Det er hylende skægt

Det er hylende skægt
Hygge med vennerne på caféen CoffeeUnion, ugentlige Wine Mondays på de engelske pubber og Halloweenfest var blot et par af de gode oplevelser, Stefanie Rasmussen tog med sig fra sit udvekslingsophold i Sheffield, England. Læs her, hvordan hun oplevede sit semester i udlandet under kandidaten.


Hvorfor tog du af sted?

Jeg har altid godt kunne tænke mig at finde ud af, hvordan det var at studere i et andet land, både for at se forskellene og lighederne. Grunden til, at jeg valgte Sheffield er, at jeg har en mærkelig forkærlighed for alt, hvad der er engelsk. Ligesom nogle er frankofile, så er jeg vel anglofil. Jeg havde aldrig været i England før, så fordi jeg havde en mystisk interesse for England, ville jeg gerne over og se, om England levede op til forventningerne.

Hvordan forberedte du dig til turen?
Det første, jeg gjorde var, at undersøge IVAs hjemmeside for at se, hvor jeg kunne komme hen. Der var der to muligheder i England: Sheffield og Newcastle. Jeg kiggede på de to universiteters hjemmesider for at vurdere, hvilke fag de udbød og for at få et indtryk af universiteterne. De fag, der blev udbudt på kandidaten i Newcastle passede ikke til, hvad jeg ville. De var meget tekniske. Jeg er mere til de bløde fag som kulturformidling. Derfor blev det Sheffield, som tilbød flere fag i den retning. Jeg tog en TOEFL-test, men fandt så senere ud af, at det slet ikke var nødvendigt, når man bare skulle være af sted et halvt år.


Stefanie 1 midt


Hvilke fag læste du?
Information Retrieval, der handlede om meget grundlæggende informationssøgning. Nogle af tingene vidste jeg godt i forvejen. Det viste sig, at de engelske studerende ikke havde haft informationssøgning på bacheloren, og jeg undrede mig over, at vi skulle lære om metadata.

Jeg læste også faget Libraries and Society, som handlede om folkebiblioteker. Derudover havde jeg Information Resources in the Information Society og Information Literacy and Information Resources. Det sidste fag handlede om, hvordan man bliver en bedre informationssøger, og hvordan man håndterer information i forskellige kontekster.

Hvordan var det faglige niveau?
Det er svært at bedømme det faglige niveau, fordi de har en helt anden vinkel på tingene derovre. Libraries and Society var meget fokuseret på engelske folkebiblioteker, og dem anede jeg ikke en pind om. Det var ret interessant at se forskellen på Danmark og England i den sammenhæng. Jeg vil ærligt sige, at jeg ikke fik så meget ud af undervisningen, men vi skulle lave en skriftlig opgave til hvert fag, og det fik jeg meget ud af, fordi det var mere konkret, og fordi jeg kom i dybden med nogle emner.


Stefanie 2 midt


Hvordan forgår undervisningen?
Det er en blanding mellem holdundervisning og forelæsninger, men de er ikke så vant til gruppearbejde, som vi er. Nogle af holdende var ret store og på det mindste hold, jeg var på, var der 30-35 studerende. For det meste er det underviseren, der står og taler. Han stiller ikke så mange spørgsmål til de studerende. Der er ikke de store gruppediskussioner.

Er det svært at finde ud af UK credit points i forhold til ECTS?
Nej, overhovedet ikke. Der står inde på Sheffields hjemmeside, hvad deres credit points er lig med i ECTS. Det er meget nemt.

Hvordan fandt du en bolig?
Man kan søge om et kollegieværelse igennem universiteterne, men som Erasmus-studerende, der kun er af sted et halvt år, kan de ikke garantere noget. Jeg fik afslag og opdagede, at jeg kun havde en måned til at søge bolig i. Jeg fandt en Erasmusgruppe for studerende i Sheffield på facebook. Der var 400 medlemmer, og jeg slog et opslag op og spurgte, om nogle ville finde en bolig sammen med mig. En spansk pige svarede, at hun og to andre havde aftalt noget, og at jeg kunne joine dem. Det gjorde jeg så, og vi fandt et typisk engelsk hus med karnapper. Det lå på en vej med kæmpe villaer, som ingen har råd til at betale i dag, og derfor var de blevet omformet til enten plejehjem, børnehaver eller studieboliger. Jeg betalte 2200 kroner om måneden.


Stefanie 3 midt


Hvordan var det sociale liv?
Helt fantastisk. Jeg har mødt de sødeste mennesker i hele verden. Jeg har været heldig med dem, jeg boede sammen med og har allerede snakket med nogle af dem om at besøge dem i deres respektive lande. Man skal regne med rimelig meget fest som udvekslingsstuderende. Når man ankommer, kender man ingen. Man har måske snakket med dem på facebook, men man lærer hurtigt nogen at kende. I Sheffield findes der en Student Union, som holder til i en bygning på fem etager. Der er en café, CoffeeUnion, og et festrum, hvor der ofte kommer ret kendte DJs og spiller. Jeg har også holdt ugentlige 'Wine Mondays' med mine venner på barer og pubber i Sheffield.

Benyttede du dig af studievejledningen her på IVA?
Det er studievejledningen, som tager kontakt til det udenlandske universitet, så det har jeg, men generelt skal man selv tage initiativ og være meget selvkørende. Dengang jeg skulle af sted, var det svært at få svar på sine spørgsmål fra den internationale vejleder. Det blev opdaget meget sent, at man kun måtte tage bachelorfag i Sheffield, og så troede jeg ikke, at jeg kunne komme af sted på kandidaten alligevel. Men den fik de kringlet, så det kunne lade sig gøre. Det lader også til, at vejledningen er blevet meget bedre her på det sidste.


Stefanie 4 midt


Hvad har du taget med dig hjem fra England?
Jeg er blevet opmærksom på, hvor privilegerede vi er i Danmark. Vi får betalt vores uddannelse, vi får SU og endda en høj én. Der er mange ting, som man som dansk studerende skal være glad for, og der er alt for mange ting, som man brokker sig unødigt over.

Er der noget, du ville gøre om, når du ser tilbage?
Ikke umiddelbart. Jeg ville gerne have talt mere med englænderne, men de er svære at komme i kontakt med. Jeg kendte dog et par søde engelske piger, så jeg har ikke gået helt rundt i en isoleret, international boble.

Har du et råd til studerende, som overvejer at tage af sted?
Gør det! Det er hylende skægt. Hvis man overvejer det, så tror jeg ærlig talt, at man vil fortryde det, hvis man ikke gør det. Tag af sted på bacheloren. Der er flere valgfag at vælge imellem, og der er ikke så meget gentagelse i fagene, som der er på kandidaten. Og så er man tættere på de andres alder. Jeg er 26 og boede sammen med nogle på 23 derovre. Nogle gange kunne man godt mærke, at man var et par år ældre.


Af Anne Saabye


Jeg har mødt de sødeste mennesker i hele verden. Jeg har været heldig med dem, jeg boede sammen med og har allerede snakket med nogle af dem om at besøge dem i deres respektive lande.

Stefanie Rasmussen