IVA i pressen

IVA i pressen
I denne måned har ansatte og studerende fra IVA udtalt sig om bogbranchens udfordringer og formidling af computerspil på bibliotekerne, mens en række IVA-udgivelser er blevet omtalt og anmeldt.


Bogmesser skal være overraskende og oplysende
Tidligere studerende Ole Gosvig Olesen, som netop har påbegyndt et ph.d.-stipendiat på IVA, har bidraget med en kronik til Information den 28. oktober.

I kronikken appellerer han til politikerne om at gøre bogmesserne i Danmark mere oplysende og kulturelt berigende og mindre kommercielle: "forlagene har ikke længere råd til at liste det skæve med ind ad bagdøren. Der skal tjenes penge på bogforum, for standen er dyr. Og supermarkedernes dumpingpriser og den teknologiske udvikling truer forlagene på livet. Inden længe findes de måske ikke. Og det præger bogforum," skriver han bl.a. og fortsætter: "Man kunne drømme om et alternativ. En alternativ bogmesse uden rampelys og egotrippere, uden glitter og fjas. Men med underfundig indsigt, overraskende bidrag og faglig dybde. Og kun det. En bogmesse med ambition om at gøre folk klogere." 

Bogbranchen i krise
I fagbladet BogMarkedet kunne man den 7. november læse en artikel om et seminar omhandlende bogbranchens udfordringer, hvor bl.a. lektor Lisbeth Worsøe-Schmidt var blandt oplægsholderne.

I sit oplæg kom hun med et bud på, hvordan bogbranchen kan hjælpes ud af sin krise - bl.a. ved at satse på kvalitet frem for kvalitet. "I er svære at hjælpe, fordi I ikke vil samarbejde, og I ikke vil dele jeres erfaringer med andre, så det kræver både hårdt arbejde og måske hjælp fra politisk hold, hvis I vil overleve," sagde hun og gav afslutningsvis et godt råd: "Lær trade, hvis I er 'litterære' - og omvendt - og se jeres produkter og idéer fra publikums side."

Ris og ros til IVA-udgivelser
Den 24. november er to IVA-udgivelser blevet anmeldt i Perspektiv (side 46). Det drejer sig om bøgerne "Ekspressiv kulturformidling", en artikelsamling skrevet af udvalgte kandidatstuderende, og "Nye vidensmedier - kultur, læring og kommunikation" skrevet af forskere ved IVA.

Om førstnævnte skriver ph.d.-studerende Ole Gosvig Olesen: "Bogen er lidt af et eksperiment. Den lider under de studerendes fælles pensum. De samme teoretikere nævnes i bogens 21 bidrag igen og igen, uden at der trænges i dybden. Det resulterer i en meget monoton læseoplevelse. Det er ærgerligt, for nogle bidrag er faktisk virkelig gode […] Eksperimentet er ikke lykkedes helt. Men det har meget fine momenter."

Om "Nye vidensmedier" skriver tidligere studerende Kirstine Thomasen: "Antologien kommer til at falde på et tørt sted hos de studerende på IVA og beslægtede uddannelser, men kan også anbefales til os færdiguddannede. Personligt kastede jeg mig nysgerrigt over muligheden for at læse et akademisk synspunkt på den udvikling, der foregår i samfundet og i vores fag. Nogle af artiklerne glider lidt langsomt ned på grund af det akademiske sprog - men går du helt i stå, kan det anbefales at læse redaktørernes introduktioner til hver af antologiens dele; de opsummerer indholdet glimrende."

Computerspil skal synliggøres på bibliotekerne
I Perspektiv har kandidatstuderende Jakob Meerwald den 24. november bidraget med an artikel om projektet "Gaming - når biblioteket spiller med", som skal forbedre formidlingen af computerspil på bibliotekerne.

I artiklen skriver han bl.a.: "Formålet med netværket er videndeling, inspiration og at hjælpe hinanden i forhold til formidling af spil, hvad enten vi taler arrangementer, aktiviteter, workshops, brugerinformation eller andet. Den første netværksdag i Aarhus samlede 50 spilinteresserede bibliotekarer og studerende - med en enkelt deltager helt fra Bornholm."

"Biblioteket i byudviklingen" høster god omtale
På realdania.dk kunne man den 29. november læse en omtale af bogen "Biblioteket i byudviklingen - oplevelse, kreativitet og innovation", som centerleder Dorte Skot-Hansen og lektorer Henrik Jochumsen og Casper Hvenegaard netop har udgivet. I omtalen skrives det: "Bogen henvender sig især til arkitekter, kultur- og byplanlæggere, biblioteksfolk og andre, som vil deltage i diskussionen om, hvordan biblioteker kan styrke byers oplevelsesmæssige, kreative og innovative potentialer."

Decembernummeret af det kulturpolitiske tidsskrift Søndag Aften bragte, udover et langt uddrag i form af bogens afsluttende kapitel, ligeledes en omtale af bogen. Heri skrives det: "Det er en arkitektonisk rundrejse til flotte og inspirerende biblioteksbyggerier. Men for bogens målgruppe af beslutningstagere i biblioteksverden er det givetvis inspirerende at læse om de vidt forskellige bevæggrunde, der har været for investeringer i nye biblioteker […] Bogen kan ses som en hyldest til aktuelle udviklingstendenser i biblioteksverden. For bogen forholder sig mest til bibliotekernes fysiske fremtoning og forandring. Derudover også til processuelle og organisatoriske ændringer i samarbejdsmønstre. Men dette er ligeledes i forhold til bibliotekernes fysiske verden."

Endelig vil "Biblioteket i byudviklingen" blive anmeldt i næste nummer af Danmarks Biblioteker. Anmeldelsen bliver skrevet af Stadsbibliotekar i Malmø, Elsebeth Tank, der også er formand for IVAs aftagerpanel.


Af Helle Saabye