Mulig fusion med KU skaber debat på IVA

Mulig fusion med KU skaber debat på IVA
IVA og KU skal muligvis fusionere, hvilket rejser mange spørgsmål hos IVA-studerende om ændringer i uddannelsen og studiemiljøet. Derfor holdt De Studerendes Råd på IVA Øst debatmøde, hvor studerende og ledelsen deltog.

Onsdag den 16. maj holdt DSR Øst og ledelsen på IVA åbent debatmøde om fusionen med Københavns Universitet. Mødet bliver gentaget onsdag 30. maj i Aalborg. I panelet sad IVAs rektor Per Hasle, uddannelseschef Jette Hyldegaard og leder af studievejledningen Maria Kangas Christensen. De var klar til at besvare de studerendes spørgsmål omkring det udvidede samarbejde med Det Humanistiske Fakultet på KU.

Per Hasle lagde ud med at fortælle, at der indtil nu er blevet lagt vægt på analyse og drøftelser hos ledelsen omkring fusionen, og at forhandlingerne med KU ikke er på plads endnu.  Han lagde især vægt på at fortælle om synergien med KU, og hvordan IVA vil bevare sin identitet i nye omgivelser i tilfælde af en fusion.

Forsvinder cand.scient.bibl?
Flere studerende udtrykte bekymring for, at titlen cand.scient.bibl vil blive nedlagt under en eventuel fusion, og at det nære forhold mellem studerende og medarbejdere vil forsvinde.

Per Hasle slog fast, at han lægger stor vægt på, at IVA kan forblive en samlet enhed, og at navnet på institutionen samt titlen cand.scient.bibl efter alle solemærker kan bestå i tilfælde af fusion. Panelet udtrykte ønske om mulighed for langsomt at afvikle Bibliotekar DB. Men der er ingen grund til bekymring for studerende, som endnu ikke har færdiggjort deres studium som Bibliotekar DB, eller som ønsker at starte på uddannelsen de næste par år.

Hele panelet slog fast, at fusionen vil blive en glidende forandring, som vil komme IVA til gode. Per Hasle fortalte, at IVA igennem samarbejde med KU blandt andet kan opnå:

  • Intensiverede forskningsrelationer
  • Tilknytning til ph.d.-skole
  • Øget mulighed for at omsætte IVAs ekspertise inden for informationsarkitektur, informationssøgning og informationskompetence
  • Styrket profil inden for kulturformidling
  • Øget eksponering
  • Styrket rolle på uddannelsesmarkedet
  • Øget tilbud og studiemuligheder til studerende
  • Sikring og styrkelse af IVAs nuværende momentum

Panelet fortalte, at forudsætningerne fra IVAs side er, at IVA bevarer sin selvstændige profil, og at det nuværende ressourceniveau inden for undervisning og forskning samt relationen til biblioteksvæsenet og kulturområdet kan opretholdes og fortsat udvikles. Derudover skal IVA selv kunne agere strategisk, for eksempel i forbindelse med iSchools.

Adgang til nye toningsmuligheder
Maria Kangas Christensen holdt et oplæg om KUs struktur for at skabe overblik over ledelse og studiemiljø på en uddannelsesinstitution, der i sin helhed huser over 38.000 studerende og 9000 ansatte. Fusionen vil give IVA-studerende mulighed for mange nye toningsmuligheder i deres uddannelse, da IVAs fagudbud ligger tæt op ad studieretninger på KU såsom Medier, IT og kommunikation, kulturanalyse, retorik, pædagogik, logik, sprogfilosofi, datalogi og IT. Derudover kan nye kurser og moduler blive udviklet i fællesskab med relevante centre og institutter.

Panelet slog fast, at det ikke blot er KU, der kan bringe nyt blod til IVA, men at IVA også kan bringe nyt blod til KU. For eksempel unik viden om informationssøgning, vidensorganisation, informationskompetence i forhold til biblioteker og biblioteksvæsen, børne- og ungdomskultur, kulturpolitik, digital formidling af kulturarv samt museumsområdet.

Igennem et samarbejde med KU satser IVA på tværfaglighed og nye fagudbud, som relaterer sig til IT samt humanistiske og samfundsvidenskabelige områder. Det er endnu ikke fastsat præcist, om eller hvornår en eventuel fusion træder i kraft, men1. januar 2013 er en sandsynlig udgang på forhandlingerne.

Rundspørge blandt studerende


Christina midt
Christina, 2. semester på IVA øst


Hvad synes du om debatten om fusionen med KU?
Det er dejligt, at et meget aktuelt emne bliver bragt på bane. Det er rart at få mere information og høre, hvad ledelsen vil. Jeg tror dog, at det bliver nemmere at debattere emnet, når der bliver taget flere konkrete beslutninger. Debattens grundlag i forhold til fusionen er stadig ikke helt sikker, så jeg tror, at et lignende debat-arrangement vil kunne give endnu mere, når de endelige beslutninger er taget. Dog er det meget positivt, at man allerede på nuværende tidspunkt er så åben over for at bringe de studerende ind i processen.

Hvordan tror du, fusionen vil påvirke fagligheden?
Det er et plus at komme under KU, fordi det åbner op for endnu flere og lettilgængelige muligheder for at skræddersy sin uddannelse i form af større fagudbud og kombinationsmuligheder. Jeg har allerede overvejet at tage et semester ved en anden uddannelsesinstitution, så for mig er det godt at komme ud på KU, men jeg er glad for, at ledelsen ønsker at bevare IVA, og hvem vi er, selvom vi flytter.

Hvordan tror du, fusionen vil påvirke studiemiljøet?
Jeg håber, at man kan interagere med de andre fakulteter, få viden fra dem og blive inspireret i sit eget studie. Mangfoldighed er en god ting. Min største bekymring er nok, at IVA forsvinder lidt i det hele, så for mig er det vigtigt, at vi holder fast i os selv og det tætte bånd, der er mellem medarbejdere og studerende.


Asbjørn midt
Asbjørn Dahl, 4. semester (Medlem af DSR Øst)

Hvorfor afholde debat om fusionen?
På mange måder er det et vigtigt emne at diskutere, og DSR er i tæt kommunikation med ledelsen. Det var oplagt at kommunikere fusionen ud, så ledelsen og studerende havde en reel mulighed for at diskutere med hinanden. Der kan hurtigt gå noget galt, hvis man bare sender en mail ud til alle. Her fik vi fik kigget hinanden i øjnene, og rektor fik sagt, at han tager studerendes mening alvorligt.

Hvordan tror du, fusionen vil påvirke fagligheden?
Det kommer til at have stor indflydelse på det faglige. For eksempel er det positivt med ph.d-skolen på KU, som rektor nævnte, samt at vi kan dele viden på tværs af fakulteter. Her kan vores forskere også komme endnu mere på banen og blive mere synlige. Synergien er utrolig vigtig.

Hvordan tror du, fusionen vil påvirke studiemiljøet?
Det sociale element er lidt en joker, fordi KU er en stor institution, der er svær at overskue. Det gode er, at vi kan få mere campus-stemning i stedet for at være lidt isoleret. Størrelsen på KU kan også være negativ, fordi IVA kan forsvinde i mængden af uddannelser. Så i DSR skal vi være opmærksomme på at klæde folk på til at møde KU.


Frederik midt
Frederik, 4. semester

Hvad fik du ud af debatmødet i dag?
Først og fremmest vil jeg gerne rose ledelsen for at stille op. Men det giver vel sig selv, at en ledelse på en uddannelsesinstitution stiller op til kritik og spørgsmål fra de studerende. I dag var der en del spørgsmål om, hvorvidt der var kommunikeret godt ud til de studerende, og jeg synes da også godt, at kommunikationen kunne have været bedre internt som eksternt. Men jeg er glad for, at der blev sat ord på, hvor lang processen egentlig er, og hvordan det konkret fungerer. Det bliver selvfølgelig ved ordene, men som rektor sagde, er der ikke mulighed for at give mere information p.t.

Hvordan tror du, af fusionen vil påvirke dig rent fagligt?
Jeg har været kritisk, da jeg bliver bachelor i 2013, og derfor er jeg enormt nervøs for, hvordan min profil bliver. For man taler om, at IVA ved at komme under KU bliver så meget bedre, og der kommer så mange flere muligheder - men hvis fusionen ikke bliver en realitet pr. 1. januar, hvordan bliver jeg så stillet som bachelor i forhold til én, der kommer efter mig og får sit eksamensbevis fra KU? Det har været en stor bekymring for mig.
   Men det er klart, at de nye toningsmuligheder lyder spændende. Bibliotekarrollen er lidt under pres, og man hører så meget om nedskæringer i øjeblikket. Derfor tror jeg, at der er brug for fornyelse inden for biblioteksområdet. Det kunne være en god idé at kombinere det med f.eks. samfundsvidenskab eller IT. Så hvis jeg vælger en kandidat her, håber jeg helt klart, at jeg får bedre muligheder for en endnu mere tonet profil. Man taler om, at vores generation har flere muligheder end nogensinde før. Så det er enormt vigtigt på den ene side at beholde en uddannelsesinstitutions profil, så arbejdsgiveren ved, hvad man kommer med. Men omvendt er det også vigtigt, at man som studerende kan individualisere og selv vælge, hvad man vil beskæftige sig med.

Hvilken effekt tror du fusionen får på studiemiljøet?
Jeg synes, at IVA har undergået en forandring institutionsmæssigt, og optaget er blevet større. I og med at uddannelsen er blevet bredere, og man har nye fokuspunkter, kommer der også flere forskellige typer mennesker ind. Så det sociale miljø på IVA har måske før været mindre aktivt, end det er nu. Men det er klart, at der altid vil komme konsekvenser, når man fusionerer uddannelsesinstitutioner. Jeg tør ikke spå om, hvorvidt det bliver positivt eller negativt, men jeg håber da, at IVA bibeholder sit meget hyggelige miljø. Jeg ved f.eks., at det er vigtigt for festudvalget med en fredagsbar, og det har der været nogle problematikker omkring, men jeg håber selvfølgelig, at de kommer til en fornuftig løsning.

Den 30. maj afholdes et tilsvarende debatmøde i Aalborg.


Af Anne Saabye og Helle Saabye