IVA og CCC i tæt samarbejde

IVA og CCC i tæt samarbejde
Center for Communication and Computing på Københavns Universitet er et samarbejde mellem Datalogisk Institut, Institut for Medier, Erkendelse og Formidling samt Center for Sprogteknologi. Kontakter til IVA har allerede ført til planer om nye fælles tilvalgspakker og fælles seminarer for forskerne. Læs interview med lederen af centret Jørgen Bansler.


Hvordan opstod idéen til et Center for Communication and Computing?
Informationsteknologien bliver i stigende grad brugt som et kommunikationsmedium, så vi oplever en større og større grad af konvergens mellem det, der foregår inden for datalogien og det, der foregår inden for kommunikation og medievidenskab. Vi har simpelthen brug for hinandens fagligheder. Centret fungerer som en ramme omkring samarbejdet mellem dataloger og folk fra kommunikation og medievidenskab - og i et vist omfang også folk fra Center for Sprogteknologi. Så grundlæggende drejer det sig om den udvikling, der er sket i teknologien og i dens anvendelse i samfundet. For bedre at kunne forstå den udvikling og for bedre at kunne designe brugbare IT-systemer, så er der behov for både en teknisk ekspertise og en forståelse af, hvordan kommunikation fungerer i samfundet og i organisationer. Vi har simpelthen komplementære fagligheder.

Så er der også en helt konkret og praktisk begrundelse for at oprette et center lige nu. Vi har oprettet en ny uddannelse i kommunikation og IT, hvor de første bachelorer blev færdige i sommer, og nu har vi også fået godkendt en kandidatuddannelse, som lige er startet. Vi har haft konstant stigende søgning til bacheloruddannelsen, der er blevet lidt af et tilløbsstykke med over 400 ansøgere til 75 pladser i år. Uddannelsen udbydes i samarbejde mellem Datalogisk Institut og MEF, men for at sikre at uddannelsen bliver forskningsbaseret, er det en fordel at forankre uddannelsen i et fælles center.

Hvordan faciliterer man samarbejdet i et tværfagligt center?
Rent organisatorisk vil den enkelte forsker altid være ansat på et institut. Men centret har en særskilt bevilling til faglige arrangementer som for eksempel seminarer og gæsteforskere. Det største problem er selvfølgelig, at vi endnu ikke har fælles lokaler. Det betyder meget for at få et samarbejde til at fungere. Men ellers er den største udfordring ved at etablere et tværfagligt samarbejde, at folk taler forskellige sprog og interesserer sig for forskellige områder, så samarbejdet er noget, der udvikler sig over relativt lang tid. Man kan ikke få det til at ske fra den ene dag til den anden, og man er nødt til at have det lange lys på og se relativt langt ud i fremtiden. Vi arbejder meget med fælles faglige seminarer men også med at skrive fælles forskningsansøgninger, for jeg tror helt klart, at det er igennem konkrete forskningsprojekter, samarbejdet opstår. Men der ligger en udfordring i at motivere forskerne til at arbejde sammen. Vi har både lukkede seminarer for centrets forskere men også åbne seminarer lige fra meget tekniske til meget humanistiske. Vi kan ikke altid forudsige, hvor forskerne finder sammen, og hvor krydsfelterne opstår.

Hvad mener du om fusionen mellem IVA og KU?
Det, I laver på IVA, er spændende, og fra centrets side ser vi jer som en fremtidig central samarbejdspartner på KU. I er tværfaglige, som vi er, og I dækker nogle af de samme områder men på en lidt anden måde.  Jeg ser masser af berøringspunkter, og vi vil kunne komplementere hinanden og indgå i spændende samarbejdsrelationer.

Vi har allerede haft en række møder med Per Hasle og andre fra IVA og aftalt, at vi starter et samarbejde allerede nu blandt andet gennem at gøre det nemt for studerende at tage kurser på den anden institution som tilvalgsfag. Og på længere sigt vil vi lave en egentlig tilvalgspakke, både for studerende på IT og kommunikation og studerende på IVA. Vi har også sat gang i udviklingen af et fælles kursus på kandidatniveau fra 2013 om Information Retrieval. På lidt længere sigt har vi talt om muligheden for at etablere genveje på kandidatuddannelsen med mulighed for at krydse over fra en kandidatuddannelse i IT og kommunikation til en kandidatuddannelse i Informationsvidenskab og kulturformidling og omvendt.

På forskningsområdet har vi aftalt at udveksle informationer om seminarer, og jeg synes bestemt, at IVA skal deltage i vores arrangementer. Det er den bedste måde at få et indtryk af, hvad der foregår. Helt konkret har vi desuden aftalt, at vi til foråret afholder en fælles workshop, hvor forskere fra CCC og IVA præsenterer deres forskning for hinanden og indgår i dialog om evt. fremtidigt samarbejde. Jeg tror helt fuldt og fast, at forskningssamarbejde skal vokse op nedefra.

Jeg kan også afslutningsvis nævne, at CCCs styregruppe har inviteret IVA til at deltage i sine, men indtil fusionen bliver en realitet, bliver det i form af en observatørpost.


Af Bodil Christensen

Jørgen Bansler int

For bedre at kunne forstå den udvikling og for bedre at kunne designe brugbare IT-systemer, så er der behov for både en teknisk ekspertise og en forståelse af, hvordan kommunikation fungerer i samfundet og i organisationer. Vi har simpelthen komplementære fagligheder.

Jørgen Bansler