IVA i pressen

31-08-2011
Ansatte og studerende fra IVA har i denne måned udtalt sig om læseklubbers fortsatte udbredelse, sammenhængen mellem økonomi og studier, forfatteren J. K. Rowlings baggrund samt den store stigning i ansøgere til uddannelsen på IVA.


Læseklubber hitter
Læseklubber bliver ved med at tiltrække folk fra hele Danmark, skriver Dagbladenes Bureau den 9. juni. Alene på bibliotekerne findes der nu omkring 500 læseklubber på landsplan, og efterspørgslen er stadigt stigende.

"Det burde jo ikke være den type aktivitet, der trak folk til, men måske udgør fordybelsen en slags modvægt til højhastighedskulturen," udtaler tidligere ph.d.-studerende Rasmus Grøn, og lektor Gitte Balling supplerer: "Det er okay at diskutere mere ud fra læseoplevelse og mindre ud fra litterær analyse."

Gitte Balling er desuden citeret i en anden artikel fra Dagbladenes Bureau den 11. juni, som omhandler samme emne. Her udtaler hun sig bl.a. om, hvorfor den smalle litteratur som regel ikke finder vej til læseklubberne. ”Eftersom det er blevet mere legitimt at tale om litteratur ud fra læserens egen umiddelbare oplevelse, så er det også mere i orden at kræve, at bøger skal fænge, røre og sætte tanker i gang. Dem kan vi relatere til vores liv og spejle os i, og det er blevet okay,” siger hun.

Danske studerende er forgældede
Flere og flere danske studerende har problemer med at betale deres gæld. Information bragte den 20. juni en artikel, hvori bachelorstuderende Mike Jensen fortæller om sin kamp for at få økonomien og studierne til at hænge sammen.

"Man kunne muligvis godt slå sig selv i hovedet over de valg, man har foretaget økonomisk, men jeg synes, at leveomkostninger var for høje til at klare på en SU," siger han i artiklen.

IVA-studerende sigter mod den private sektor
Den 30. juni kunne man i Perspektiv læse en artikel om to nye fag, som udbydes på IVA – nemlig "Business intelligence" og "Strategisk kommunikation og formidling". Begge fag er rettet mod det private arbejdsmarked og er ekstremt populære blandt de studerende.

Studielektor Christine Nordentoft siger i artiklen: "Vi prøver at rette andet semester mod erhvervslivet, så de studerede tænker bredere end biblioteksvæsenet. Ud over det private kan det også være museer og arkiver."

Mysteriet omkring J. K. Rowling
Den 3. juli bragte Kultur På Nettet en artikel, som omhandler hele myten omkring J. K. Rowling, forfatteren til den populære Harry Potter-serie. I den forbindelse fortæller lektor Tove Roed bl.a. om Rowlings baggrundshistorie.

"På hendes første hjemmeside var der et afsnit, hvor hun nærmest dementerede historien om, at hun var så fattig, som de sagde. Men den er hun siden da gået tilbage til, og jeg tror, det handler om det generelle behov for den gode iscenesættelse i kulturverdenen. Hendes personlige historie er blevet en del af Harry Potter-historien, og hun forener nærmest to eventyrverdener."

Ekstrem stigning i ansøgere
Nordjyske Stiftstidende og Kristeligt Dagblad bragte hhv. den 6. og 11. juli en notits om, at Det Informationsvidenskabelige Akademi i år har oplevet en stigning i ansøgere på 55 % i København og 23 % i Aalborg. Rektor Per Hasle vurderer, at den positive udvikling bl.a. er et resultat af navneskiftet sidste år.

Også studieadministrationschef Peter Havnø er overbevist om, at navneskiftet har haft en effekt: "Jeg tror, at det nye navn kan have tiltrukket nogle, der ikke umiddelbart ser deres fremtidige job på et bibliotek. Mange af vores kandidater finder jo arbejde i organisationer eller private firmaer."

Ny bog om sociale konflikter
På dknyt.dk kunne man den 8. august læse en anmeldelse af Aydin Soeis bog "Vrede unge mænd – Optøjer og kampen for anerkendelse i et nyt Danmark". Anmeldelsen er skrevet af Ahmet Demir og lektor Hans Elbeshausen.

I anmeldelsen skrives det bl.a.: "Soei drøfter grundigt, hvad der sker for mennesker, der ikke føler sig anerkendte som medborgere og som nægtes anerkendelse. Bogen handler om sårbarhed og desperate livshistorier, om vrede og stigmatisering, om overlevelse og kamp; den viser, hvordan de symbolske grænser mellem dem og os har forskudt sig siden 1997."


Af Helle Saabye