Vi er her for de studerendes skyld

Vi er her for de studerendes skyld
Rasmus Bahnsen og Uffe Høgh, der for nylig blev genvalgt som hhv. formand og kasserer for DSR i København, fortæller hvad der står på dagsordenen i den kommende tid.

DSR i København afholdte den 10. april generalforsamling, hvor der bl.a. skulle vælges ny formand og kasserer. Valget faldt på Rasmus Bahnsen og Uffe Høgh, som også besad posterne i den forrige periode.

Det bedste sted at udøve sin indflydelse
"Jeg valgte at genopstille, fordi jeg er blevet utroligt glad for at være herude," fortæller Uffe Høgh. "Dernæst ser jeg mit engagement i DSR og bestyrelsen som nogle rigtig gode muligheder for at have indflydelse på både det sociale og det faglige på studiet, og jeg vil gerne være med til at sørge for, at der fortsat er gode faciliteter for os herude på begge områder. Det er det bedste sted at udøve sin indflydelse. Vi er desuden så heldige i forhold til mange andre fagråd på KU, at vi har en økonomi at bygge vores aktiviteter op omkring."

Uffe Høgh har en baggrund som finansøkonom, så derfor var det oplagt at stille op til posten som kasserer. "Jeg er også blevet utroligt glad for det samarbejde, vi havde i det gamle forretningsudvalg, og det vil jeg gerne forsøge at bringe videre ind i den nye bestyrelse og være med til at præge vores studie, så meget som vi nu kan."

"Det er et hold, som minder meget om det hold, der har siddet det sidste halve år," supplerer Rasmus Bahnsen. "Vi sidder 8 mennesker i bestyrelsen, hvoraf kun 2 er nyvalgte. Det er både godt og skidt. Udfordringen består i at balancere mellem et sundt samarbejde og en usund indspisthed. Det sidste har der været rigeligt af, men med den nye organisation, hvor vi har udvidet gruppen af kerneaktive i DSR, har vi taget et vigtigt skridt i den rigtige retning".
 

Generalforsamling midt 1
Generalforsamling i Den Gale Hjort den 10. april

De studerendes vagthund
DSR's dagsorden for det kommende år vil især dreje sig om undervisningsmiljø og evalueringskultur samt fusionen med KU. Men også forandringer på uddannelsesområdet og kommunikationen med de studerende er meget vigtige fokusområder, mener Rasmus Bahnsen. "Vi har ændret vores arbejdsmetoder i DSR, så vi nu skriver et arbejdsprogram, som bestyrelsen og de aktive i DSR forpligter sig på at arbejde ud fra i en periode på et år. Vi har kaldt vores tre arbejdsområder for; 'inspirerende undervisning til alle', 'tættere på de studerende - studenterpolitisk, fagligt og socialt' og 'fokus på fusion'. Det er en retningssnor i det daglige, og det bidrager samtidig til fortællingen om, hvad vi vil, og hvorfor vi er her i det hele taget."

"Fusionen er naturligvis også et vigtigt fokusområde den kommende tid," siger han. "Der er nogle i gruppen, der skal holde styr på hvilke informationer, de studerende får, og om vi har det, vi skal bruge for at blive integreret som studerende på KU. KU er mere bureaukratisk i sin administration, og det er en ny virkelighed, som vi skal hjælpe med at kunne navigere i. Men det er kun en af tingene."

"Vi er opmærksomme på, om vi bliver kørt ordentligt ind i KU's systemer såsom KU-net og Absalon, at vi får de rette informationer, og at vi fortsat har adgang til de databaser, vi har brug for," fortæller Uffe. "Vi skal være de studerendes vagthund på det område, så det er vores udfordring. En anden ting er, at vi nu skal til at revidere bachelorstudieordningen - der skal vi sørge for, at tilkendegive, hvad vi synes. Og ellers skal vi fortsat sørge for at udvikle de fysiske områder, vi har til vores rådighed i DSR og forsøge at gøre det til et bedre sted at være."

"Alt det interne og organisatoriske - bl.a. revisionen af bachelorstudieordningen - er en proces vi meget snart skal snakke om og finde ud af, hvordan vi kan komme med et samlet input fra de studerende," siger Rasmus Bahnsen men påpeger samtidig, at det som formand er svært at sige noget repræsentativt på vegne af de 610 aktive studerende i København, når der gerne kun møder 30 op til generalforsamlingerne.

"Et projekt, vi har kørt i længere tid, er at komme ud over rampen til alle de studerende, som vi ikke ser til hverdag. Det er meget et spørgsmål om at arbejde med vores kommunikation. Hvad er fortællingen om DSR? Hvordan får man studerende til at engagere sig i deres studier og handle på deres indignation, når de møder noget, som de synes burde være anderledes? Det er et helt klart fokus, som bestyrelsen og jeg kommer til at have det næste år. Det er en udfordring at komme ud med vores budskab om, at vi er her for de studerendes skyld, at vi er studerende, og at vi arbejder aktivt på at forbedre forholdende for de studerende. Men det er også et opgør med en alt for indgroet kultur, hvor studerende forstår sig selv som passive modtagere af et færdigt produkt. Vi skal derhen, hvor man som studerende aktivt tager stilling til sin uddannelse ved at bidrage til udviklingen af det 'produkt'. Der er behov for en langt mere inddragende og pragmatisk forståelse af, hvad det vil sige at uddanne studerende. Den udvikling er i gang, men bør komme både oppe- og nedefra".


Generalforsamling midt 2
Rasmus Bahnsen holder tale på generalforsamlingen

DSR kan inspirere fagråd på Humaniora
DSR kommer ifølge Uffe Høgh ikke til at ændre form efter fusionen med KU. "DSR er nu på niveau med de mange andre fagråd på Humaniora, som imidlertid har vidt forskellige måder at arbejde på. Vi kommer til at hente noget inspiration fra nogle af fagrådene på Humaniora nu, men jeg tror næsten lige så meget, at det kommer til at gå den modsatte vej," mener Uffe. "Jeg tror, de vil se på, hvad vi har haft af erfaringer og muligheder på IVA. Så det bliver en meget spændende tid. Vi har et godt samarbejde med Hum-rådet [det samlede studenterpolitiske organ på Humaniora, red.], så det er vigtigt, at vi bliver en integreret del af det også - især i betragtning af hvor stort et fag vi faktisk er i forhold til mange af de andre fag på KU."

"Vi er rigtig godt i gang," supplerer Rasmus. "Vi har fået de første tillidsposter på Humaniora i forskellige udvalg, og vi har folk, der arbejder med studiet, både indholdsmæssigt og pædagogisk men også rent praktisk med flytningen. Simone [Kaae Slot, red.] har f.eks. fået en plads i Campus-udvalget, hvor hun skal repræsentere 11.000 Humaniora-studerende og dermed bidrage til en spændende udvikling af KUA som samlet campus-område. Så det er bestemt en orientering, vi har haft i det sidste års tid. Fusionen har vi jo vidst ville komme i snart 2 år."

"Selve fusionen er der både fordele og ulemper ved," mener Uffe. "Der ligger for eksempel mange nye muligheder i det at være KU-studerende, og at komme ud med et eksamensbevis fra KU efterfølgende vækker sandsynligvis en større genkendelighed i erhvervslivet. Vores bekymring ligger dog omkring, at vi får en større afstand til ledelsen. Vi har ikke ledelsen lige ovre på den anden side længere, som vi har haft på IVA, og så er vi bekymrede for vores adgang til både KU's systemer og til Dialog og Danbib og alt, hvad vi har af databaser, som er afgørende for informationsvidenskaben. Vi vil gerne have en god dialog omkring indkørselsfasen. Og så skal vi selvfølgelig ikke glemme vores kollegaer i Aalborg. De har også deres DSR, men vi er tættere på KU geografisk og har måske en bedre fornemmelse af, hvad der rører sig, så derfor må vi selvfølgelig også huske dem."

"Der er meget at tage fat på, men jeg synes, det er en rigtig god gruppe, vi har," siger Rasmus. "Vi arbejder i en forening med at forbedre og udvikle forhold både socialt og fagligt, og jeg synes, vi har kunnet mærke et skift i folks interesse for det, vi laver. Socialt synes jeg, at vi er rigtig godt med herude, men på den politiske front mangler vi stadig at strømline nogle processer, så de studerende kan stå sammen. Vi vil gerne frem til det punkt, hvor vi yder en reel indflydelse, og hvor vi står samlet i de sager, som vi beskæftiger os med eller vælger at gå ind i."

Det er fedt at gøre en forskel
Når det kommer til spørgsmålet om, hvad det bedste ved DSR-arbejdet er, er Rasmus Bahnsen ikke i tvivl: "Det bedste er helt sikkert alle de gode mennesker, der er på studiet og i gruppen. Det er dem, der gør, at jeg bliver ved. Det er også spændende at arbejde med folk, som ikke får løn. Det at arbejde med motivation og inddragelse af frivillige er ikke altid lige nemt. Man lærer rigtig meget om sig selv og sine egne kompetencer, men man lærer også noget om, hvilke rammer man skal sætte op for de opgaver, der skal løses, for at folk selv tager dem på sig frem for at skulle nurses igennem. Det er rigtig spændende. Jeg kan både opkvalificere mig personligt, men jeg kan også se, at vi faktisk skaber nogle reelle forandringer på studiet, og at folk bliver glade for det. Når man når frem til de succesoplevelser, bliver det for alvor sjovt, og man kan se, at det vi gør betyder noget. Ikke bare for os selv men for vores medstuderende. Dét skal vi blive bedre til at fejre."

Også Uffe er glad for samarbejdet i bestyrelsen: "Da vi startede med det sidste forretningsudvalg, var der kun 2 gengangere. Så vi har sammen fundet ud af, hvordan det skulle køre for os, og hvordan IVA hang sammen - både mellem administration, undervisere og studerende. Når man har en berøringsflade med flere aktive i det sociale miljø, så kommer man naturligvis til at kende folk og føle sig hjemme på en helt anden måde. Også det at kende hele administrationen giver en anden indsigt, og det synes jeg har været noget af det mest givende for mig. Endelig har vores sociale sammenhold i bestyrelsen også en stor betydning. Frivilligt arbejde skal være hyggeligt og sjovt at være med til, og det synes jeg bestemt, at det har været for os. Det var også overvældende at se, hvor mange der gerne ville stille op til en post i bestyrelsen. Vi skulle minimum have 2 suppleanter men vi endte med at få 5. Det siger også noget om, at folk gerne vil lægge deres kræfter i arbejdet med DSR. Det må vi glæde os over."

Læs mere på DSR's egen hjemmeside eller deres facebookside.
 
 
Af Helle Saabye

Vil du vide mere?

For yderligere information kan du besøge DSR's hjemmeside eller deres facebookside

Du kan også sende en mail til DSR på: dsr@stud.iva.dk.

Bestyrelsesmedlemmer i DSR

Formand Rasmus Bahnsen
Kommunikation og presse

Kasserer Uffe Høgh
Drift og Økonomi

Medlem Tue Scheel Nielsen
Styrende organer

Medlem Michael Pallisgaard
Ekstern interessevaretagelse

Medlem Bernd Wunsch
IT og fusion

Medlem Michael Plambech
Event- og kampagneansvarlig

Medlem Simone Kaae Slot
Studiemiljø og interne udvalg

Medlem Chloe Brøns Christensen
Sociale klubber

Det er en udfordring at komme ud med vores budskab om, at vi er her for de studerendes skyld, at vi ER studerende, og at vi arbejder aktivt på at forbedre forholdende for de studerende. Men det er også et opgør med en alt for indgroet kultur, hvor studerende forstår sig selv som passive modtagere af et færdigt produkt. Vi skal derhen, hvor man som studerende aktivt tager stilling til sin uddannelse ved at bidrage til udviklingen af det 'produkt'.

Formand Rasmus Bahnsen

Jeg valgte at genopstille, fordi jeg er blevet utroligt glad for at være herude. Dernæst ser jeg mit engagement i DSR og bestyrelsen som nogle rigtig gode muligheder for at have indflydelse på både det sociale og det faglige på studiet, og jeg vil gerne være med til at sørge for, at der fortsat er gode faciliteter for os herude på begge områder. Det er det bedste sted at udøve sin indflydelse.

Kasserer Uffe Høgh