog imod det, og hvordan man mente, at et bibliotek skulle fungere.

"Bogen kan fint læses som en sammenhængende og spændende udviklingshistorie. Men den har også en funktion som opslagsbog for den, der søger en indfaldsvinkel til en given biblioteksbygnings tilblivelseshistorie. Da teksten er solidt dokumenteret med noter og kildehenvisninger udgør den et bekvemt udgangspunkt for at grave endnu dybere. Med udgivelsen placerer bogen sig som det centrale værk på sit område, biblioteksarkitekturen. Den må derfor kunne interessere både læsere med interesse for arkitektur, og læsere med interesse for bibliotekshistorie og kulturformidling."

Også Perspektiv bragte den 23. februar en anmeldelse (side 33) af bogen, skrevet af ph.d.-studerende Ole Olesen-Bagneux. Han skriver bl.a. om bogen: "Den levendegør forskellige epoker, så læserens tanker sættes i gang, man undres, reflekterer, og efterlades med en meget stærk fornemmelse af at kende bibliotekets historie, ikke bare i Danmark, men også i den store verden. Det skader heller ikke, at der er tale om Danmarks Biblioteksforenings hidtil smukkeste bog. Teksten er grafisk velkomponeret og suppleret med et væld af skarpe fotografier. Papiret, omslaget, farverne, alt er i orden."

Endelig har Hfb.dk (Håndbog for Bygningsindustrien) den 5. marts anmeldt bogen med ordene: "Forfatterens teoretiske og praktiske viden gennemsyrer dette bemærkelsesværdige epos i en sådan grad, at man som arkitekt og skabsbibliofil ikke kan lade være med at føle sig udfordret på flere fronter […] Denne bog er en kulturel øjenåbner for alt det, vi er tilbøjelige til at ofre på de evigt tilbagevendende økonomiske nedskæringers alter. Nu må det være slut med kulturgodsets marginalisering. Tak for en fornem publikation om en essentiel del af vores kulturgrundlag, som ikke må glemmes."

Omtale af IVA-udgivelse
Bogen "Biblioteket i byudviklingen" af Dorte Skot-Hansen, Casper Hvenegaard Rasmussen og Henrik Jochumsen er ligeledes omtalt på Hfb.dk den 5. marts.

Der skrives meget kort: "Bogen henvender sig især til arkitekter, kultur- og byplanlæggere, biblioteksfolk og andre parter, som vil deltage i diskussionen om, hvordan biblioteker kan styrke byers oplevelsesmæssige, kreative og innovative potentialer. Meget smukt illustreret."


Af Helle Saabye