Bibliotekarer er alle vegne

Bibliotekarer er alle vegne
Bibliotekarer og informationsspecialister har nemmere ved at finde arbejde end andre humanister, men i de første år skal der kæmpes for det

En af de mindste akademiske faggrupper har i al ubemærkethed været inde i en rivende udvikling. Nutidens bibliotekarer og informationsspecialister finder i dag ansættelse i en bred vifte af job, der rækker langt ud ovre bibliotekerne. Det kan for eksempel være som specialist hos Novo Nordisk med ansvar for dokumentation, seniorkonsulent hos Rambøll Management eller informationsarkitekt i it-branchen.Denne udvikling har haft en særdeles gunstig effekt på beskæftigelsen, med det resultat, at den samlede ledighed for bibliotekarer faktisk ligger under gennemsnittet for øvrige humanister. Bruttoledigheden for bibliotekarer er nemlig samlet set på 5,6 procent mod 6,7 procent for humanister.

Det var ikke det indtryk, man fik, efter at have set grafikken for nyuddannede akademikere på DR nyheder i går.

Det, der forkludrer billedet er, at man i statistikken blander bibliotekaruddannelsen, som er på 3 ½ år, sammen med cand.scient.bibl.-uddannelsen i informationsvidenskab og kulturformidling, som er på 5 år. Hvis man vil sammenligne med de humanistiske kandidatuddannelser, så er det vel ret beset kun kandidatuddannelsen, der skal tages med i betragtning? Det giver et resultat på 22 % bruttoledige kandidater i 2011 og 43 procent i 2012. Det er niveauet for humanistiske kandidater - men det er stadigvæk alt for mange.

Bibliotekarforbundet har foretaget en rundspørge blandt bibliotekerne, der viser, at de helt generelt lige i øjeblikket er tilbageholdende med at ansætte nye medarbejdere. Samtidig ved vi også, at netop denne branche står over for det største generationsskifte i mands minde, idet 25 procent og måske op til 40 procent af alle medarbejdere forventeligt skal på pension inden for de allernærmeste år. Dagens tal afspejler altså en aktuel afmatning i bibliotekssektoren, som inden for ganske kort tid ikke vil kunne undgå at ændre sig, så der igen ansættes nyuddannede.

De unge forstår at læse tidsånden, og vælger - heldigvis - med hjertet.

Informationsvidenskab og kulturformidling handler om videndeling mellem mennesker, og om, hvordan man finder, bruger og skaber adgang til information og kultur på tværs af medier. Og vi har oplevet en øget interesse for faget og en stigning i optaget på 23 procent over de sidste 3 år.

Vi skal selvfølgelig orientere om den aktuelle ledighed - men det skal gøres sobert, statistikkerne skal være retvisende, og vi skylder alle at kridte hele banen op.

Af Per Hasle, rektor på Det Informationsvidenskabelige Akademi
og Johnny Roj-Larsen, direktør for Bibliotekarforbundet