WWWs grundlægger i København: "Exciting and not vague at all!"

29-09-2010
Lektor Lennart Björneborn og forskningsfuldmægtig Ragnhild Riis til prisoverrækkelse hos Unesco. Tim Berners-Lee, grundlæggeren af WWW, var en af de tre prismodtagere.


Tirsdag den 14. september kl. 15 sad jeg bænket sammen med IVAs forskningsfuldmægtig Ragnhild Riis inde i den flotte sal i det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab på H.C. Andersens Boulevard. Vi skulle overvære, at tre forskere modtog Unesco-Niels Bohr guldmedaljen. Ragnhild er med i den danske Unesco-nationalkommissions videnskabsudvalg, og jeg var så heldig, at hun havde skaffet en ekstra adgangsbillet, som jeg fik glæde af.

Tim Berners-Lee, grundlæggeren af World-Wide Web i 1990, var en af de tre prismodtagere. Siden slutningen af 90’erne har jeg undervist på DB og nu IVA om webben inkl. dens historie, så det var en fantastisk mulighed for at opleve Berners-Lee ’live’ for første gang – og tale med ham bagefter.

I min undervisning om webbens historie har jeg peget på, hvordan Niels Bohr, som lægger navn til guldmedaljen, var en hovedkraft bag initiativet ’Open World’ i starten af 1950’erne ved at insistere på åbent samarbejde om atomteknologi midt under den kolde krig. I Niels Bohrs ånd kan man i dag sige, at WWW har været medvirkende til en mere "open world" både blandt forskere og på mange andre områder.

I denne sammenhæng er det også interessant, at Niels Bohr var medstifter af kerneforskningscentret CERN i Schweiz i 1954. Tim Berners-Lee (TBL) blev ansat som computerspecialist på CERN i 1980’erne. Her oplevede TBL, hvordan CERNs forskere kunne have problemer med videndeling, fordi de ofte sad spredt over hele verden og brugte mange forskellige slags computersystemer og dokumentformater. I 1989 foreslog TBL ledelsen at bruge en kombination af hypertekst og Internettet til at skabe en slags intranet for CERNs forskere, så de nemt skulle kunne samarbejde og dele dokumenter og viden med hinanden.

I sin halve times forelæsning i Videnskabernes Selskab, fortalte TBL engageret og humoristisk, hvordan ledelsen på CERN negligerede hans første forslag i 1989. Året efter fremsendte han et let revideret forslag, der denne gang blev godkendt. Ledelsens kommentar til projektet, kaldet ’World-Wide Web’, var nu, at det var ”vague but exciting”!

Begge forslag kan ses på WWW Consortiums hjemmeside:

Tiden skulle jo vise, at WWW var ”exciting and not vague at all!”, hvis jeg skal omformulere CERN-ledelsens kommentar. Som det også fremgik af prismotivationen, så har jo WWW haft ”vidtrækkende betydning for global kommunikation og udveksling af information”.

I motivationen for prisen blev også fremhævet, hvordan TBL i helt ekstraordinær grad med sine holdninger til ”free access for anybody” er i overensstemmelse med Unescos målsætning om lige og fri adgang for alle til uddannelse og viden.

I sin korte forelæsning fortalte TBL, at han sidste år stiftede World-Wide Web Foundation, som skal bidrage til, at webben også vinder udbredelse i den fattige del af verden, sådan som det hele tiden har været hans hensigt. Indtil videre er vi kun ca. 20% af jordens befolkning, der er online.

Se slides fra Tim Bernes-Lee's forelæsning.

TBL er helt klart en meget visionær person – og også meget genert, fandt jeg ud af, da jeg snakkede med ham efter forelæsningen. Man får et godt indblik i hans ideer om webben i hans bog ’Weaving the Web’ - udkommet på dansk i 2001 som ’Webbets vej til verden’.

De to andre prismodtagere, John Pendry og Kip Thorne, bidrog også med meget spændende forelæsninger, henholdsvis om, hvordan man kan skabe ’metamaterialer’ med usynlige egenskaber og om, hvad der sker i universets sorte huller.

Læs mere om alle tre prismodtagere på Niels Bohr Instituttets hjemmeside.


Lennart Björneborn – med tak til Ragnhild Riis for gode input