Ny publikation - biblioteket i tid og rum

Ny publikation - biblioteket i tid og rum
Danmarks Biblioteksforening udgiver Nan Dahlkild: Biblioteket i tid og rum. Arkitektur, indretning og formidling. Bogen vil blive præsenteret på en reception på Kunstakademiets Arkitektskoles Bibliotek Danneskiold-Samsøes Allé 50 på Holmen fredag den 16.12. kl. 14-16.

Det vil være en underdrivelse at skrive, at bibliotekerne ved årtusindskiftet er udfordret af informationsteknologiens muligheder. Den digitale udviklings konsekvenser for det fysiske bibliotek er vanskelige at forudsige og gør det under alle omstændigheder nødvendigt at gentænke og videreudvikle biblioteksbegrebet og bibliotekets udformning.

I denne sammenhæng er det vigtigt at kende forhistorie og forudsætninger, og det er bogens mål at formidle både historiske og aktuelle problemstillinger - samt ikke mindst at synliggøre bibliotekernes og biblioteksrummets kulturelle, sociale og æstetiske kvaliteter.

Biblioteket i tid og rumfortæller historien om bibliotekernes arkitektur, indretning og formidling fra de første biblioteker frem til årtusindskiftets kulturhuse. Hovedvægten ligger på danske biblioteker: Fra de store bibliotekskatedraler og den hjemlige indretning omkring år 1900 over klassicismens videnstempler og modernismens brede, lave og flade byggerier til årtusindskiftets mangfoldighed af arkitektoniske udtryk. Der er desuden udblik til internationale og nordiske biblioteker og kulturelle byggerier. Med et stort billedmateriale dokumenterer og illustrerer bogen samtidig en visuel biblioteks- og videnshistorie. Bogen henvender sig til alle med interesse for arkitektur, biblioteker og kulturelle forhold.

Bogen kan bruges og læses på flere måder. Den giver mulighed for at få et bredt overblik over bibliotekernes udvikling og kulturelle betydning både internationalt og i Danmark, men der er også en lang række omtaler af enkelte biblioteker. Ud over afsnittene om selve bygningerne og deres baggrund er der et særligt kapitel om konkurrencer og projekter, som er vigtige, fordi de i mange tilfælde er eksempler på visioner og nytænkning, samt et særligt kapitel om udsmykning og visuel identitet, som beskæftiger sig med bibliotekernes æstetik, kunstneriske udsmykninger, design, møblering, skiltning og præsentation af materialer.

Det omfattende billedmateriale gør det muligt at sammenligne emner og rum på tværs. Der er billedhenvisninger i teksten og enkelte henvisninger mellem billeder indbyrdes, men læseren inviteres til selv at gå på opdagelse i billedmaterialet, der dækker hele perioden fra de første biblioteker frem til årtusindskiftets problemstillinger.

Bogen gør status over 3 tendenser i den aktuelle biblioteksudvikling: Fortsat åbning af biblioteksrummet, øget samarbejde med andre kulturelle institutioner og større arkitektonisk frihed for biblioteket som en del af byens rum. Bogen slutter med 7 principper for indretning af fremtidige biblioteker.

Forskningsprojektet og bogen har modtaget støtte fra Bergiafonden, Kulturministeriets Forskningspulje, Lillian og Dan Finks Fond samt Margot og Thorvald Dreyers Fond. Lektor, ph.d. og mag.art. Nan Dahlkild er ansat ved Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA). Han skriver om arkitekturhistorie, biblioteksudvikling og kulturpolitik i dansk og international sammenhæng. Desuden er han anmelder og konsulent i forbindelse med nye biblioteksbyggerier.