Humboldt Universitetet besøger IVA

Humboldt Universitetet besøger IVA
Strategiske møder på ledelsesniveau, faglig udveksling mellem ph.d.-studerende og brainstorm om fremtidens forskning. En gruppe forskere fra Institut for biblioteks- og informationsvidenskab på Humboldt Universitet besøgte i sidste uge IVA.

Det fælles og det komplementære
Insight IVA møder institutleder og dekan Michael Seadle i en pause mellem møder og forelæsninger på IVA. Han er ikke i tvivl om, hvorfor Humboldt Universitetet og IVA er oplagte samarbejdspartnere. Fællesnævneren for dem begge er, at det er europæiske universiteter, der begge er medlemmer af iSchool, den samarbejdende organisation af universiteter inden for informationsvidenskab, som ellers hovedsagelig er amerikansk.

"Man kan sige, at vi både har meget til fælles men også komplementerer hinanden," forklarer Michael Seadle. "IVA rummer den kulturelle dimension, som vi ikke har. Vi har en styrke inden for long term digital arkivering, og både IVA og Humboldt er engageret inden for bibliometrien, og jeg håber meget, at vi på sigt vil kunne tiltrække midler til fælles forskningsprojekter inden for dette område."

Michael Seadle ser mange perspektiver i anvendelse af videokonferencer, og der er konkrete planer om udveksling af ph.d.-studerende. "Per Hasle og jeg har også snakket om at invitere andre europæiske iScools til at mødes til foråret for at diskutere fælles europæiske forskningsprojekter. For at få del i de europæiske forskningsmidler skal man have de rigtige samarbejdspartnere og indgå i relationer med eksempelvis østeuropæiske lande. Forskning kommer mere og mere til at handle om samarbejde, det er ikke længere så almindeligt at arbejde individuelt. Mange af mine forskerkolleger er også gode venner, og det betyder ofte, at samarbejdet glider meget nemmere."

Brugerstudier under lup
Elke Greifeneder er ph.d.-studerende fra Institut for Biblioteks- og Informationsvidenskab, og hun er meget begejstret for samarbejdet med IVA. "Det fantastiske ved dette samarbejde er, at alle vil det så meget. Nu kender vi hinanden rigtig godt, fordi vi også mødes til konferencer, og det er en god basis, for man skal kunne stole på hinanden, når man indgår i store forskningsprojekter, hvor en deadline er en deadline!"

Elke Greifeneder arbejder med brugerstudier, eller mere præcist med test af brugerstudier. Mange studier af brugeres informationsadfærd udføres i laboratorier, men Elke Greifeneder stiller spørgsmålstegn ved, om de resultater, vi får fra den slags kontrollerede forsøg, egentlig kan bruges. Hun vil hellere arbejde med forsøg fra det virkelige liv, hvor brugeren er i sit naturlige miljø, og telefonen måske ringer midt i det hele. "Hvis de automatiske brugerundersøgelser viser, at brugeren er 500 sekunder om at løse en opgave, hvad betyder det så egentlig? Vi ved det ikke, for vi mangler information om konteksten." Elkes forskning består med andre ord i at diskutere automatiske brugertests holdt op imod tests i naturlige omgivelser.

Elke Greifeneder ser mange perspektiver i at afholde videokonferencer med kolleger i Danmark, da det er nemt og billigt. "Jeg håber også, vi kan få igangsat fælles forskningsprojekter på et europæisk niveau, og så selvfølgelig rigtig meget mere studenterudveksling."

Styrket samarbejde på forsknings- og undervisningsniveau
Lektor Birger Larsen påpeger, at det helt centrale ved dette besøg var at konkretisere IVAs samarbejde med Institut für Bibliotheks- und Informationswissenschaft ved Humboldt Universitet. "Det drejer sig dels om samarbejde om undervisning og potentialer for forskningssamarbejde," siger han. "I forbindelse med besøget gav Professor Michael Seadle en interessant åben forelæsning om 'The Missing Bit', og Professor Stefan Gradmann fik lejlighed til at forelæse på IAS på 1. semester om semantic web technologies og Humboldts involvering i det store kulturarvsprojekt Europeana. Der var også arrangeret møder mellem vores ph.d.-studerende Jonas Fransson og Elke Greifeneder, som er ved at færdiggøre sin afhandling i Berlin."

På undervisningssiden kom man også langt med at fastlægge rammerne for et joint study programme på kandidatniveau, hvor studerende fra både Humboldt og IVA kan tage moduler i Danmark og i Berlin indenfor en fælles tematisk ramme. "Undervisningssproget på fælles udbudte moduler vil begge steder være engelsk. Om alt går vel kan programmet startes i efteråret 2012 med mulighed for, at vores danske studerende kan gennemføre et fuldt - eller delvist - semester i Berlin, og vi vil have et fuldt semesterudbud, som de Berlin-studerende kan følge sammen med vores egne studerende i foråret 2013. Dette vil i det væsentlige være baseret på det internationale studietilbud, vi allerede har på kandidatniveau," fortæller Birger Larsen.

"Planerne for tættere samarbejde omfatter også udveksling af videnskabeligt personale. På forskningssiden var formålet først og fremmest at forskningsgruppekoordinatorerne på IVA kunne møde forskerne fra Humboldt, og at vi gensidigt kunne danne os et indtryk af mulighederne for samarbejde. Vi afholdt en fælles brainstorm, der bl.a. resulterede i en invitation fra Berlin til at deltage i at organisere en workshop ved CLEF-konferencen næste år. Endelig diskuterede vi muligheder for et tættere samarbejde med de europæiske iSchools, og de første planer blev lagt for iConference 2014, som IVA afholder sammen med Humboldt i Berlin."


Af Bodil Christensen


The Missing Bit
Michael holder forelæsning

IVA rummer den kulturelle dimension, som vi ikke har. Vi har en styrke inden for long term digital arkivering, og både IVA og Humboldt er engageret inden for bibliometrien, og jeg håber meget, at vi på sigt vil kunne tiltrække midler til fælles forskningsprojekter inden for dette område.

Professor Michael Seadle

Michael Seadle

Professor Michael Seadle

Elke

Elke Greifeneder