Informationsordbogen nu i IVAs hænder

Informationsordbogen nu i IVAs hænder
IVA overtager driften af Informationsordbogen og sikrer driften til gavn for både studerende og undervisere.


Informationsordbogen har igennem flere år ligget på IVAs hjemmeside, og de fleste associerer den måske med akademiet. Informationsordbogen dækker det fagområde, der på dansk ofte betegnes biblioteks-, dokumentations- og informationskundskab (BDI) og henvender sig til alle, der håndterer dokumentbaseret information eller på anden måde interesserer sig for informationsformidling.

Markedsføring af IVA
IVA overtager nu for første gang ansvaret for driften, og det er en del af aftalen, at akademiet får indflydelse på, hvem der sidder i redaktionen, og at den ansvarlige redaktør skal være ansat på IVA. Professor ved IVA, Birger Hjørland, har bidraget til indholdet af ordbogen og mener, at overtagelsen kan spille en markant rolle i markedsføringen af akademiet. Overdragelsen betyder, at IVAs logo nu kan tilknyttes ordbogen, og at akademiet kan bruge den som et af sine produkter.

"Ordbogen har rigtig mange besøgende og er dermed med til at trække opmærksomhed til IVA. Dette regner vi med fortsat vokser med dens udbygning, fordi Google i stigende omfang fanger enkeltartikler i ordbogen. Jeg håber, at IVA nu vil begynde at måle antallet af besøgende mere systematisk, men det væsentligste er, at Informationsordbogen vil vise sig værdifuld i at markedsføre IVAs fag," siger han.

Sikring af informationsformidling
Forskningschef og lektor ved IVA, Hans Dam Christensen, fortæller, at tidsskriftet Dansk Biblioteksforskning sorterer under forskningschefen, og at det derfor var nærliggende at placere endnu en "publikation", som IVA er vært for, på akademiet.

"Der er en tradition for, at IVA-ansatte er involveret i redaktionsarbejdet, og for at sikre Informationsordbogens fremtid med henblik på fortsat at kunne tilbyde et solidt undervisningsmateriale til studerende og tillige understøtte andre interesserede, som har behov for indsigt i informationsformidling, så var det nærliggende, at det blev IVA, som sørgede for denne sikring," siger han.

Informationsordbogen midt

Til gavn for undervisere og studerende
Informationsordbogen er mere end blot en ordbog med definitioner og kan næsten betegnes som et fagleksikon. Flere medarbejdere fra IVA har i flere år bidraget med indhold til Informationsordbogen. Ud over Birger Hjørland gælder det Karen Margrethe Ørnstrup og Steffen Knak-Nielsen. De ser mange fordele ved overdragelsen.

"Vi håber først og fremmest, at den kan bruges i undervisning, ikke blot på IVA, men også ude i bibliotekerne. Vi håber også, at især studerende vil 'browse' begreber og blive inspireret til at tage emner op i opgaver og få glæde af litteraturhenvisningerne," siger han og tilføjer at ordbogen også hjælper med mange små praktiske ting, f.eks. en engelsk oversættelse af BDI-faglige begreber og praktisk hjælp til bl.a. at forstå en række tekniske finesser, såsom screendumps.

Hvorfor ikke google ord?
Informationsordbogen er et udførligt opslagsværk. Har man f.eks. et kursus i kildekritik, kan man klikke på "kildekritik" og videre til "webevaluering" og få dette begrebs uddybning samt sider om forskellige former for websvindel med fyldige litteraturhenvisninger og links. Det kan også betale sig at gå direkte ind på Informationsordbogen.dk end at google begreberne.

"Google indeholder ikke selv information men er afhængig af, at der findes kilder som Informationsordbogen på nettet. Som sagt finder rigtig mange brugere artikler fra Informationsordbogen, når de googler et emne, som ordbogen dækker," siger Birger Hjørland, og Hans Dam Christensen supplerer:

"Selvfølgelig kan mange af ordene googles, men når Informationsordbogen står som afsender, er det en form for kvalitetssikring, når teksten i ordbogen er skrevet af folk med stor indsigt i området. Man skal heller ikke overse, at genren stadig er levedygtig. Det er ikke mange år siden, at der kom et dansk udgivet medie- og kommunikationsleksikon."

Links til over 30 slags ordbøger
I Informationsordbogen under opslaget "ordbog" kan man i uddybningen se links til over 30 typer af ordbøger, heraf ofte links og litteratur til konkrete online ordbøger som Den Danske Ordbog. Birger Hjørland gik i sin tid ind i projektet, fordi han selv benytter sig meget af ordbogen.

"For mit eget vedkommende er det dels en personlig måde at huske oplysninger på, så de er parat, når man skal bruge dem i undervisning og forskning og dels en måde at være med til at profilere og synliggøre biblioteks- og informationsvidenskab," siger han.


Af Anne Saabye


Ordbogen har rigtig mange besøgende og er dermed med til at trække opmærksomhed til IVA. Dette regner vi med fortsat vokser med dens udbygning, fordi Google i stigende omfang fanger enkeltartikler i ordbogen. Jeg håber, at IVA nu vil begynde at måle antallet af besøgende mere systematisk, men det væsentligste er, at Informationsordbogen vil vise sig værdifuld i at markedsføre IVAs fag.

Professor Birger Hjørland