IVA i pressen

IVA i pressen
Fra slutningen af februar til begyndelsen af april har ansatte fra IVA bl.a. udtalt sig om fusionen med KU, internet-memer, bibliotekssamarbejde med virksomheder, digitalisering af litteratur, frie bogpriser, kildekritik og fanfiktion.

Fordele ved fusionen
Perspektiv bragte den 28. februar en artikel om IVAs forestående fusion med KU den 1. april. I artiklen er en række ansatte og studerende blevet interviewet omkring betydningen af den kommende fusion, heriblandt rektor Per Hasle, biblioteksleder Lisbeth Rasmussen, lektor Hans Elbeshausen samt studerende Michael Pallisgaard og Sebastian Barslev.

Per Hasle udtaler sig blandt andet om, hvad IVA vinder ved at fusionere: "Et bredere udbud af fag til de studerende uden indviklede udvekslingsaftaler. Vi får adgang til en masse relevant forskning og vores forskning kan gøre større nytte, når de 11.000 studerende på det humanistiske fakultet har mulighed for at tone deres uddannelse på IVA."

Børn skal ikke afskærmes fra virkeligheden
I Kristeligt Dagblad kunne man den 4. marts læse en artikel om, hvorvidt det er i orden for den nye kanal DR Ultra at informere børn om vold og katastrofer i deres nyhedsudsendelse til børn.

Professor Beth Juncker mener, at børn skal gives et korrekt billede af verden i stedet for at blive afskærmet: "Vi har tidligere haft en tradition for, at børn skulle beskyttes for hvad som helst. Jeg tror, at de fleste nu har indset, at det er et godt råstof for børn at få informationer om den virkelighed, vi lever i. Også selvom den ikke altid er, som vi kunne drømme om."

Internet-memer og GIF's
Lektor Lars Konzack var den 7. marts på  P1, hvor han fortalte om såkaldte internet-memer, hvor begivenheder fra verden spredes lynhurtigt fra person til person via f.eks. sociale medier og fora.

Den 13. marts bidrog han desuden med en artikel på Kforums hjemmeside, hvor han skriver om udviklingen af GIF's - grafikfiler der bruges til billeder og fotos i edb-applikationer.

I artiklen skriver han bl.a.: "Som strategisk kommunikation giver animerede GIF's mange af de samme fordele og ulemper som andre virale kampagner. Folk vil gerne dele en sjov, lille film, og der er derfor mulighed for at komme ud til et bredt publikum med sit budskab. Men man er afhængig af andres velvilje til at videregive budskabet, der skal være sjovt eller provokerende for at fænge. Der er ligesom med andre virale kampagner yderligere den ulempe, at kreative sjæle i processen kan finde på at forvrænge budskabet. Det sidste kan dog i reglen undgås, hvis man spiller med på netbrugernes humor og kodesprog i stedet for at komme anstigende som bedrevidende kommunikationsspecialist."

Biblioteker må samarbejde for at udvikle sig
Lektor Henrik Jochumsen er den 21. marts citeret i en artikel fra Perspektiv, der fokuserer på, hvordan bibliotekerne kan udvikle sig for at løfte deres image - f.eks. via partnerskaber med lokale forretninger og større private virksomheder.

"Efterhånden som brugerne kan få materialerne mange andre steder fra, skal biblioteket kunne noget andet. Det kan partnerskaber hjælpe med. Ikke kun med penge, men også med nye ideer og netværk, der kan øge bibliotekernes potentiale og give dem et skub," siger Henrik Jochumsen i artiklen. "Det skal være foreneligt med bibliotekets mission om at formidle og yde public service. Men hvis den lokale thehandel eller pølsemand vil servere til et arrangement på Lyngby-Taarbæk Bibliotek, så er der ikke noget i vejen med det."

Ny antologi om forskningsbibliotekers udvikling
Perspektiv bragte den 21. marts en artikel om den nyligt publicerede antologi "Viden i spil", redigeret af de tre IVA-forskere Helene Høyrup, Hans Jørn Nielsen og Birger Hjørland. Antologien undersøger forskningsbibliotekernes eksistensberettigelse i forhold til den digitale tidsalder.

Lektor Hans Jørn Nielsen udtaler i artiklen: "Vi mener ikke, at vi er kommet frem til præcist, hvad forskningsbibliotekerne skal gøre, men i antologien er der ideer til, hvordan de kan udvikle sig. Intentionen er, at vi gerne, sammen med interessenterne omkring forskningsbibliotekerne, vil have en mere præcis forestilling og bevidsthed om, hvor udviklingen er på vej hen."

Fusion styrker uddannelse og forskning
Den 21. marts kunne man i Politiken læse en notits om sammenlægningen af IVA og Københavns Universitet, der trådte i kraft den 1. april.

Rektor Per Hasle udtaler i den sammenhæng: "Vores biblioteksuddannelser og -forskning kommer til at hvile på en langt bredere humanistisk videnskabelighed end tidligere."

Gyldendal lancerer streaming af lydbøger
På dr.dk kunne man den 21. marts læse en artikel om den nye streamingtjeneste, som Gyldendal lancerer for lydbøger. Det er den første af sin slags, og forskere er positivt stemt.

Lektor Lisbeth Worsøe-Schmidt ser generelt mange fordele i digitaliseringen af litteratur i form af lydbøger: "Der er tale om en decideret re-mediering, når man får én til at læse det op. Uanset hvem, der læser det op, bliver det en fortolkning. Og her ligger både lydbogens styrke og svaghed. For hvis det er en god oplæser, kan denne skabe merværdi i oplevelsen af værket, hvorimod lytteren blot vil slukke, hvis det er en dårlig oplæser."

Skal frie bogpriser bevares?
Lisbeth Worsøe-Schmidt er desuden citeret i en artikel om bogpriser i Politiken den 22. marts. Politikere er blevet enige om at bevare de frie bogpriser, idet en undersøgelse fra Konkurrencestyrelsen viser, at frie bogpriser får flere til at købe bøger, og at bogpriserne af samme grund er faldet. Lisbeth Worsøe-Schmidt mener dog, at det er for tyndt et grundlag at basere en beslutning på.

"Det er ikke selve beslutningen, jeg er ked af, men det er beskæmmende, at man har overladt det her til alene Konkurrencestyrelsen, Forbrugerrådet og parterne selv," siger hun og fortsætter: "Især Konkurrencestyrelsen har forvredet baggrundsmaterialet, som en politisk beslutning nu er blevet taget på. Kigger man på det materiale, som Konkurrencestyrelsen har gjort offentligt tilgængeligt, er det simpelthen umuligt at lave de konklusioner, som de gør."

Nyt akvarium skal både oplyse og underholde
I Kristeligt Dagblad kunne man den 22. marts læse en artikel om åbningen af akvariet Den Blå Planet.

Centerleder Dorte Skot-Hansen har i den anledning udtalt sig: "Det er vigtigt at lægge mærke til, at steder som Den Blå Planet adskiller sig fra ren underholdning, som for eksempel de amerikanske vandparker. Ja, oplevelse er nødvendigt - det er ikke nok for nutidens interaktive børn og unge at se på elektriske ål gennem glas og klappe en rødspætte. Men samtidig skal vi huske på, at oplysning og oplevelse ikke er modsætninger, men til gengæld kan skabe en viden, der i den grad sidder fast. Det kaldes for 'edu-tainment', og det er et evolutions-akvarie et rigtig godt eksempel på."

Børn skal lære kildekritik tidligt
Kristeligt Dagblad bragte den 2. april to artikler om, hvordan man bedst kan lære elever at forholde sig kritisk til kilder, blandt andet når de søger på nettet. Lektor Jeppe Nicolaisen udtaler sig i begge artikler.

I den første artikel siger han: "Det er vigtigt, at man sætter ind allerede i folkeskolen og underviser børnene i, at man skal dobbelttjekke oplysninger. Man kan ikke forvente af små børn, at de skal se på en tekst med samme kritiske sans som en professor, selv om de kan have nok så meget behov for det. Men det væsentligste at lære er, at kilder ikke bare er kilder. Dokumenter har forskellig autoritet. En historiker vil helst have fat i førstehåndskilder frem for andenhåndskilder, og tilsvarende skal elever lære, at forskningsartikler skrevet af forskerne selv er mere sikre at gå til end en anden forskers referat eller en nyhedsartikel om emnet."

I den anden artikel siger han: "Vi mennesker bliver i højere og højere grad vore egne kildekritiske mestre, og behovet for kildekritik er kæmpestort og vil blive ved med at være det. Internettet har én gang for alle åbnet døren for misinformation. Der er desværre ikke så meget at forske i, men det handler om at skabe opmærksomhed og oplysning om, at det, man læser, kan være forkert."

Fanfiktion vinder frem som genre
Lektor Lars Konzack er den 2. april citeret i en artikel i Information, som omhandler fanfiktion - historier skrevet af fans, som digter videre på eksempelvis bøger, film eller tv-serier. Det er et fænomen, som har vokset sig meget stort inden for det sidste årti, men det har ikke altid været lige anerkendt.

Lars Konzack siger bl.a. i artiklen: "Fanfiktion tager udgangspunkt i et kulturmøde. Det startede med amerikanere, der skrev amerikansk science fiction. De fik aldrig den respekt, som nogle mente, de burde, fordi science fiction ikke var en del af det etablerede kulturliv, som især holdt til i New York."

Brugere er tilfredse med biblioteker
Politiken bragte den 4. april en artikel om en undersøgelse lavet blandt danske biblioteksbrugere. Kommunernes biblioteksbudgetter er blevet skåret kraftigt ned de seneste 6 år, men undersøgelsen viste alligevel en stor tilfredshed med bibliotekernes service.

Lektor Henrik Jochumsen mener, at selv om bibliotekerne er pressede, er de stadig velfungerende. "Det er lykkedes at sikre servicen, på trods af store besparelser", siger han i artiklen.

Oplysningens systemskifte
Ole Olesen-Bagneux bidrog den 4. april med et debatindlæg i Information om, hvad han kalder et systemskifte i dansk politik. Debatindlægget følger op på Martin Krasniks interview med Lars Hedegaard på DR 2 den 17. marts, hvor islamkritik var på dagsordenen.

Han skriver i indlægget: "Krasnik afslørede Hedegaard og formåede tilmed at påpege, præcis hvor farlig Hedegaards tankegang er. Han beviste, ved at gå til kilderne, at det yderste højres politiske argumentation er endt i (men ikke opstået af!) paranoid, xenofobisk konspiration […] Martin Krasnik har begået et oplysningens systemskifte. Danmarks politiske samtale vil i de kommende år bygge på dokumenterbare fakta, ikke udokumenteret, skrupskørt galimatias."

Temanummer om IVA og fusionen
Den 5. april udkom et temanummer af bladet Humanist, der sætter særligt fokus på IVA og fusionen med KU.

Nummeret indeholder blandt andet en række interviews med IVA-studerende. Derudover kan man læse artikler skrevet af ansatte og studerende om f.eks. IVAs studiemiljø og om et undervisningsforløb, der havde til formål at tilrettelægge en international videnskabelig konference for informationsvidenskabsstuderende og undervisere.


Af Helle Saabye