We will always have Paris

We will always have Paris
Læs om ph.d.-studerende Ole V. G. Olesen-Bagneuxs udvekslingsophold i Paris.

Se projektbeskrivelsen her.

Det er måske lige friskt nok at sammenligne sig selv med Bogart i et afgørende øjeblik på en regnvåd landingsbane. Så det vil jeg lade være med. Men Paris er da også for mig blevet et sted, som jeg føler, jeg kan vende tilbage til, når jeg får brug for det. I hvert fald i tanken.

For jeg læste i Paris i efteråret 2012, på et sted der hedder ANHIMA. Jeg linker nederst til stedet, hvor jeg også forklarer alle forkortelser.

Som ph.d.-studerende skal man udveksle, gerne til udlandet, så man kan trække noget ny viden hjem til sit projekt og sit universitet. Mit projekts teoretiske fundament findes bl.a. i Christians Jacobs store firebindsantologi Lieux de Savoir - Videnssteder. Jacob er professor og uddannelsesdirektør på ANHIMA i Paris. ANHIMA er et såkaldt UMR-forskningscenter, hvilket betyder, at de forskere, der er tilknyttet, kommer fra forskellige universiteter. Så ANHIMA trækker på nogle af de bedste forskere fra Sorbonne, EHESS og CNRS.

Jacobs teori går ud på at studere det, han definerer som videnssteder på disse steders egne præmisser. Det kan lyde lidt krøllet men er egentlig ganske ligetil: det er en langt mere antropologisk og sociologisk tilgang til at forstå de steder, hvor viden findes og akkumuleres. Jeg fulgte Jacobs forelæsningsrække, hvor kinesiske markedspladser, arabiske astronomer og alle mulige andre menneskelige fællesskaber blev genstand for hans nysgerrige analyse. Han forelæste med udgangspunkt i sin kommende bog, et lille teoretisk værk om videnssteder.

Første store etape i mit ph.d.-projekt går ud på at studere antikkens hukommelsesfilosofi i relation til organisationen i hellenismens biblioteker, særligt biblioteket i Alexandria. Her var Jacobs indsigt og metode af ganske uvurderlig betydning for mig. Uden tøven kan jeg sige, at mit projekt blev afgørende bedre og mere præcist af at være i Paris.

ANHIMA er ambitiøst sted, og de ph.d.-studerende, jeg mødte, må jeg indrømme var lidt frygtindgydende. En italiener studerede en debat i middelalderen, hvor italienske og kinesiske geografer korresponderede om verdens udseende. En kineser studerede Aristoteles' receptionshistorie i Kina og var selvsagt flydende i oldgræsk, kinesisk og fransk - og engelsk naturligvis.

Da jeg derfor præsenterede min egen forskning, var det ikke uden bæven. Men Jacob tog pænt imod den. Da jeg viste ham en model over søge- og klassifikationsprocesserne i biblioteket i Alexandria, som i al ubeskedenhed er en helt ny fortolkning af måden, hvorpå biblioteket fungerede, sad han og kiggede på den i et lille stykke tid. Så sagde han:

"Jeg forstår hvad De vil, og det er interessant. Men De mangler et punkt - dér."

Og så pegede han på et niveau i min model. Og selvfølgelig manglede der et punkt.


Og bare lige til alle de blege, mavesure frankofobe, der mener, at fransk kultur er stendød, og at det har den bare godt af, smider jeg et link til denne YouTube video.


Af Ole V. G. Olesen-Bagneux

Uden tøven kan jeg sige, at mit projekt blev afgørende bedre og mere præcist af at være i Paris.

Ole V. G. Olesen-Bagneux

Forkortelser

ANHIMA: Anthropologie et Histories des Mondes Antiques (De Antikke Verdeners antropologi og historie). Et UMR-forskningscenter med forskere fra CNRS, EHESS og Sorbonne. Forsker i alle de antikke verdener med brede kompetencer i antikke sprog fra Europa, Mellemøsten og Asien.

UMR: Unité mixte de recherche (blandet forskningsenhed). En særlig fransk type forskningsenhed, hvor man slår spidskompetencer fra forskellige universiteter sammen i en enhed, med det strategiske formål at skubbe forskningen længere, hurtigere.

CNRS: Centre national de recherche scientifique (Det nationale forskningscenter). Europas største forskningsenhed. 34.000 ansatte, årligt forskningsbudget: 800 millioner € (driftes for 3,4 mia. €).

EHESS: Ecole de hautes études en sciences sociales. Skolen for højere socialvidenskab.

Sorbonne: Frankrigs ældste universitet fra 1253.