Norden kalder

Norden kalder
I sidste uge var IVA vært for et møde, hvor nordiske biblioteksskoler havde mobilitet på dagsordenen. Målet er at få flere studerende og undervisere til at tage ophold på nordiske søsterorganisationer.

Nordplus-programmerne er Nordisk Ministerråds mobilitets- og netværksprogrammer for uddannelsesområdet. Programmerne støtter samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og uddannelsesaktører i de nordiske og baltiske lande med det formål at styrke samhørighed, udvikling og kvalitet inden for uddannelsesområdet.
Insight IVA mødte to af de nordiske gæster efter en tæt pakket dag med møder og erfaringsudveksling.


Veronica Trepagny
Veronica Trepagny

Veronica Trepagny kommer fra University of Borås, Swedish School of Library and Information Science og er koordinator for Nordplus-netværket. Hun fortæller, at de nordiske biblioteksskoler startede som et fagligt netværk inden for rammerne af Nordplus og senere blev til et netværk for library and information science, der også omfatter de baltiske lande.

"Arbejdet i Nordplus er vældig spændende på mange niveauer - især i forhold til udvikling af kurser og diskussion af nye emner. Men det vigtigste i forhold til studerende og undervisere er at gøre opmærksom på mobiliteten. Der er mange muligheder for at rejse ud og besøge andre institutioner også i kortere tidsrum på helt ned til 5 dage.

På vores møde her i dag har vi opdateret hinanden på, hvad der sker på de forskellige institutioner, og så arbejder vi på en fælles ansøgning til Nordplus, der skal være færdig til marts 2013. Vi arbejder på at markedsføre netværket, så der er endnu flere studerende og undervisere, der bruger det. Vi vil gerne give de studerende de bedste muligheder for at søge stipendier, så de kan læse i udlandet i et helt semester."

Liv Gjestrum
Liv Gjestrum

Liv Gjestrum kommer fra Oslo and Akershus University College of Applied Sciences. Hun understreger vigtigheden af, at det fælles nordiske samarbejde bliver udviklet i en tid, hvor biblioteksskolerne ikke længere er selvstændige organisationer men bliver en del af universiteterne.

"Det er meget vigtigt, at vi fortsat samarbejder med hinanden, især efter at vi ikke længere er separate skoler. I Oslo har vi brugt mange kræfter på sammenlægningen, men Nordplus hjælper os til at holde den faglige kontakt. Det bliver spændende at se, hvilken betydning jeres fusion med Københavns Universitet får for vores samarbejde. For det gælder jo om at bevare identiteten, og vi har jo altid set op til Danmark som flagskibet.

I Nordplus-netværket samarbejder vi om projekter og fælles ansøgninger. For eksempel om en fælles master i administration og ledelse af biblioteker. På grund af de store forskelle, der er i forholdet til lovgivningen i de forskellige lande, blev uddannelsen ikke sat i værk, men i Norge startede vi sidste efterår en masteruddannelse, der var inspireret af vores arbejde. Vi samarbejder generelt meget om udarbejdelse af fælles kurser og har søgt penge til etablering af en fælles database over alle de kurser, vi udbyder på engelsk."

Læs mere om Nordplus-netværket og muligheder for udveksling: http://www.nordplusonline.org/


Af Bodil Christensen

Det vigtigste i forhold til studerende og undervisere er at gøre opmærksom på mobiliteten. Der er mange muligheder for at rejse ud og besøge andre institutioner også i kortere tidsrum på helt ned til 5 dage.

Nordplus-koordinator Veronica Trepagny

Det bliver spændende at se, hvilken betydning jeres fusion med Københavns Universitet får for vores samarbejde. For det gælder jo om at bevare identiteten, og vi har jo altid set op til Danmark som flagskibet.

Liv Gjestrum