PORTRÆT AF EN FORSKER: Jeppe Nicolaisen

08-12-2010
Jeppe Nicolaisen har siden 1995 været tilknyttet IVA som studerende, forsker og underviser. I 2004 forsvarede han sin ph.d.-afhandling ”Social behavior and scientific practice – missing pieces of the citation puzzle”, og samme år vandt han Valfrid-prisen for sin artikel ”The J-shaped distribution of citedness”. I dag møder han også frisk op til et interview med Insight IVA på trods af at være blevet vækket tidligt af sin yngste datter, der besluttede at gøre krav på sin pakkekalendergave kl. 4 om morgenen.


Hvad er dine forskningsområder?
Overordnet er det bibliometri og forskningsanalyse, men det dækker jo over mange områder. Jeg interesserede mig oprindelig mest for forskningsevalueringsvinklen. I stigende grad interesserer jeg mig også for at bruge bibliometri og forskningsanalyse til bedre at forstå forholdene i videnskaberne – altså det man kalder videnskabssociologi. Det har forgrenet sig til forskellige konkrete forskningsprojekter. Jeg har bl.a. beskæftiget mig med faglitterære boganmeldelser, citationsanalyse og domæneanalyse. Jeg er egentlig ikke så interesseret i selve bibliometrien, men mere i at anvende den til at forstå videnskaberne og videnskabens sociologi.

Hvad er det vigtigste for dig i din forskning?
Det er friheden til at forfølge sine ideer. Selvfølgelig er det også andre ting, som at ens forskning kan bruges til noget. Men jeg tror på, at dét, der giver de bedste resultater – ikke bare for en selv, men også for den institution man arbejder ved – er, at medarbejdere og forskere har mulighed for at forfølge ideer, som måtte opstå. Det er det, der motiverer en til at arbejde videre. Hvis man finder et emne, som man synes er interessant og værd at undersøge, men andre ikke umiddelbart er enige i, så har man friheden til alligevel at fortsætte. Det kan jeg godt lide.

Hvad er du mest optaget af lige nu?
Jeg har et forskningssamarbejde med Tove Faber Frandsen fra Syddansk Universitet. Hun har tidligere været ansat på IVA som ph.d.-studerende. Vi arbejder p.t. på to forskellige artikler. Den ene handler om noget, man kalder smiger-referencer. Der findes en hypotese, som siger, at forfattere nogle gange giver en reference til en anden udelukkende for at smigre sig ind. Bl.a. angår hypotesen, at man bruger denne slags smiger-referencer for at smigre sig ind i tidsskrifter. Dvs. hvis man ved, hvem der er redaktør for et tidsskrift, så kan det være en god ide at give redaktøren en reference i en artikel for at blive optaget. Den hypotese har aldrig været efterprøvet. Men vi skriver p.t. på en artikel om den, og resultaterne viser helt klart, at smiger-referencer ikke findes, eller også er de så få, at de ikke har nogen betydning.
   Den anden artikel handler om at måle konsensus i videnskaber. Der findes en gammel diskussion i videnskabssociologien om, hvorvidt der er større konsensus i de hårde fag end i de bløde fag. Der mener vi at have udviklet en ny metode til bedre at kunne undersøge det. Begge artikler er vi tæt på at kunne gøre færdige.

Har du andre projekter på bedding?
Ja, men de er meget på tegnebrættet. Der er en konference i Istanbul næste år om electronic publishing, som jeg godt kunne tænke mig at deltage i med et paper. Ellers er jeg leder af den forskningsgruppe herude, der hedder Forskningsanalyse. Og så er jeg med i planlægningen af den næste COLIS-konference. Den blev holdt i London sidste gang og har været rundt omkring, men nu skal den afholdes i Danmark i 2013.

Hvilke fagtidsskrifter og biblioteksblade kan du bedst lide at læse?
Jeg læser primært JASIST. Men jeg orienterer mig selvfølgelig i en del andre som Journal of Documentation, Scientometrics og Journal of Informetrics. Jeg har forskellige strategier til at holde mig opdateret med, hvad der kommer – også i mere videnskabssociologiske tidsskrifter som Science Studies. I det hele taget synes jeg tit, at man kan blive inspireret af at læse tidsskrifter uden for sit eget felt, som måske ikke lige præcis handler om det, man forsker i. For de kan have undersøgt noget med en særlig metode, som man kan overføre til sin egen forskning på en eller anden måde. Det har jeg gjort flere gange.

Hvad læser du i din fritid?
Jeg spiller skak, så jeg læser en del skaklitteratur. Jeg læser også skønlitteratur, men det er mest i ferier. Dog er jeg for tiden i gang med Lars Kepler’s krimi ”Hypnotisøren”. Jeg er ellers ikke så vild med krimier, men den er egentlig meget god. Men der er ikke rigtig nogen genre indenfor skønlitteratur, jeg foretrækker – jeg læser bare, hvad jeg får anbefalet af kolleger, venner og familie. Og så alt af Jørgen Leth, selvfølgelig. Ham er jeg stor fan af.


Af Helle Saabye


BLÅ BOG

Navn: Jeppe Nicolaisen

Alder: 36

Forskning: Forskningsanalyse, bibliometri, citationsanalyse, evolutionære perspektiver på videnskabernes sociale og konceptuelle udvikling, forskningsevaluering, videnskabssociologi, videnskabelige boganmeldelser.

Hjemmeside: www.iva.dk/jni

Privat: Bor på Amager med sin kone og deres to døtre på 6 og 8 år.

#Jeppe Nicolaisen int