Ny generation af søgesystemer på vej i EU

27-01-2011
Lektor Birger Larsen er blevet medlem af nyt europæisk netværk, der skal arbejde med søgesystemer i EU.


MUMIA er navnet på et nyt EU-netværk (Multilingual and Multifaceted Interactive Information Access), der retter blikket mod den næste generation af søgemaskiner i Europa. Netværket vil fokusere på udvikling af maskinoversættelse, informationssøgesystemer og multifacetteret interaktiv adgang til information. Lektor Birger Larsen fortæller ved et frokostmøde i IVA's kantine med udsigt til DR's koncerthus om det nye EU-netværk, hvor mange opgaver venter, bl.a. digital håndtering af patenter.

Hvad er baggrunden for at oprette det nye netværk?
"Forhistorien er, at en gruppe forskere – i lyset af den eksplosion af digitaliserede data omkring os – ser behov for, at der bliver forsket intensivt i adgangen til data.  Der skal forskes i udvikling af nye teknologier til at søge, filtrere, trække, kombinere og integrere informationer på tværs af sprog på globalt plan. Forskerne fik netværket bevilget, og formålet er simpelthen at samle kompetencer i MUMIA-netværket, der via præsentationer, konferencer, workshops og ph.d.-kurser kan udfordre og udvikle et nyt område og nye løsninger.
   Processen med at få oprettet MUMIA’s programkomité har i øvrigt givet mig en ny forståelse af, hvordan man inden for EU systematisk udvikler tværnationale netværk. For efter netværket var bevilget, så var trin to at indkalde kandidater til den programkomité, der skulle tilknyttes netværket.  Alle EU-lande har ret til at foreslå to personer, der kan blive medlemmer, hvis de vurderes kvalificerede. Og selvom komitéen nu er etableret med deltagere fra 13 lande, så er det til min overraskelse stadig muligt at indstille kandidater til programkomitéen. Det understreger EU's ønske om at få alle med," fortæller Birger.

Action 1002/MUMIA-netværket er placeret under COST, Cooperation in Science and Technology, der har ni indsatsområder. COST er et samarbejde mellem de enkelte EU-landes forskningsenheder.  COST finansierer med EU-midler koordinering og udvikling af tværnationale netværk på tværs af sektorer mellem forskere, forskningsmiljøer og erhvervslivet. COST dækker udgifter til rejser, møder og workshops men ikke til selve forskningen. Det første MUMIA blev afholdt i november 2010.

Er der konkrete resultater fra netværkets første møde?
"Ja, det er der. Som det fremgår af memorandium for MUMIA, så er formålet at bane vej for, at den næste generation af søgesystemer på europæisk niveau får en optimal infrastruktur. Mange fagligheder skal i spil for at løse det. Og selvom formanden og flere andre komitémedlemmer sad fanget i snevejret rundt omkring i Europas lufthavne på mødedagen, så var vi heldigvis tilstrækkeligt mange til at være beslutningsdygtige. Vi gik gang, og det lykkedes at sætte navn på formænd og næstformænd for de fem arbejdsgrupper i MUMIA. Temaerne spænder fra genfinding og informationssøgning til maskinoversættelse, brugervenlighed og brugertilgængelighed, semantisk søgning og visualisering foruden de sociale netværk, som de digitaliserede medier muliggør. Jeg er formand for gruppe 3: Brugerrelaterede aspekter i udviklingen af den nye generation af søgesystemer, og har ansvaret for at styrke dette område sammen med gruppens næstformand Andreas Nurnberger fra Otto-von-Guericke-Universität i Magdeburg i Tyskland."

Patenter er udfordringen for MUMIA
Ansøgerkredsen bag netværket ønskede, at det nye netværk skal fokusere på patenter. Der findes i dag mere end 60 mio. digitaliserede patentdokumenter på talrige sprog. Det er kostbart og tidskrævende at få registreret et patent, og hvorfor bruge tid og penge på at ansøge, hvis idéen allerede er patenteret?
   Det har derfor stor betydning for forskere, opfindere og erhvervslivet at have optimal adgang til de eksisterende patentdokumenter. MUMIA-netværket skal koordinere tværfagligt og på tværs af sektorer arbejde med at reducere de tekniske og sproglige barrierer for at få adgang til den omfattende viden, der ligger i patentdokumenter.  Mange kræfter vil blive brugt på at samle kapacitet til at udvikle pålidelige maskinoversættelser for at lette tilgængeliggørelse. Sprog- og kulturelbarrierer er komplicerede størrelser. Det er en særlig udfordring, at patentbeskrivelser ofte har bevidst sprogligt slørede formuleringer for at dække over det unikke i patentet. En anden udfordring er at få etableret den nødvendige søgeinfrastruktur. Der er i dag flere kommercielle produkter på markedet, f.eks. fra Derwent World Patents Index, men de er baseret på manuel indeksering og oversættelse og er meget, meget dyre i brug. Målet med MUMIA er facilitere forskning i at automatisere nogle af disse processer og på den måde øge tilgængeligheden for borgere, forskere og virksomheder, der ikke har råd til disse dyre services. Så der er nok at tage fat på.

Hvordan får interesserede mere at vide om MUMIA, Action 1002?
"Altså, det var jo noget af en overraskelse, at forskerne skal selv stå for PR. EU rutter ikke med pengene! MUMIA har 70.000 Euro (godt 500.000 kr.) per år i tre år at gøre godt med til møder, rejser og PR", udbryder Birger. "For at reducere rejseudgifterne hægter vi derfor vore møder og ph.d.-workshops op på andre konferencer. MUMIA har selvfølgelig en hjemmeside, men hele programkomitéen er nu i gang med at koordinere nye malinglister, så vi kan nå ud til relevante forskningsinstitutioner, ph.d.-studerende, andre enkeltpersoner og netværk i den private og offentlige sektor."

Hvordan kom du ind i netværket?
"Jeg var så heldig at blive anbefalet af Kasper Hornbæk, Professor MSO, Datalogisk Institut på Københavns Universitet, og blev derefter bedt om at sende mit CV og publikationsliste til den danske COST videnskabskomité med henblik på at blive indstillet. Jeg er selvsagt glad for at blive godkendt. Det andet danske medlem er Bente Maegaard, leder af Center for Sprogteknologi på Københavns Universitet."

Hvilke muligheder ser du for projektudvikling som medlem af MUMIA?
"
De er meget bedre, end jeg regnede med. Mine forventninger var, at jeg som inviteret repræsentant for Danmark alene skulle have en rådgivende rolle. Det er jo interessant nok i sig selv og giver nye kontakter. Men faktum er, at jeg som programkomitémedlem og formand for en arbejdsgruppe nu har muligheder for at være medudvikler af forskningsprojekter sammen med den gruppe forskere, der søgte støtte til at oprette netværket. Så udover at koordinere møder mellem fagligt stærke personer, tilrettelægge workshops og ph.d.-kurser, så er der gode chancer for, at det kan komme til at rykke for os f.eks. i form af udarbejdelse af en større projektansøgning til EU med IVA som medansøger", slutter Birger entusiastisk.

Få yderligere information om MUMIA eller kontakt lektor Birger Larsen.


Af Ragnhild Riis