Digital litteratur favner bredt

31-08-2011
Læs interviewet med de to kandidatstuderende Anette Siem Christensen og Tina Wollbrecht, som deltog i ORDKRAFT-festivalen med en stand om digital litteratur.


Den 7.-9. april i år kunne man i Aalborgs kulturcenter Nordkraft besøge litteraturfestivalen ORDKRAFT – en blanding af præsentationer og aktiviteter inden for det litterære område. Anette Siem Christensen og Tina Wollbrecht, som i øjeblikket læser på IVAs kandidatuddannelse i Aalborg, præsenterede de besøgende for forskellige typer af digital litteratur.

Hvad motiverede jer til at deltage i ORDKRAFT?

Anette: Vi blev spurgt af vores underviser på IVA, Hans Jørn Nielsen. Vi havde skrevet en opgave om digital litteratur, og det mente Hans Jørn ville passe rigtig godt til den stand, som vi skulle dele med Aalborg Universitetsforlag, der også havde fokus på digital litteratur.

Tina: Det er jo et spændende og måske lidt overset emne, som vi fik rigtig meget ud af at arbejde med. Det var jo også oplagt, at vi deltog i litteraturfestivalen på baggrund af den viden, vi har opnået ved at fordybe os ved at skrive opgave om emnet. Det er klart, at det var i vores interesse at få lov at prøve at formidle på en lidt anden måde end den traditionelle bibliotekariske, og det spillede naturligvis også en rolle, at det er lidt af en udfordring at vise, at litteratur kan være mange forskellige ting.

Hvad foretog I jer på festivalen?

Anette: Vi havde et slideshow kørende med nogle eksempler på digital litteratur – bl.a. www.litteratursiden.dk , www.Kollektivt-Anonymt.dk , www.enmillionhistorier.dk og www.afsnitp.dk. Det var tænkt som inspiration. Og så forsøgte vi at fange folks opmærksomhed og besvare spørgsmål fra de interesserede. IVA Aalborg udstyrede os med en iPad og en kindle, som vi brugte til at vise eksempler på digital litteratur – dem var alle interesseret i at pille lidt ved.

Tina: Vi havde to halve dage på standen, og vi forsøgte også at illustrere, hvordan digital litteratur både kan ligne og adskille sig fra den trykte bog, som vi jo alle kender og elsker. Vi havde både skolebørn og pensionister, som var rigtig nysgerrige, og vi havde også lavet en stak flyers med links til de digitale ressourcer, som vi nævnte i slideshowet. Dem delte vi ud af, så folk kunne lege videre derhjemme.

Hvad har været det bedste ved at deltage i ORDKRAFT?

Anette: Det var at møde andre mennesker – helt fra små børn til ældre mennesker – som også syntes, at digital litteratur var et spændende emne.

Tina: Det var en rigtig god oplevelse, hvor vi fik en masse gode snakke med forskellige mennesker, og det var sjovt at se, hvordan litteratur med en lidt anderledes vinkel kunne bringe børn og forældre, voksne, studerende og pensionister sammen.

Hvad er jeres planer efter studiet?

Anette: Jeg kunne godt tænke mig at blive bibliotekar på et forskningsbibliotek.

Tina: Efter studiet vil jeg gerne arbejde på et forskningsbibliotek. I øjeblikket arbejder jeg ved siden af studiet som vikar på biblioteket ved Arkitektskolen i Aarhus.


Af Helle Saabye

Det er klart, at det var i vores interesse at få lov at prøve at formidle på en lidt anden måde end den traditionelle bibliotekariske, og det spillede naturligvis også en rolle, at det er lidt af en udfordring at vise, at litteratur kan være mange forskellige ting.

Tina Wollbrecht

#Digital litteratur 1 int

Hans Jørn og Anette på ORDKRAFT.

#Digital litteratur 3 int