Networking er vejen til gode oplevelser

Networking er vejen til gode oplevelser
Studerende Stine Netman og Bernd Wunsch har været i Kaliningrad for at deltage i en konference og skabe nye kontakter.

Baggrund for rejsen
Vi tog til Kaliningrad, hvilket ligger i den lille russiske republik lige ved siden af Polen (vis på kort). Her havde vi hørt om en konference ved navn Library Creative Laboratory for New Professionals, arrangeret i samarbejde mellem bibliotekarer i Kaliningrad og IFLA New Professionals-netværket.

Vi deltog begge hhv. som deltager og organizer i Bobcatsss 2013-konferencen i januar i Ankara, hvor vi mødte Sebastian Wilke, som holdt en workshop om New Professionals-netværket. Herigennem hørte vi om konferencen i Kaliningrad og besluttede os for at tage af sted. Formålet med rejsen var primært at networke, videndele, blive klogere samt skabe kontakter inden for biblioteksverdenen på tværs af landegrænser.

Konferencen
Konferencen forløb over tre dage. Første dag var struktureret som almindelig konference med præsentationer og tæt program dagen igennem.

Rusland 4 midt

Anden dag var struktureret mere som "un-conference" - dvs. mindre formelt og med det formål at få deltagere involveret som aktivt deltagende. Der var lagt op til, at vi skulle diskutere de forskellige oplæg, vi hørte dagen før, med oplægsholderne som tovholdere på de forskellige diskussioner.

Tredjedagen forløb med et Cycling for Libraries-arrangement i Kaliningrad og omegn.

Aftnerne blev brugt på hygge rundt omkring på hostellet, snak, ustruktureret videndeling og testsmagning af de lokale øl. Gåture til stranden og en yderst tilskuerinvolverende opvisning af russisk folkedans blev vi også forkælet med.
 
Rusland 3 midt

Sidste aften var der arrangeret barbecue (i Rusland forstås dette som lejrbål og grillede grøntsager og kød), mens en hyggemusiker sad i hjørnet og spillede på sin guitar. Det skulle egentlig have været lejrbål, men vejret var mest i humør til regn og blæst, så det blev til en gang grillaften i stedet for. De sørgede i det hele taget rigtig godt for os, hvilket er lidt af en bedrift, idét der ikke var nogen deltagerbetaling. Sponsorater betalte for alt på nær deltagernes flybilletter.

Cycling for Libraries
Cycling for Libraries har til formål at skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af biblioteker og bibliotekarer i samfundet. Konceptet er fundet på af 3 finner. De snakkede løst om det en dag, de mødtes, og det hele startede blot som en god idé - dog én af dem der blev gjort noget ved. Den første event fandt sted i 2011 og var en rute, der startede i København og endte i Berlin.

Cycling for Libraries i Kaliningrad var blot et mini/datter projekt. Det oprindelige arrangement var fra København til Berlin og varede 9 dage. Det næste Cycling for Libraries-arrangement varer fra 18.-26. juni og vil tage form som en rute fra Amsterdam til Bruxelles.

Cycling for Libraries - Kaliningrad
60 km i alt. Delt ud på 4 distancer. Arrangementet varede fra kl. 10.30-17.00 og fandt sted lørdag d. 25. Maj 2013. Jeg (Stine) snakkede med en af bagmændene for arrangementet i 2011 og fandt ud af, at hver deltager har forskellige forventninger og mål med at deltage i arrangementet. Den overordnede tanke med at lave eventet var blot at skabe simpel opmærksomhed om det at gøre noget. Og bibliotekarerne kunne reelt lige så godt have løbet, sejlet mange i en lille båd eller fundet på an anden aktivitet, som aktiverede mange mennesker og samtidig gav disse muligheden for at tale sammen under arrangementet.

Både i 2011 og ved (datterarrangementet) i Kaliningrad var der stor mediedækning. Flere af deltagerne blev interviewet til lokal-tv, og overalt hvor vi kom frem på ruten, var der officiel velkomst ved det pågældende biblioteks ledelse.

Rusland 1 midt

Arrangementet var utrolig velorganiseret, og vi fik politieskorte under hele ruten, som bestod af et lille stykke på motorvej og et godt stykke på landevej. Vi blev også fulgt af ambulance, mekanikere, organizers og cykelryttere fra en lokal cykelklub. Disse hjalp med ruteplanlægning, organisering og lån af cykler til alle deltagere.

Landsbyen Konstantinovka stillede an med uddeling af deres lokale brød som en gestus, der er en tradition for alle, som kommer udefra og besøger landsbyen. Vi var ved et lille bibliotek/kultur center. Biblioteket har 500 brugere fra 4 forskellige landsbyer i området. Vi blev budt velkommen af biblioteksbestyreren og i alt 4 unge sangere fra kulturcentret.

Biblioteket i byen Gurievsk bød os velkommen med det helt store kaffebord samt officiel velkomst af Head of Library og byens borgmester. Her hyggede og snakkede vi på kryds og tværs. Networkede med andre ord til den helt store guldmedalje.

Hvad vi fik ud af det
Under konferencen blev jeg (Stine) overrasket over at erfare, at mange bibliotekarer ikke havde samme frihed, som vi har i Norden. De russiske bibliotekarer var meget tilbageholdende med at komme med ideer til nye tiltag på deres arbejdsplads. Vi fik indtrykket af, at der var megen topstyring, og de folk, som vi talte med (igennem en tolk), var sikre på, at de ville miste deres jobs, hvis de opførte sig som f.eks. svenskerne og nordmændene og blot gjorde ting som f.eks. at oprette en Facebookside eller tage initiativ til diverse arrangementer.

En amerikansk deltager opfordrede dem til at satse og så bede om eventuel tilgivelse bagefter. Hertil rystede de blot på hovederne og kunne ikke se, at de overhovedet havde den mulighed, idét de ikke havde råd til at bringe deres ansættelse i fare. Vi er meget enige i, at der er en verden til forskel på, hvordan man agerer på det danske kontra f.eks. det letlandske eller russiske arbejdsmarked. Oplevelsen af opmærksomheden forbundet med Cycling for Libraries var overraskende og varmede en del indeni. Det var en stor oplevelse at se, at så mange folk var mødt op for at hylde bibliotekerne og bibliotekarerne.


Rusland 2 midt

Hele konferencen havde som nævnt til formål at bringe folk inden for samme felt sammen og derved facilitere networking og videndeling. Det må man sige lykkedes, og vi har fået en masse nye kontakter med hjem i bagagen. Vi er begge rigtig glade for at have taget af sted og for at have grebet muligheden for at tage af sted, da vi så den. At tage af sted på konferencer er en enestående mulighed for at komme ud og se, hvad der rører sig i felten samt at lære nye mennesker at kende og blive klogere på sit eget fag.

Det kan være en kende svært at overskue sine muligheder, idét det oftest er gennem ens personlige eller professionelle netværk, man hører om disse arrangementer, men det er bestemt hele besværet værd, hvad enten arrangementerne finder sted i Danmark eller udlandet. I det hele taget vil vi gerne slå et slag for at tage af sted, komme ud af fjerene og ud og se sig omkring. Man kommer en hel del rigere hjem.


Af Bernd Wunsch og Stine Netman