Biblioteket kan være byens stolthed

Biblioteket kan være byens stolthed
Biblioteker kan være ikoner og skabe liv i byer, sagde lektor fra IVA, Henrik Jochumsen, da han fredag d. 20. april holdt foredrag om biblioteket i byudviklingen på Kulturværftet i Helsingør. Foredraget var et led i Forskningens Døgn.


Biblioteker bidrager til at skabe en levende by og har en vigtig rolle i forhold til byudviklingen i det hele taget, fortæller Henrik Jochumsen tilhørerne, som er mødt op på en solrig fredag eftermiddag i Helsingør. Til stede er både ansatte fra Kulturværftet og borgere, som ofte benytter sig af bygningens faciliteter.

"Biblioteket står i øjeblikket i et vadested mellem det virtuelle og det fysiske, for hvad skal man med et fysisk bibliotek, hvis man kan finde det hele hjemmefra fra sin iPad eller computer?" spørger Henrik Jochumsen retorisk og fortsætter:

"På Københavns Hovedbiblioteket har man indrettet en café med tidsskrifter, men hvis jeg går på café Paludan eller i Arnold Busck lige om hjørnet, så får jeg den samme oplevelse. Konkurrencen er blevet større."

Biblioteket som ikon
Biblioteket i byudviklingen handler om sted, rum og relationer, fortæller Henrik Jochumsen. Hvis man ser sig omkring, har Kulturværftet både sted og rum som fordel. Det forholdsvist nye kulturhus er placeret ved vandet med udsigt til Kronborg. Det er blevet lanceret som byens nye mødested med rummelige lokaler, der indeholder bibliotek, café, strikkeklub og udstillinger.

"Biblioteket kan være et ikon og sætte en by på landkortet, trække turister til byen og gøre borgerne stolte. Det skal placeres, hvor det skaber liv og en positiv udvikling. Det skal være et rum, hvor vi møder hinanden på trods af forskelligheder og et sted, hvor man både kan møde hjemløse og de romaer, som man ser i gadebilledet men sjældent er i samme hus som," siger Henrik Jochumsen.

Undervejs i foredraget viser Henrik Jochumsen billeder af ikoniske biblioteker fra hele verden. De meget opmærksomme tilhørere kan straks gætte, hvilke biblioteker, der er tale om ud fra billederne. "Det er biblioteket i Amsterdam," siger en tilhører på trods af, at billedet kun viser et par borde og stole. Et andet ikonisk bibliotek ligger i Seattle og er indrettet med dagligstue og chokoladecafé. En tilhører udbryder begejstret, at hun har været der og benyttet sig af caféens tilbud.

Indgåelse af kreative alliancer
De ansatte på Kulturværftet er især interesseret i at vide mere om relationer og hvem, man kan indgå partnerskaber med for at styrke bibliotekets popularitet yderligere.

"Relationer handler om, at man indgår partnerskaber med for eksempel erhvervslivet og laver kreative alliancer med henblik på at skabe aktiviteter. Man opnår en synergi, når man placerer flere aktiviteter samme sted. Men det er svært at sige, hvem man skal indgå partnerskaber med, da det afhænger af mange ting," siger Henrik Jochumsen.

Han nævner Aarhus Hovedbibliotek og Roskilde Bibliotek som eksempler på biblioteker, der har indgået forskellige former for kreative alliancer. Aarhus bibliotek har inddraget den unge generation, der er vokset op med internettet, og ladet dem promovere biblioteket. Roskilde Bibliotek har samarbejdet med Roskilde Festival om et sted med bøger, poetryslam og andre aktiviteter på festivalpladsen. Initiativet er hurtigt blevet et hit blandt de musikglade gæster.


Henrik midt
Roskilde Festival. Foto: Peter Høybye


Livlig debat blandt tilhørere
Relations handler om at tænke i interaktion - i collection to connection - siger Henrik Jochumsen og en af tilhørerne, en ældre borger, vil gerne kommentere på oplægget:

"Kulturværftet er for hvidt og gråt til min smag. Det virker som om, der ingen mennesker er, og så ligger det ubelejligt i forhold til transport. Man mangler sammenhængen mellem Kulturværftet og resten af kommunen," siger hun og kommentaren skaber straks livlig og intens debat mellem de ansatte på Kulturværftet og de tilstedeværende borgere. De ansatte på Kulturværftet slår fast, at besøgstallet er højt, men at store rum både giver muligheder og udfordringer.

Debatten varer et godt stykke tid, og mange deltagere kommer med synspunkter om, hvordan Kulturværftet kan blive endnu mere synligt, imødegå udfordringer og indgå kreative alliancer. Det er tydeligt, at foredraget fremprovokerer nogle tanker hos tilhørere omkring, hvordan fremtidens bibliotek kan se ud og følge med byudviklingen.

Dialog om fremtidens bibliotek
Én af tilhørerne Kasper Thalund, som er ansat ved Kulturværftet, fortæller, hvorfor han er kommet til foredraget:

"Det er et åbenlyst emne at beskæftige sig med biblioteker i byudvikling på Kulturværftet og mit håb er at få nogle helt konkrete erfaringer fra steder, hvor man har succes med nye biblioteksvinkler - som eksempelvis 'biblioteket som medborgerhus.' Det er også en god mulighed for en anden dialogform mellem ledelse og medarbejdere om, hvordan man ser biblioteket nu og i fremtiden. Potentielt kunne oplægget være en katalysator for en meget interessant diskussion om Kulturværftet som institution."

Kasper Thalund er meget aktiv i debatten under foredraget, og da det slutter, fortæller han, at han savnede en mere konkret diskussion om, hvilken form for samlende, landsdækkende kulturinstitution, vi har behov for i Danmark. Men der er ingen tvivl om, at foredraget har sat gang i nogle tanker hos ham og resten af lytterne. Som én af Kulturværftets ansatte bemærker:

"Det er godt, at vi får denne debat. Den har vi ikke haft før nu."


Af Anne Saabye


Henrik int

Biblioteket kan være et ikon og sætte en by på landkortet, trække turister til byen og gøre borgerne stolte. Det skal placeres, hvor det skaber liv og en positiv udvikling. Det skal være et rum, hvor vi møder hinanden på trods af forskelligheder og et sted, hvor man både kan møde hjemløse og de romaer, som man ser i gadebilledet men sjældent er i samme hus som.

Lektor Henrik Jochumsen