Ny IVA forskning retter fokus mod forskningsbibliotekerne

30-09-2010
Fire forskere på IVA går 1. januar 2011 i gang med at undersøge, hvordan digitale teknologier påvirker og kan udvikle forskningsbibliotekernes praksis.


Professor Birger Hjørland, lektor Helene Høyrup, lektor Hans Jørn Nielsen og forskningschef Hans Dam Christensen har et år til projektet, der er støttet med kr. 576.000 fra Kulturministeriets Forskningspulje.

Problemformuleringen retter blikket mod forskningsbibliotekernes fremtidige ydelser og faglighed. Begrundelsen er ifølge Birger Hjørland, at digitalisering af viden kræver radikal nytænkning af forskningsbibliotekernes videnopsamling og formidling. Der er mange eksempler på, at forskningsbibliotekernes centrale ydelser bliver alvorligt udfordret fra anden side:

  • Er frivillige hos Wikipedia bedre til at besvare spørgsmål fra brugerne end forskningsbibliotekerne er?
  • Går brugerne i voksende omfang uden om bibliotekernes egne kataloger og databaser, når de skal søge information?
  • Udvikles fremtidens digitale biblioteker primært i forlagenes regi? (Og hvad indebærer dette i så fald for brugerne)
  • Når Open Access vinder frem, kobles forskningsbibliotekerne da ud af formidlingsrollen? (”Library bypass”)
  •  Overtager brugerindeksering og ”sociale teknologier” behovet for metadata på bekostning af behovet for vidensorganisation udført af kvalificeret personale?
  • Vil massedigitaliseringen af bøger og tidsskrifter m.v. (som fx Google Bogsøgnings biblioteksprojekt) fuldt ud opfylde brugernes behov?
  • Er der en rolle for ”BDI-sektoren” i den fremtidige infrastruktur for forskning?


De nævnte udfordringer tages som givne i dette forskningsprojekts udgangspunkt. De spørgsmål, projektet ønsker at belyse, er fx: 
 

  • Hvilke funktioner og serviceydelser kan BDI-sektoren bidrage med i fremtiden?
  • Hvilke kvalifikationer og hvilke organisationsformer kræver den professionelle varetagelse af disse funktioner?
  • Hvilke krav stiller det til forskning og undervisning inden for Biblioteks-, Dokumentations- og Informationsvidenskab?


Det er projektets antagelse, at mange traditionelle opfattelser inden for området må revideres. BDI-området har hidtil været ret teoriløs, og de eksisterende teoridannelser har været båret af nogle problematiske antagelser.

I efterskrift til temanummeret Dansk Biblioteksforskning, 2009, side 87 skriver Hjørland og Høyrup: ”Det at beskæftige sig med formidling af viden indenfor et domæne ser vi ikke som identisk med det at forske og undervise i dette domæne, som dette almindeligvis gøres fx på universiteterne, men de to aktiviteter kommer til at antage flere fællestræk i takt med, at forskningsbibliotekerne arbejder med aktiv facilitering af viden. Hvis man ser ud over en masse specifikke og konkrete kompetencer, hvad er det da, der kan skabe sammenhæng og udgøre det almene teoretiske grundlag? Det ser vi grundlæggende som et sociologisk og viden(skabs)teoretisk studium af vidensproduktionen, vidensformidlingen og vidensudnyttelsen, især med udgangspunkt i de (digitale) dokumenter, der materialiserer denne vidensproduktion og -formidling.”

Birger Hjørland sammenfatter projektet således: ”Det er udforskningen af relationen mellem vidensteori/videnskabsteori og praksis, der primært er i fokus i dette forskningsprojekt. Vi håber med dette projekt at kunne bidrage til udviklingen af et informationsvidenskabeligt program, der kan fungere som teoretisk ramme for sektorens aktiviteter. Projektet omhandler dermed det centrale samspil mellem emne/fag, BDI og praksis, som digitaliseringen gør det vigtigt at genbeskrive.”

Yderligere oplysninger om projektet kan fås hos Birger Hjørland, email: bh@iva.dk , telefon: 32 58 60 66.


Birger Hjørland & Ragnhild Riis