Carina-udvalgets anbefalinger

28-01-2010
Partnerskaber, ikke-institutionelle fysiske rammer og nationalt samarbejde omkring virtuel biblioteksplatform: Temadag på DB i København løftede sløret for de anbefalinger, som Carina-udvalget vil videregive til kulturministeriet.


Med titlen "Høring om folkebibliotekernes rolle i vidensamfundet" var der på den velbesøgte temadag den 19. januar på Danmarks Biblioteksskole i København lagt op til dialog og debat om de anbefalinger, som det såkaldte Carina-udvalg vil fremlægge for kulturministeriet. 

Og den lange temadag bar frugt. Anbefalingerne blev vendt og drejet af både opponenter og tilhørere, og på stemningen blandt tilhørere og opponenter fornemmede man, at der grundlæggende var bred enighed om og tilfredshed med, hvad udvalget var nået frem til i løbet af arbejdet.

Jens Thorhauge, formand for Styrelsen for Bibliotek og Medier og Carina-udvalget, udtrykte det på følgende måde:

- Vi kan konstatere, at der ikke er nogen graverende divergenser fra tilhørernes og opponenternes side i forhold til anbefalingerne. Diskussionerne var oftest koncentreret omkring nogle 'praksisjusteringer' og enkelte metodiske uenigheder.

Hvor står folkebiblioteket?
Carina-udvalget dækker overFolkebibliotekernes rolle i vidensamfundet- et udvalg, som kulturministeriet har nedsat som reaktion på de mange lukninger af mindre biblioteksfilialer, som har præget den danske folkebiblioteksverden siden kommunalreformen i 2007.

Lukningerne har vakt politisk bekymring og medvirket til oprettelsen af udvalget, som har fået til opgave at udrede og pege på en række anbefalinger til, hvordan folkebibliotekerne skal finde sin plads i det moderne vidensamfund - der på bagggrund af globalisering og teknologisk udvikling udfordrer folkebibliotekets identitet.

Ikke lovforberedende
Udvalgets arbejde finder sted indenfor nogle faste rammer, der betyder, at anbefalingerne forbliver netop anbefalinger. Udvalget er således ikke lovforberedende, anbefalingerne må ikke resultere i behov for flere økonomiske midler til bibliotekerne og endelig må anbefalingerne ikke rykke ved rollefordelingen mellem stat og kommuner.

I praksis har udvalget nedsat seks arbejdsgrupper, der hver især har fået til opgave at finde frem til en række anbefalinger indenfor netop det område, som gruppen repræsenterer.

De seks arbejdsgrupper er: 

  • Traditionelle ydelser - litteraturformidling
  • Den digitale infrastruktur og samspillet med traditionelle ydelser
  • Den digitale formidling af kulturarv og licensbelagte informationsressourcer
  • Modeller for forskellige former for lærings- og inspirationsaktiviteter
  • Nye partnerskaber
  • Kompetenceudvikling af bibliotekets personale

Carina-udvalgets rapport ventes at blive færdig i slutningen af marts måned.

Af Claus Rosenkrantz Hansen