Ny bog om bibliotekslederskab

Ny bog om bibliotekslederskab
Professor Niels Ole Pors er medredaktør og forfatter til mange af bidragene i bogen, der behandler bibliotekslederskab i USA og Europa.

Library Leadership in the United States and Europe
A Comparative Study of Academic and Public Libraries
Af Peter Hernon og Niels Ole Pors, redaktører

Hvorfor har ledere inden for biblioteks-og informationsvidenskab (LIS) brug for at kende til lederskabsteorier? Hvad kan viden om teorier bidrage med i forhold til bedre lederskab i den virkelige verden, og hvordan defineres lederskab i USA i forhold til landene i Europa? Emnet lederskabsteori og det beslægtede emne at definere biblioteksdirektørens rolle er af afgørende betydning for ledere i akademiske og offentlige biblioteker på tværs af nationen, især set i lyset af fortsatte budgetproblemer og nedskæringer i finansiering.

Library Leadership in the United States and Europe: A Comparative Study of Academic and Public Libraries diskuterer fremherskende lederskabsteorier, praksis og litteratur og udforsker problemer med brede implikationer tematisk på tværs af forskellige lande. Efter en introduktion der giver oversigt over lederskab, lederskabsteorier og indflydelse fra national kultur og beslægtede begreber, undersøger bidragsyderne lederskab i USA, Storbritannien, Europa som helhed og udvalgte europæiske lande, mens de fremhæver forskelle og fælles karakteristika. Den sidste halvdel af værket fokuserer på udvalgte emner som ledelse og ansvarlighed og diskuterer en international forskningsdagsorden.

Denne unikke bog vil appellere til en bred kreds af læsere: Undervisere på biblioteksskoler og undervisere af relevante fag, der beskæftiger sig med forandringsledelse, organisationsudvikling, international bibliotekarvirksomhed og lederskab, forskere inden for ledelse og international bibliotekarvirksomhed, såvel som LIS-studerende generelt.

Anledning til refleksion
"Det er vigtigt at understrege, at bogen ikke er en bog i, men om ledelse," siger Niels Ole Pors. "Det er altså ikke en bog, der giver opskrifter på god ledelse, hvad det så end ellers er. Det er derimod en bog, der belyser og analyserer ledelsesteorier, ledelsesundersøgelser og udvalgte problemområder. Hovedvægten i bogen ligger på ledelsesmuligheder og ledelsespraksis i samspil med en række faktorer, der blandt andet involverer nationale kulturtræk og organisationskulturelle forhold. Bogen har elementer af komparativ analyse og den beskæftiger sig også med emner som bibliotekers indflydelse og betingelser for valg af strategier og ledelsesværktøjer. En vigtig del af bogen er nye komparative analyser af ledere i Sverige og Norge, der sammenholdes med tidligere danske lederundersøgelser."

"Bogen indeholder naturligvis indirekte nogle tips og råd, men det centrale er, at disse ikke uden videre skal tages i anvendelse, men at de bør gennemtænkes i forhold til en kontekst, de skal anvendes i. Forhåbentligt giver bogen anledning til refleksion over ledelsesrollen og ledelsesmuligheder blandt de læsere, der er interesseret i ledelse."

"Bogen vil vel være naturlig at anvende på de moduler på kandidatuddannelse og masteruddannelser, hvor ledelse er et vigtigt element, på samme måde som bogen også kunne indgå i moduler med et organisationsteoretisk sigte."


Af Helle Saabye