Dimittender fra DB en efterspurgt vare

04-02-2010
Budskabet fra talerne til årets første dimissionsfest var klart: Der er brug for de DB-uddannedes kompetencer på arbejdsmarkedet.

Vinterhalvårets dimissionsfest på Danmarks Biblioteksskole i København blev efter rektor Per Hasles velkomst passende indledt med tonerne af Beatles vemodige erindringshymne ”In My Life”.

Passende, fordi det er en sang, der sætter ord på nogle af de følelser, man som dimittend sidder tilbage med, når alt, hvad der er tilbage af ens studietid, er et håndtryk fra rektor og overrækkelsen af et diplom, mens man endnu ikke har fået taget hul på det arbejdsliv, der venter en efter endt uddannelse.

Fornemmelse af utilstrækkelighed
Dagens festtaler hed Rune Tillark, og han brugte også taletid på at fortælle, hvordan man som dimittend føler sig hensat til et før/efter-limbo, hvor følelser som utilstrækkelighed og usikkerhed trænger sig på.

- Tillykke med, at I nu er gået fra at være studerende til, at I i dag er færdige med studierne. Det er et resultat I kan være stolte af. Også tillykke med følelsen af utilstrækkelighed. Jeg tror, at det er en følelse, som det er meget normalt at stå med, når man har færdiggjort et studie. Jeg havde den i høj grad! Det er først nu, I for alvor skal kunne redegøre for, hvad I egentlig har lært, og hvad jeres kompetencer er, sagde Rune Tillark.

Solid faglig ballast
Rune Tillark dimitterede selv fra Danmarks Biblioteksskole i 2008. Han arbejder nu som SEO (Search Engine Optimization) Manager i et lille nystartet firma, hvor han primært tager sig af søgemaskineoptimering og digital rådgivning af virksomheder. Rune Tillarks karriere kører derfor på skinner, og selvom finanskrisen hele tiden truer i horisonten, er han ikke i tvivl om, at den faglighed, han bringer med sig fra Danmarks Biblioteksskole, nok skal sørge for, at der bliver ved med at være brug for ham og alle andre, der dimitterer fra DB:

- Med hensyn til dygtighed er jeg overordnet begyndt at stole mere og mere på de kompetencer og færdigheder, jeg har fået som ballast her på Biblioteksskolen. Da jeg blev færdig som cand.scient.bibl., blev jeg først ansat som Digital Projektkoordinator hos et marketingsbureau, der hedder Director, og det første jeg blev kastet ud i, var søgemaskineoptimering og direct e-marketing – to begreber, jeg ikke anede eksisterede. Men det gik jo alligevel, netop fordi, at jeg havde forskellige analytiske og faglige egenskaber med mig herude fra, sagde Rune Tillark.

Helheden er vigtig
Rektor Per Hasle indledte sin tale med det glade budskab om, at arbejdsløsheden på det biblioteks- og informationsvidenskabelige område stadig er forholdsvis uberørt af finanskrisens indvirkning på arbejdsmarkedet. Og Per Halse ser ingen grund til, at det skal ændre sig:

- Både på biblioteksområdet og på de nye områder indenfor offentlige og private organisationer, hvor DB-uddannede i stigende grad også ansættes, forudses en mangel på cand.scient.bibl.’er indenfor de nærmeste år, fortalte Per Hasle.

Optimismen begrunder Per Hasle i den helhed, som udgør biblioteks- og informationsvidenskab, og som er knyttet til kultur og formidling.

- Jeres fag er eminent godt positioneret i forhold til udviklingen af felter som information og kommunikation. Den lange solide tradition og den fornemt opdaterede videnskabelighed om at kortlægge viden og formidle den er en nøglekompetence i videnssamfundet. Viden om viden bliver en stadig mere efterspurgt vare, sagde Per Hasle.

Så selvom finanskrise og dimittendledighed er to hyppigt forekommende begreber i dagspressen, er dagens to talere på DB i København enige om at forsikre de nyslåede dimittender om, at den biblioteks- og informationsvidenskabelige faglighed nok skal sikre dem en plads på arbejdsmarkedet.

Dimitterede januar 2010

Studium

København

Aalborg

Bacheloruddannelsen

3

1

Det erhvervsrelaterede projekt

49

13

Diplomuddannelse i informationssøgning og vidensorganiserende systemer

14

Kandidatuddannelsen

4

Masteruddannelsen

4

Af Claus Rosenkrantz Hansen