Velkomsttale til nye studerende 2012

Velkomsttale til nye studerende 2012
Læs rektor Per Hasles tale til de nye studerende.

Velkommen til alle jer nye studerende på IVA - og til rusvejlederne og alle andre, der har fundet vej herind. Jeg hedder Per Hasle og er rektor for IVA, og det er en del af min linje som rektor, at vi meget gerne vil samarbejde med IVAs studerende om stort og småt.

Jeg ved, at mange - både studerende og medarbejdere - har arbejdet hårdt på at give jer den helt rigtige introduktion til IVA, og jeg glæder mig til selv at møde jer både på gangene og i de forskellige råd, hvor I har mulighed for at præge udviklingen og være aktive medskabere af jeres hverdag her på IVA. Vi lægger stor vægt på et godt studiemiljø og søger dialog med jer studerende, både om studiemiljøet og om studierne helt generelt. Det håber jeg, I vil komme til at mærke, og at mange af jer vil tage del i, når den første krævende tid som ny studerende er ved at være tilbagelagt.

Det er ikke uden en vis stolthed på fagets vegne, at vi henover de sidste tre år har oplevet en markant stigende interesse for uddannelsen. Faktisk har vi oplevet en stigning på over 100 % i ansøgninger til vores bachelor-studium henover de sidste tre år. Optaget er dog ikke steget lige så voldsomt. Helt præcist er det steget med 23 % i den samme periode, og det tror jeg er passende til at give en ønskværdig vækst - men uden at det går for hurtigt eller bliver for voldsomt. Men samlet set har vi altså oplevet en fremgang, der ikke bare er god, men også markant større end den generelle fremgang blandt de lange videregående uddannelser. Vi er glade for den fremgang, og vi er ikke i tvivl om, at det netop er vores særlige og unikke profil i krydsfeltet mellem informationsvidenskab og kulturformidling, der gør os attraktive.

Information og kultur er ellers størrelser, som mange ikke lige umiddelbart ville tænke på i samme åndedrag. Information kan umiddelbart synes at være det mere tørre og saglige, mens kultur - i hvert fald for nogle - kan fremstå som det mere farverige. Og der vil da helt sikkert gennem studiet også være nogle, der vil fokusere mest på informationsvidenskab og nogle, der vil fokusere mest på kulturformidling. Men for os og vores fag er en helt afgørende pointe, at de to spiller sammen på meget vigtige måder - ikke mindst gennem internet, sociale medier og mobilteknologi. Faktisk gennem hele den informations- og kommunikationsteknologi, som på mange måder lige præcis er et digitaliseret samspil mellem netop - information og kultur. Og det kommer I jo så til at lære meget, meget mere om.

At søge information, at evaluere den, at forstå den og at bringe den til bedst mulig anvendelse kræver faktisk hele vejen igennem viden om kultur. Altså ikke så meget finkultur i gammeldags forstand, men mere forståelsen af, at menneskers kulturbaggrund - altså deres forståelseshorisont - er afgørende for hele omgangen med information. Og det er faktisk utroligt spændende, hvad information gør ved mennesker, både på arbejde og i fritid, og hvad mennesker gør med og ved information.

På samme tid gennemtrænger digitaliseringen kultur og kulturformidling med hidtil uset styrke. Digital formidling af kultur, digitale installationer, mobiltelefoner og digitaliserede veje gennem kulturoplevelser væver sig ind over alt i kultur og kulturformidling. Så uanset om man lægger sit fokus på information eller kultur, så er der her tale om en sammenstilling, der giver god mening og et rigtig godt udgangspunkt for at spille en rolle for samfundets udvikling.

Det er et både travlt og spændende semester, vi tager hul på. De fleste af jer er sikkert bekendt med, at vi står for at skulle fusionere med Københavns Universitet. I skrivende stund er status den, at fusionen sandsynligvis bliver en realitet til januar. Men hvad kommer det så til at betyde helt konkret for jer som studerende? Lad mig starte med at slå fast, at I stadig læser Informationsvidenskab og kulturformidling. I har stadigvæk de fag, der står i studieordningen og de samme undervisere. Det væsentlige for mig er, at fusionen på sigt byder på en lang række oplagte samarbejdsmuligheder inden for både forskning og
undervisning.

Og her vil jeg indskyde et særligt ord i forhold til IVA i Aalborg. I vores drøftelser med ministeriet har de udtrykt deres klare støtte til, at Aalborg-afdelingen selvfølgelig også skal profitere af fusionen. Fusionen gør det oplagt og nødvendigt at sikre en livligere trafik mellem vores to afdelinger - i hvert fald så langt som økonomien kan bære, den faktor er man altid nødt til at tage med ind. Men min samlede vurdering er, at hele IVA vinder ved fusionen - og at det fuldt og helt også gælder Aalborg-afdelingen.

Fusionen betyder, at IVAs studerende får et tilbud om et bredere spekter af muligheder. Alt i alt bliver der flere inspirationskilder og en bredere platform at trække på, når I under studiet er med til at skabe jeres egen helt unikke profil, der senere skal hjælpe jer ind på jobmarkedet. Det måske mest slående nye er, at vi fra næste år udskriver eksamensbeviser fra Københavns Universitet, og det, tror vi på, kan åbne nye døre. Vi tror, at vi helt generelt vil blive endnu mere synlige for både jobmarkedet og den øvrige omverden, når vi træder ind på Københavns Universitet som en af dets nye og vigtige fagprofiler. Men jeg vil gerne understrege, at vi bevarer IVA som et samlet fagligt fællesskab, det er vigtigt, også for studiemiljøet.

Det er også nu, vi for alvor sætter fart på vores karrierevejledning, og inden længe vil alle studerende få udleveret et karrierekompas, som I kan bruge til at sætte kursen gennem hele studiet. Det er et led i en meget aktiv indsats, som IVA er gået ind på i nyeste tid. Alle ved, at der siden finanskrisen slog igennem har været meget skriveri i pressen om den store dimittendarbejdsløshed blandt unge akademikere. Efter mange år som en meget jobsikker uddannelse er vi heller ikke gået ram forbi i den udvikling. Det skal tages alvorligt, og det gør vi. Jeg tror på, at en målrettet indsats kan virke. Vi har, som jeg startede med at sige, et fag med et unikt samspil mellem information og kultur. Det er et felt, som man med stor ret kan forvente vil blive stadig vigtigere allerede i de næste få år. Derfor vil vi arbejde både på at styrke vores allerede veletablerede jobområder og samtidig på at bane vej til nye arbejdsfelter. Her vil innovation og entreprenørskab også spille en stigende rolle.

Internationalisering spiller også en rolle, både for jobmuligheder efter endt studium og for, hvad vi dybest set er for et fag. Så jeg er glad for at kunne fremhæve, at det i dette semester for alvor mærkes, at IVA de sidste få år er blevet væsentligt mere international. I samarbejde med vores søsterskole ved Humboldt Universitetet i Berlin har vi skabt et 1-årigt fælles forløb (på engelsk) på kandidatuddannelsen. Det første hold starter nu her 1. september og markerer et stort skridt frem i IVAs internationale profil. Dette fælles forløb betragter vi selv som et rigtig godt tilbud til de studerende, der har lyst til og mulighed for at følge denne kombination. Vi vil udvikle yderligere på den i de kommende år, samtidig med, at vi arbejder på at åbne nye muligheder op i bl.a. USA og Kina.

Det er alt sammen udtryk for, at selvom vi som fag i Danmark ikke er blandt de største, så er vi samtidig medlem af et stort internationalt felt. Vi siger hjerteligt velkommen til jer i dag inden for dette felt, nationalt som internationalt, og ønsker jer et spændende og frugtbart studium her på IVA.

 
Rektor Per Hasle

Vi lægger stor vægt på et godt studiemiljø og søger dialog med jer studerende, både om studiemiljøet og om studierne helt generelt. Det håber jeg, I vil komme til at mærke, og at mange af jer vil tage del i, når den første krævende tid som ny studerende er ved at være tilbagelagt.

Rektor Per Hasle