Tre IVA-forskere udgiver bog om biblioteksudvikling

Tre IVA-forskere udgiver bog om biblioteksudvikling
Dorte Skot-Hansen, Henrik Jochumsen og Casper Hvenegaard har sammen skrevet en bog om biblioteket i byudviklingen. Bogen udkommer den 29. november.

Bogen, som har titlen "Biblioteket i byudviklingen - oplevelse, kreativitet og innovation", sætter fokus på sammenhængen mellem biblioteksudvikling og byudvikling og er skrevet på baggrund af et forskningsprojekt gennemført ved Center for Kulturpolitiske Studier, IVA. Såvel projektet som udgivelsen er støttet af Realdania med et ønske om at belyse, på hvilken måde de internationale erfaringer om bibliotekets rolle i den moderne byudvikling kan inspirere i en dansk kontekst.

Bogen henvender sig især til arkitekter, kultur- og byplanlæggere, biblioteksfolk og andre, som vil deltage i diskussionen om, hvordan biblioteker kan styrke byers oplevelsesmæssige, kreative og innovative potentialer.

Centerleder Dorte Skot-Hansen fortæller om motivationen til at skrive bogen:

Hvorfor mener du, at emnet er vigtigt at sætte fokus på?
I de senere år er byer kommet i stigende konkurrence. Her er kultur blevet et vigtigt parameter i forhold til at skabe byer, der er synlige, attraktive og ikke mindst værd at leve i. Biblioteker indgår i stadig højere grad som en strategisk faktor i den kulturelle byudvikling, og det kræver, at de gentænker deres arkitektur, indretning og funktioner.  Det har vi set nærmere på ved at opsøge "cutting-edge" biblioteker i Norden, Europa og Nordamerika. Ser man sig omkring både herhjemme og i "den store verden", er der en klar tendens til, at bibliotekskonceptet gentænkes. Det interessante er, at samtidig med at mange - især mindre biblioteker - nedlægges eller beskæres, så bygges der nye biblioteker som aldrig før. De indgår samtidig i både nye hybride kulturarenaer, hvor ikke mindst kulturhus- og biblioteksfunktioner sammensmeltes, og i nye partnerskaber og kreative alliancer, hvor de bliver et knudepunkt i nye netværksdannelser.

Er det generelt et emne, som bliver diskuteret meget i øjeblikket?
I den offentlige debat har det mest været nedskæringer og lukning af biblioteker, der har præget diskursen. Men ser man på bibliotekskonferencer og -tidsskrifter, har der længe været fokus på biblioteksudvikling og nytænkning af koncepter. Og i de senere år har der også været en stigende interesse for biblioteket som en faktor i byudviklingen i forhold til kultur- og byplanlægning. Denne tendens håber vi på at styrke gennem vores bog, som både henvender sig til bibliotekarer, arkitekter og byplanlæggere.

Hvad har været det mest spændende ved at skrive bogen?
Det har været utrolig spændende få lov til at rejse rundt til alle de nye og inspirerende biblioteker - lige fra det spektakulært indrettede Hjørring bibliotek, over Seattles ikoniske og arkitektonisk imponerende bygning til de re-brandede Idea Stores i London, der er stærkt inspirerede af det kommercielle marked. Biblioteker er ikke længere ét bestemt koncept, men vi ser en mangfoldighed af biblioteker, der hver især har forholdt sig til de byer og bykvarterer, de er en del af. Samtidig er det som biblioteksmenneske opløftende at se, i hvor høj grad disse nybyggede og nyindrettede biblioteker bidrager til byens offentlige rum, og hvordan de som scener for både professionelle og lokale events og arrangementer er med til at skabe levende og attraktive byer.


Bogen er udgivet af Danmarks Biblioteksforening og Det Informationsvidenskabelige Akademi og kan købes fra den 29. november.


Af Helle Saabye


Dorte Skot-Hansen

Centerleder Dorte Skot-Hansen

Henrik Jochumsen

Lektor Henrik Jochumsen

Casper Hvenegaard Rasmussen

Lektor Casper Hvenegaard

Biblioteker er ikke længere ét bestemt koncept, men vi ser en mangfoldighed af biblioteker, der hver især har forholdt sig til de byer og bykvarterer, de er en del af.

Dorte Skot-Hansen

Kort om analyseprojektet

Forskningsprojektet "Biblioteket i byudviklingen - oplevelse, kreativitet og innovation" er gennemført i perioden 2009-11 ved Center for Kulturpolitiske Studier ved Det Informationsvidenskabelige Akademi. Projektet er støttet af Realdania, og der har været tilknyttet en følgegruppe af forskere og praktikere indenfor biblioteksudvikling og kultur- og byplanlægning. I forbindelse med projektet har forskerne studeret cutting-edge biblioteker i Norden, Europa og Nordamerika.