Kan drenge ikke lide børnelitteratur?

28-01-2011
Professor Beth Juncker har læst den nye undersøgelse om de fynske børnebiblioteker på Fyn. Hun er ikke enig med Torben Weinreich i, at bibliotekerne diskriminerer drenge. Tværtimod, de anerkender drengenes særlige behov.


DR Fyn har undersøgt de fynske børnebibliotekers hylder med børnebøger. Det er godt! Danmarks børnebiblioteker har fortjent opmærksomhed. Undersøgelsen konkluderer, at langt de fleste har særlige hylder med litteratur til piger, men ingen har særlige hylder med litteratur til drenge. Det undrer DR Fyn så meget, at de kalder professor emeritus Torben Weinreich til hjælp. Han har i et langt liv arbejdet med og skrevet om børnelitteraturens sociologi, pædagogik og didaktik, så han er ikke i tvivl. Det er ren diskrimination mod drenge, fastslår han og giver os kort, kontant og lysende klart forklaringen: det er de fynske børnebibliotekarers skyld! De er kvinder, de er ældre, de tilhører tidlige efterkrigsgenerationer med foragt for de gys, den gru, fantasy og de historiske romaner, der ville (og måske stadig vil) få drenge til jublende at kaste sig ind i litteraturlæsningens verden. De foretrækker lyserøde piger, stillelege og hyggekroge. Derfor har de feminiseret børnebibliotekerne, så drenge føler sig fremmede og uvelkomne. De må påtage sig en væsentlig del af skylden for, at danske drenge sakker bagud (i læsning) og sandsynligvis også for, at vi i Danmark (Fyn) klarer os så gennemsnitligt i PISA skoletestningerne.

Nu er det vel sådan på eventyrenes ø, at en enkelt fjer, lidt tilfældigt undersøgt, stadig kan blive til temmelig mange høns. Måske er det ikke gået op for DR Fyn, at den gamle Biblioteksstyrelse i dag hedder Styrelsen for Bibliotek og Medier, og at danske folkebiblioteker – også de fynske – i 2000 fik en ny lov, der forpligtede dem på en ligestilling af klassiske og nye medier? Måske er det heller ikke gået op for DR Fyn, at børnebiblioteker ikke er skolebiblioteker? De skal f.eks. ikke lære børn at læse. Det er folkeskolen og skolebibliotekerne eksperter i. Børnebibliotekerne skal – alsidigt, aktuelt og kvalificeret – bakke op om børns egne interesser: deres tørst efter ’unyttig’ viden, deres trang til musik, til computerspil, deres lyst til faglitteratur, skønlitteratur, film, billedkunst, teater, koncerter, deres mod på at skrive, komponere, spille, animere og dramatisere selv. De skal åbne mod et aktivt kulturliv både for piger og for drenge. Det er en kæmpe kulturel opgave! Den klares i dag ikke ved en boghylde med litteratur til drenge! Slet ikke når man ved – og det ved dagens børnebibliotekarer – at drenges vej til litteraturlæsning som oftest er en omvej: fra film, fra TV, fra musik, fra spil, fra kammeraters anbefalinger til Tolkien, Dan Brown og da Vinci, Pullman, Oscar K og Dorte Karrebæk, Jane Teller, Pippi, Emil og alle de andre – på bog.

Havde DR Fyn set lidt til ’venster’, så havde de måske ikke set en ’svensker’ men et børnebibliotek, der selv på Fyn ikke kunne drømme om at ydmyge drenge med tilbud, skolebibliotekerne stopfodrer dem med. De dyrker veje og omveje. Og de står såmænd også parate med alle de gysende, grufulde, krybende fantastiske bøger, de selv elsker og derfor ikke i første omgang ønsker at sætte på en hylde, der bliver undsagt. Det er jo kronjuveler – kulturarv – der kan løftes. Diskrimination? Vi kan også kalde det respekt og anerkendelse!

At rejse er at leve. Det sagde H. C. Andersen. Man behøver ikke være enig. Men jeg vil anbefale en dannelsesrejse. Start med at tage til Jægersborggade på Nørrebro, til Karen Siercke, Ordskælv og Hygge Factory. Hun kan give et kreativt grundkursus i litterært formidlingsengagement, som løfter på tværs af køn. Tag herfra til Frederiksberg Bibliotek og konfrontér dig med Jenni Saunte, hvis du tør! Gentofte bør du opsøge. Rejs så ud i landet, tag Odense Central Bibliotek, rund Middelfart, husk Århus og Kolding og Hjørring og Ålborg og alle de andre, der tænker, kæmper og udvikler.

Nogle biblioteker har fået rum og muligheder, der løfter nye muligheder. Andre har de gamle, der gør det svært. Men – selv for dem må jeg spørge: er en hyggekrog og en sofa, hvor du og vennerne kan hænge ud, specielt feminint? Og hvad er så maskulint? Ingen hygge og ingen sofaer? Der er biblioteker både i Danmark og verden over, som har helt nye spændende bud på den problemstilling. Måske skulle DR Fyn og Torben Weinreich opsøge dem!  Skal vi ikke håbe, at selv om Fyn fremstår som den grimme ælling, der bør kanøfles, ender den nok traditionen tro som en svane? Og kom så: Mads, Pia, Sabrina, Vibeke, Sarah, Peter … Alle jer, der har beriget mit faglige liv på DB/IVA, fordi I brændte og ville!   Hvad mener I om boghylder som hovedvej til drenge?


Professor Beth Juncker