Fra Aalborg til Berlin

Fra Aalborg til Berlin
Kandidatstuderende Henrik Laursen fortæller om sine oplevelser i Berlin, hvor han i øjeblikket er på et udvekslingsophold.

Det er fredag i den første undervisningsuge ved Institut für Bibliotheks- und Informationswissenschaft (IBI) på Humboldt Universitet i Berlin. Jeg sidder i "Bib lounge" som svarer til en slags DHR i Aalborg eller DSR i København (efter udsagn fra en af de studerende fra København), da jeg indtil videre er afhængig af universitetets Wi-Fi. Jeg har internet på mobilen, men de 500 MB data rækker ikke langt, hvis de skal bruges til computeren.

Hverdagen er så småt ved at falde på plads, selvom om vi kun har haft undervisning i en uge, og stressen ved at rejse har fortaget sig.

Valget at tage afsted
Det at skulle studere et semester i udlandet er noget, jeg gerne har villet, siden jeg startede på IVA, eller DB som det hed dengang i 2009. Det var dog af forskellige årsager aldrig blevet til noget, mest fordi det administrative arbejde i forbindelse med et sådant semester altid virkede for uoverskuelige, og det var så dejligt nemt at blive i det sociale miljø på IVA Aalborg. En Udlængselscafé midt i mit bachelorprojekt var dog hvad der skulle til for at få mig i gang, da jeg blev gjort opmærksom på Joint Study Profile-samarbejdet med Humboldt i Berlin. Sidste ansøgningsfrist var dagen efter caféen, hvilket gjorde det nemmere at ansøge først og spørge bagefter. Jeg blev således optaget som exchange-studerende, hvor jeg sammen med studerende fra Joint Study-profilen skulle studere et semester i Berlin.

Tiden op til afrejsen
I semesteret op til afrejsen var der forskellige praktiske ting, der skulle falde på plads. Dette værende sig officiel optagelse på Humboldt, søgning af legater og bolig. Selve optagelsen på Humboldt blev gjort via universitetets hjemmeside, hvilket forløb ganske smertefrit. Vi var i regelmæssig kontakt med den tyske Erasmus-koordinator for IBI Maxi Kindling, som skrev e-mails til os med vigtige datoer, og ting vi skulle huske omkring optagelsen. Hvis vi havde problemer, hjalp hun os, så godt hun kunne.

Jeg søgte tre legater, hvoraf jeg blev tildelt to. Den ene er et Erasmus-stipendium, som skal ansøges ved IVA og fungerer efter først-til-mølle princippet, da IVA kun har et begrænset beløb, de kan dele ud af. Jeg søgte ganske sent, da jeg skulle have ansøgt med det samme, jeg var blevet optaget som exchange-studerende, men vi blev heldigvis alle sammen tildelt et stipendium. Derudover havde jeg søgt et beløb ved Oticon-fonden, hvoraf jeg blev tildelt lidt over halvdelen.

Den største bekymring, inden jeg tog af sted, og som gav mig det største besvær, var at finde en bolig i Berlin. Jeg havde først søgt et kollegieværelse via Humboldt men fik hurtigt afslag på denne ansøgning. Derefter fulgte lidt over to måneder med diverse ansøgninger, hvor jeg i en periode på to uger troede, at jeg havde en lejlighed, hvor det derefter viste sig, at han havde givet den væk til en anden. Det gik dog ikke værre, end at jeg, en uge før jeg skulle af sted, fik kontakt med en fyr, som jeg havde fundet gennem et familiemedlem, der havde en ekstra lejlighed i Friedrichshain.

Afrejsen og ankomst
Da min afrejse lå i påsken, havde mine forældre besluttet, at de ville lave en lille ferie ud af det, og derfor tilbød at køre mig til Berlin. Vi fik dem tjekket ind på et hotel, hvorefter vi mødtes med min udlejer ved lejligheden, og således havde jeg efter lang tids søgen endelig en lejlighed.

Dagen efter stod den på registrering ved Bürgeramt, hvilket mest af alt minder om Borgerservice i Danmark. Formålet var at registrere min bolig i Tyskland, da Humboldt kræver et "proof of residence", for at man kan blive immatrikuleret/optaget. Det fungerede ved, at man sagde, hvad man ønskede, hvorefter man fik et nummer. Herefter var det bare at vente. Jeg kom heldigvis lige til åbningstid, så 45 min efter jeg var kommet, var jeg ude igen med mine papirer. Her stødte jeg dog på det første bevis for, at det er nødvendigt at kunne lidt tysk, for damen på Bürgeramt, snakkede ikke engelsk. Det lykkedes dog via lidt gebrokkent folkeskoletysk at både forstå og blive forstået af hende.

Den følgende dag var immatrikulationen, hvilket forløb ganske hurtigt. Også her præsenterede man kort sig selv og sine papirer, hvorefter man fik et nummer. Efter en halv times tid, i hvilken jeg skulle udfylde nogle flere papirer, blev mit nummer råbt op, hvorefter jeg kom ind til en mand som snakkede upåklageligt engelsk, og hvor jeg fik mit studiekort samt andre vigtige papirer. Det gode ved studiekortet i Berlin er, at man ved optagelsen betaler et gebyr på ca. 1700 kr., og så fungerer studiekortet som en semester-ticket til al offentlig transport i Berlin fra april til og med september.

Velkomst og mødet med de andre studerende
Vi var fem studerende fra IVA, men jeg havde desværre ikke fået samme tidspunkt som de andre til immatrikulation, så vi havde aftalt at mødes den 1. april for at spise aftensmad og få et par øl. Det var rigtig rart at møde de andre, så man ikke følte sig så alene i Berlin, og vi havde en hyggelig aften.
 
Torsdag stod den på velkomst til alle internationale studerende med efterfølgende rundvisning af to piger fra IBI. Selve velkomsten var dog i sin helhed kun på tysk, hvilket gjorde det lidt svært at følge med i, hvad der blev sagt. Det meste var dog informationer, vi allerede havde fået på papir, så selvom velkomsten kun varede halvanden time, føltes den meget lang. Den efterfølgende rundvisning var meget bedre, hvor vi blandt andet fik en rundvisning i bygningen, hvor vi skulle have undervisning samt andre praktiske oplysninger omkring undervisning og eksamener.

Lørdag deltog jeg i et "Get ready for studying in Germany" kursus, sammen med en masse andre internationale studerende. Der var ikke så mange nye informationer i selve kurset, men det var en sjov dag, hvor man fik snakket med andre studerende og delt erfaringer/frustrationer omkring det at studere i Berlin. Kurset kostede 10€, hvilket gik til pizzaer på en restaurant til middagsmad samt kaffe og kage i løbet af dagen.

Efter første undervisningsdag mødtes vi med rektor, studievejledningen og interesserede studerende og ansatte til et lille velkomstmøde med kaffe og kage. Alle var her utrolig flinke og tilkendegav, at vi bare skulle spørge om hjælp, hvis vi havde det mindste problem.

Efter den første uge med undervisning ser det ud til at blive et anderledes men spændende semester, hvor der her indtil videre synes at være en meget mere praktisk/hands-on tilgang til faget. Dette vil dog vise sig i de næste par uger.


Af Henrik Laursen

Om mig

Mit navn er Henrik Laursen, og jeg er i gang med mit 2. semester af kandidaten på IVA Aalborg. Jeg er 24 år, og jeg har taget min bachelor på IVA, hvor min interesse primært har ligget ved informationsvidenskab og digitale medier.

Berlin int