Biblioteket - nu også som folkelaboratorium

Biblioteket - nu også som folkelaboratorium
Laboratorium? Det er lig loddekolber, hvide kitler og farvede væsker, der syder og bobler. Det er eksperimenter og forsøg. Hvad har det med fremtidens bibliotek at gøre? Svaret kan man koge ned til to ord: Brugerdreven innovation.

Inspirationen kommer egentlig fra de såkaldte hackerspaces, som i sin oprindelige form er værksteder, hvor folk med interesse for computere og it mødes og bygger, laver om og opfinder. Og spørgsmålene, der blev formet af at se disse hackerspaces i San Francisco, USA, var, hvad der sker i disse værksteder eller rum, og hvordan biblioteket som vidensinstitution kan være et sådant rum? Tankerne bag et netop nystartet projekt var født.

Projektet med den formelle titel "Projekt lokalsamfundets innovationsrum", i daglig tale blot "Biblioteket som folkelaboratorium", har Aarhus Hovedbibliotek og Roskilde Bibliotekerne i spidsen, og sammen med andre samarbejdspartnere vil det fokusere på, hvordan bibliotekerne kan understøtte den innovationslyst og kreativitet, som befolkningen sidder med.

Biblioteket skal følge samfundsudviklingen
Stine Staunsager Larsen, der er uddannet på IVA, er rammeprojektleder på projektet og til daglig konsulent på Roskilde Bibliotekerne. Om baggrunden for at have brugerdreven innovation som fokus forklarer hun, at "Danmark skal leve af innovation i fremtiden, og biblioteket skal også her stille sig til rådighed som institution og fortsat være et centralt element i befolkningens dannelse. Det har det været historisk ved at stille viden og kultur til rådighed. Og i fremtiden skal det understøtte brugernes innovationslyst".

Hun understreger, at netop innovation - fordi det vil få en mere og mere central betydning - er projektets omdrejningspunkt. Og det er netop samfundsudsigterne der legitimerer, at det er innovationsprocesserne, projektet sætter ind som et supplement til det allerede eksisterende bibliotek:
"Vi forestiller os, at biblioteket kan være stedet, man kommer, hvis ens idé skal ud i verden, eller hvis man skal møde virksomheder, eller der hvor man kommer videre i sin søgning, med sin innovation eller konkrete projekt. Det handler om at finde ud af, hvordan bibliotekerne kan byde ind med de ressourcer, der allerede er til stede i biblioteket," fortæller Stine Staunsager Larsen videre.

Det attraktive bibliotek
Hun bakkes op af lektor på IVA, Henrik Jochumsen. Han deltager i projektet fra sidelinjen, idet han fra sin plads i Advisory Board undervejs skal byde ind med sin viden om biblioteksudviklingen samt deltage i årlige inspirationsmøder. Om bibliotekets understøttende rolle i forhold til innovation siger han:
   "Biblioteket kan bidrage til kreativitet og innovation med sine rammer og med sine mange vidensressourcer, kulturressourcer og informationsressourcer. Når man nu har ressourcerne, er det næste trin - og det som projektet skal finde ud af - at se, hvordan man skaber et bibliotek, som er attraktivt i forhold til dette her. Biblioteket skal med andre ord understøtte, og kreativiteten og innovationen kan komme til udtryk gennem produkter, projekter, møder, eller idéer til glæde for fællesskabet. Men det kræver så også, at biblioteket stiller faciliteter og rum til rådighed, som er attraktive, og som netop signalerer kreativitet og innovation".

Partnerskaber er essentielle
For at få tingene til at lykkes, er partnerskaber af vital betydning, understreger Stine Staunsager Larsen: "Det er helt centralt for projektet specifikt og hele tanken omkring at få innovation i gang blandt borgerne generelt. I Roskilde har vi allerede et partnerskab med Insp! Og Aarhus Hovedbibliotek har et med Open Space Aarhus."

Insp! er en forening i Roskilde, som har skabt nogle fysiske rammer for at borgerne i Roskilde kan komme og lave og tænke kunst og kultur i nye baner, netop gennem innovation og kreativitet. Helt konkret har Roskilde Bibliotek arbejdet sammen med Insp! om at få Insp!´s onsdagskor ned på biblioteket og øve i bibliotekets rum i stedet for at stå i det sædvanlige øvelokale.
"At rykke koret ned på det lokale biblioteket øger muligheden for at komme bredt ud. Med 10.000 brugere om ugen fra alle samfundslag og generationer kunne der være et potentiale i forhold til at få flere med i koret. Netop fordi de selv kan se og høre koret, og dermed hvad de ville blive en del af, hvis de meldte sig til."
Denne effekt falder godt i tråd med Stine Staunsager Larsens motto: "Don´t tell it - show it", for det er i hendes øjne sådan, biblioteket skal sprede budskabet om, hvad det kan bruges til. Det kan nemlig meget mere end det, man traditionelt har brugt det til.

Tre forskellige rum med hver sin innovationstilgang
Helt konkret vil projektet til en start etablere tre forskellige rum med forskellige temaer på henholdsvis Aarhus Hovedbibliotek og Roskilde Bibliotek. I disse rum skal det testes, hvordan biblioteket skal sætte ting i gang med udgangspunkt i tre forskellige tilgange. De tre tilgange er ifølge Stine Staunsager Larsen valgt, fordi en afgrænsning var nødvendig, og disse tilgange var de mest oplagte at starte ud med, når inspirationen kom fra hackerspaces. Projektdeltagerne er i øjeblikket i gang med forberedelserne til det første folkelaboratorium, og derfor forbeholder de sig retten til at være abstrakte og legende. "Det er først, når erfaringerne begynder at forme sig, at mere konkrete tanker og tiltag omkring rummene vil blive udformet," forklarer Stine Staunsager Larsen.

Hvor vil vi hen?
Og målet med projektet? "De helt konkrete mål med projektet er at indsamle viden og erfaringer, som andre kan arbejde videre med. For os handler det om, at vi gerne vil give noget videre til biblioteksvæsenet. Derfor arbejder projektet på at skabe konkrete koncepter - nogle værktøjer - som medarbejderne på bibliotekerne kan tage til sig og bruge på deres eget bibliotek".
Helt generelt mener hun om bibliotekets rolle, at "det skal være relevant i den givne tid, det lever i. Hvis borgerne er interesserede, kan biblioteket opretholde sin relevans den vej." Hvilket projektet også forsøger at bidrage til.

For Henrik Jochumsen er relevans også et nøgleord: "Projektets målsætning er at skabe biblioteket som innovationsrum. Min egen målsætning er i høj grad at være med til at udvikle biblioteket, så det fortsat er relevant, og så det fortsat kan være med til at understøtte velfærd og demokrati, men på nye måder end tidligere. Det er også her, jeg synes projektet er super spændende."

Af Rikke Schielder

Fakta om projektet

Projektets formelle titel er " Projekt lokalsamfundets innovationsrum".

Projektet er et samarbejde mellem Roskilde Bibliotekerne, Hovedbiblioteket i Aarhus,
Borgerservice og biblioteker samt Roskilde Universitet, Center for demokratisk netværksstyring og PIT, Aarhus Universitet.

Projektet støttes af Kulturstyrelsens Udviklingspulje for folke- og skolebiblioteker.

Du kan læse meget mere om projektet, deltagere, Advisory Board og samarbejdspartnere på hjemmesiden http://folkelab.dk/.

 

Stine Staunsager Larsen

Stine Staunsager Larsen

Henrik Jochumsen

Lektor Henrik Jochumsen