IVA i pressen

IVA i pressen
Ansatte og studerende fra IVA har i denne måned udtalt sig om måling af forskningskvalitet på universiteter, nye kulturbyggerier, IVAs skift til et nyt ministerium samt formidling af computerspil på bibliotekerne.

IVA i rivende udvikling
Den 29. september kunne man læse et interview med rektor Per Hasle i Perspektiv. I interviewet fortæller han om den positive udvikling, som IVA har gennemgået i løbet af det sidste årti. Udover nyt navn og en ny branding af uddannelsen har IVA også påbegyndt et samarbejde med Københavns Universitet og vil desuden arbejde på at gøre forskningen mere synlig.

"Det, at vi får flere førsteprioriteter blandt ansøgerne, vil måske sætte sig spor i form af, at frafaldet mindskes. Faglig udvikling af stedet, at stedet markerer sig i universitetsbilledet i Danmark, og at vi markerer os internationalt er med til at give de studerende en berettiget følelse af, at IVA er et godt sted at være. At se KU-studerende tage de samme klasser, som man selv går i, er en bestyrkelse af værdi og relevans," udtaler Per Hasle i artiklen og siger afsluttende: "Jeg tror, at internationalisering er meget, meget vigtig. Hvis du vil være en førsteklasses institution, så skal du vise, at dine forskere og dine studerende kan gå andre steder hen og være fuldt på omgangshøjde. Og du skal vise, at din institution er attraktiv nok til, at andre vil komme her. Internationalisering er fremtiden, og så skal man være med i den liga."

Bibliometrisk forskningsindikator er misvisende
I Perspektiv kunne man den 29. september yderligere læse en artikel om, hvordan den bibliometriske forskningsindikator bruges til at fordele penge til landets universiteter. Dette foregår ved, at universiteter optjener point, hver gang en forsker får udgivet en artikel i et tidsskrift. De mest anerkendte tidsskrifter udløser flest point, og således håber man at styrke forskningskvaliteten på de enkelte universiteter. Det er dog ikke en problemfri metode.

"Det er vigtigt, at forskerne publicerer, og det kan betyde en kvalitetsudvikling af forskningen, hvis de bliver opmærksomme på at få deres forskning ud i så gode kanaler som muligt," siger lektor Jeppe Nicolaisen. Men han udtrykker dog samtidig en vis bekymring over fremgangsmåden: "Metoden er skabt til at måle store universiteter, så det er dybt problematisk, hvis man begynder at måle på de enkelte fakulteter eller sågar den enkelte forsker. Der kan være stor forskel på en forskers produktion af artikler fra år til år, så det giver ikke mening at lave statistik ud fra ét års forskning."

Kulturelle anbefalinger
I Børsen har centerleder Dorte Skot-Hansen den 30. september anbefalet to kulturelle aktiviteter: forestillingen "Cykelmyggen Egon" på Østre Gasværk og Nathalie Djurbergs udstilling på Kunstforeningen Gl. Strand.

Om førstnævnte siger hun: "Jeg var inde at se forestillingen sammen med mine tre børnebørn, og den er virkelig et hit for både børn og barnlige sjæle. Den er en flot blanding af nycirkus og et velkendt børnebogsunivers, scenografien og kostumerne er flotte, og cykelartisten, som spiller Cykelmyggen Egon, er utrolig dygtig. Og samtidig er det skønt, at forfatteren bag bogen, Flemming Quist Møller, læser op i forestillingen, så føler man sig i fuldstændig trygge hænder."

Om kunstudstillingen fortæller Dorte: "Udstillingen består af nogle meget surrealistiske skulpturer i montrer og syrede animationsfilm med modellervoksfigurer, der på forskellig vis underkaster sig. Figurerne er både uhyggelige og en smule ironiske, og det gør dem gribende i deres udtryk. Hos mig satte figurerne og udstillingens tema omkring at underkaste sig smerte i religiøs eller sadomasochistisk sammenhæng en masse tanker i gang. Den slags ligger langt fra mig selv, så det fik mig til at tænke over, hvad vi mennesker dog udsætter os selv for. Jeg kendte ikke kunstneren før, jeg så udstillingen, så det var virkelig en øjeåbner at besøge Gl. Strand, som i øvrigt også viser fire spændende kortfilm for tiden, hvis man har god tid til fordybelse."

Offentlige kulturkroner bruges forkert
Dorte Skot-Hansen er også citeret i en anden artikel fra Børsen den 30. september. Københavns Kommune har planer om at investere flere millioner kroner i opførelsen af en række nye spektakulære bygninger til at vise samtidskunst. Dette tiltag er dog blevet skarpt kritiseret af eksperter og kunsthal-direktører, der mener, at pengene bør bruges på selve kunsten i stedet for.

I artiklen siger Dorte Skot-Hansen: "I gamle dage var det mæcenerne, som investerede deres formuer i kulturbyggerier. I dag er det byerne, der bruger kunsten og kulturen til at blive rige og skabe udvikling. Alle investerer i wow-arkitektur og store prægnante kulturbygninger for at tiltrække virksomheder og jobs. Og det er der egentlig ikke noget galt i, men den slags bygninger er enormt dyre i drift, og det gør det til risikofyldte investeringer at kaste sig ud i at bygge en ny kunsthal, for hvem sikrer driften? Den slags satsninger presser samtidig driftsmidlerne til de andre udstillingssteder, så alle kommer til at stå og skygge for hinanden. Og så risikerer man nemt, at intet af det bliver rigtig godt."

IVA skifter til nyt ministerium
BF.dk omtaler i en artikel fra den 4. oktober, at IVA som følge af det nye regeringsgrundlag flytter ud af Kulturministeriet og i stedet rykker ind under Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

I den forbindelse udtaler Bibliotekarforbundets formand Pernille Drost: "Det er vigtigt, at IVA bevarer det biblioteksvidenskabelige som et særskilt forskningsområde uanset hvilken form, institutionen får. Og så er det selvfølgelig afgørende, at der hurtigst muligt bliver skabt klarhed om, hvad denne manøvre kommer til at betyde for ansatte og studerende, så jeg håber den nye minister vil handle hurtigt."

Spilformidling på bibliotekerne

Den 7. oktober har kandidatstuderende Jakob Meerwald Jensen bidraget til en artikel i Århus Stiftstidende om bibliotekernes forhold til de nye medier - i særdeleshed computerspil. Udbuddet af spil vokser hele tiden, og der ligger en stor udfordring for bibliotekerne i, hvordan denne forholdsvist nye genre bedst kan formidles.

Til at besvare dette spørgsmål har man for nylig dannet en netværksgruppe ved navn "Game on", som består af spilorienterede folkebibliotekarer fra hele landet. "Et af formålene med netværket er også at skabe en aktiv og vedkommende holdning til spil i biblioteksvæsenet. Og at dømme efter netværkets første møde, er der allerede fuld gang i initiativerne," skriver Jakob Meerwald i artiklen og afslutter: "Efter al sandsynlighed går folkebibliotekerne en spændende fremtid i møde, og her kan netværksgruppens arbejde være med til at bane vejen for en endnu mere engagerende spilformidling."

Rektor ser muligheder i skift til Uddannelsesministeriet
Rektor Per Hasle er den 7. oktober citeret i en artikel fra Jyllandsposten, der omhandler flytningen af flere skoler - deriblandt IVA - fra Kulturministeriet til Uddannelsesministeriet og frygten for, at dette vil gå ud over den kunstneriske dimension. Per Hasle er dog positiv over for flytningen.

"Da vi længe har haft et samarbejde med universiteterne, giver det god mening at være en del af Uddannelsesministeriet," siger han i artiklen. "I sidste ende bliver det afgørende, om vi bevarer den faglige helhed, som vi lægger stor vægt på. Samtidig ser jeg gerne, at vi kan have et tæt samspil med de øvrige institutioner, som flyttes. For vi har noget at bidrage med til den innovationsstrategi, som Uddannelsesministeriet lægger op til."


Af Helle Saabye