Det skal smage lidt af fugl

Det skal smage lidt af fugl
Rikke Andreasen blev uddannet fra IVA i 2002 og er, udover sin rolle som censor på akademiet, nu også blevet en del af Skolerådet. Hun ser især frem til fusionen med KU og håber, at den åbner op for, at IVAs studerende kan sammensætte en uddannelse ud over det sædvanlige.

Rikke Andreasen arbejder i dag som Director hos medicinalfirmaet Takeda. Hun ansætter en gang imellem medarbejdere i virksomheden og kigger derfor ofte på ansøgninger fra IVA-uddannede. Hendes rolle i Skolerådet bliver blandt andet at se på, hvordan IVAs studerende kan stå stærkere på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse. Vi mødte Rikke til en snak om hendes nye opgave:

Hvorfor ville du være medlem af Skolerådet?
Det er en helt vildt spændende periode at være med, netop fordi der sker omvæltninger på grund af fusionen med KU. Det er en fantastisk chance for IVA. Da jeg gik her i sin tid, var der allerede snak om, hvilke andre institutioner man kunne samarbejde med. Jeg sidder i mit nuværende job og ansætter folk, og jeg kan jo se, at nogle ansøgere står rigtig stærkt, mens andre ikke gør. Sådan som uddannelsesstrukturen før har været på IVA, så står ansøgere herfra ikke så stærkt, som nogle fra andre steder, der har kombineret forskellige studieretninger og kan byde ind med bredere faglige kompetencer. Her åbner fusionen med KU op for nye muligheder for at få kendskab til andre brancher. Som en, der ansætter nye medarbejdere på min arbejdsplads, står jeg tit mellem, om jeg skal vælge nogen, der kender til medicinalbranchen men ikke har kendskab til informationssøgning, eller om jeg skal vælge nogen, der ikke kender noget til branchen, men er uddannet til at arbejde med strukturering og håndtering af information.

Hvad kan du bidrage med i Skolerådet?
Jeg håber, at jeg som udefrakommende, der ansætter, kan styrke kandidaterne fra IVA og sikre, at det bliver ved med at være en god uddannelse. De uddannede herfra kan rigtig mange ting. Når man forhandler med KU, skal man tænke i studieordning og muligheder for at tone sin uddannelse. Som studerende skal man i høj grad tænke i kombination af forskellige faglige kompetencer og lukke op for at kombinere IVAs uddannelse med noget usædvanligt. Hvis du nu vælger at læse hoveduddannelsen på IVA og et semester i litteratur, så ligger de to ting så tæt op ad hinanden, at jeg ikke mener, at du flytter dig nok. Men hvis du nu læser nogle semestre på retninger som biologi, jura eller økonomi, så kan du byde ind på bestemte brancher. Så kan du noget tværfagligt.

Hvad synes du om IVAs samarbejde med KU?
IVAs fag har på nuværende tidspunkt en ufortjent profil. Det er en kliché, at de skulle være kedelige. Jeg håber, at folk kan flytte sig væk fra dette synspunkt med samarbejdet med KU. Der er også konkurrence, når andre universiteter opretter en uddannelse, der minder om IVAs. Både Syddansk Universitet og CBS har gjort det. Jeg tror ikke, at disse uddannelser er ligeså gode, men det lyder bare smartere at studere der end på IVA. Lige nu er der nogle helt konkrete drøftelser om fusionen med KU i Skolerådet, især omkring økonomien og hvilke faciliteter, man kan tilbyde studerende. Vi skal bibeholde IVAs profil, så det fremstår som et sted, der kan noget helt særligt. I de her krisetider skal du kunne slå på, at dette er en uddannelse, der giver dig konkrete værktøjer, som du kan gå ud og byde ind med, i stedet for bare at sælge dig på, at du er akademiker. Da jeg gik på IVA, hed det sig, at alle 68'ere snart ville gå på pension, og så ville unge i dag vælte sig i arbejde. Sådan er det ikke gået. Der er nogle strukturer, der har ændret sig, så man ikke bare lige får job. Derfor er man nødt til at tænke strategisk, når man sammensætter en uddannelse.

Hvad husker du især fra din egen tid som studerende på Danmarks Biblioteksskole?
Jeg havde en meget tryg start herude. Der var meget holdundervisning, og man blevet taget godt hånd om. Springet mellem Bibliotekar DB og kandidaten var for stort dengang, når man ser på niveauet, men det har udlignet sig nu og bachelor og kandidat hænger godt sammen i dag. Dengang var det især de samme ildsjæle, der deltog i de sociale arrangementer og i studieforeningsarbejdet. Derfor tror jeg, at det kan gavne at komme et sted hen som KU, hvor der også vil være studerende fra andre studier at være sammen med.

På hvilken måde har du ellers haft kontakt med DB eller IVA?
I og med, at jeg er censor herude, så holder jeg mig opdateret omkring, hvad der foregår.  Mit arbejde på IVA er meget teoretisk nogle gange i forhold til mit arbejde i medicinalbranchen, som er meget praktisk. Jeg har kontakt til nogle af underviserne herude og har holdt oplæg for studerende om, hvad man lægger vægt på i en ansøgning. Jeg følger altid med i IVAs optagelsestal, og da jeg jævnligt ansætter nye medarbejdere, skal jeg også have føling med, hvilke ansøgere, der kommer ud herfra.

Har du et par gode råd til de studerende i relation til deres studier og jobsøgning?
Det er et heftigt marked derude. Da jeg studerede, var der gode muligheder for at få studiejobs, og det håber jeg stadig, der er, fordi man allerede her kan få lov at lave noget, som smager lidt af fugl. Man får prøvet nogle ting af og afstemt de forventninger, man har til arbejdsmarkedet. Det kan være svært for nyuddannede akademikere at bide sig fast i arbejdsmarkedet, fordi de er oppe mod nogen, som måske har 5-10 års erhvervserfaring. De studerende har masser at byde ind med, og det er vigtigt, at de viser, at de har ben i næsen. En post i DSR, eller at man er træner for et håndboldhold ser godt ud på CV'et og kan vise, at man fordyber sig i noget.  Som sagt, så er det en god idé at blande nogle faglige kombinationer under sin uddannelse, så man har en anden profil end alle de andre. Det er også her, at Skolerådet skal være med til at tænke ind, hvad de studerende kan bruge uddannelsen til, fordi de færreste jo bliver forskere. Vi skal sørge for, at IVAs nyuddannede bliver revet væk af arbejdsgiverne, når de går ud af IVAs hoveddør.


Af Anne Saabye

Jeg håber, at jeg som udefrakommende, der ansætter, kan styrke kandidaterne fra IVA og sikre, at det bliver ved med at være en god uddannelse. De uddannede herfra kan rigtig mange ting.

Rikke Andreasen

Fakta om Rikke Andreasen

Hun er uddannet cand.scient.bibl. fra IVA i 2002.
 
Hun har været ekstern censor ved IVA siden 2006.

Hun har siden endt uddannelse været ansat i lederjobs hos blandt andre Ferring Pharmaceuticals, Nycomed og Takeda.