Har bibliotekerne udspillet deres rolle?

Har bibliotekerne udspillet deres rolle?
Er der en sammenhæng mellem antikkens hukommelsesfilosofi, og den måde vores biblioteker er opbygget på? Ph.d.-studerende Ole Olesen-Bagneux håber at kunne komme med et svar. Lykkes missionen får vi måske også et svar på, hvordan fremtidens biblioteker kan komme til at se ud.


I gamle dage var bibliotekerne en lagringscentral for vores opsamlede viden. Det var informationscentralen og det fysiske Google. Med internettet og digitaliseringen er bibliotekets rolle som et fysisk samlingssted ved at blive udspillet. Den problematik danner grobund for Ole Olesen-Bagneuxs ph.d.-projekt på IVA.

Ole Olesen-Bagneux har selv læst på IVA og mener, at hele diskussionen om bibliotekernes rolle har været lidt for længe undervejs. Bibliotekerne selv har været forvirret af digitaliseringen, og IVA har også skullet finde sine ben i forhold til at følge med udviklingen. Det er heldigvis lykkedes meget godt, men han ønsker stadig at undersøge, hvordan bibliotekerne blev til, med den struktur af informationscentral vi kender fra i dag. Han håber at kunne komme med et bud på, hvordan bibliotekerne kunne se ud i dag.

"Jeg er optaget af at få fastlagt, om der er en sammenhæng mellem bibliotekets opbygning og antikkens hukommelsesfilosofi. Noget tyder på, at der er noget om snakken, når skåltalerne siger, at biblioteket er folkets fælles hukommelse", forklarer Ole Olesen-Bagneux. "Med digitaliseringen og internettet er den struktur forældet, og der er behov for at se på, hvordan bibliotekets struktur kunne se ud i dag", uddyber han.

Hør Oles tre gode råd til, hvorfor du skal gå i gang med at læse en ph.d.




Fremtidens bibliotek
Endnu er Ole Olesen-Bagneux ikke nået så langt i sit forskningsprojekt, at han entydigt ønsker at give sit bud på fremtidens bibliotek, men han kommer alligevel med et par forslag til, hvad der vil være kendetegnet.

"Biblioteker skal ikke længere være universelle. I dag er reglen, at biblioteker skal være for alle. Det vil ændre sig. Frem for at være et informationssted, så vil bibliotekerne også skulle have en form af en raffineret kulturel institution som simulerende i sig selv. Indholdet vil være meget mere fokuseret og begrænset", siger Ole Olesen-Bagneux.

Tvunget til at give et eksempel fortæller Ole Olesen-Bagneux:
"De nye biblioteker vil være baseret på erindring frem for hukommelsen. Tag René Redzepi fra Noma. Han blev inspireret af en gammel svensk militær kogebog fra 1700-tallet. Den handlede om, hvordan man kunne overleve i den fri natur. Ny nordisk mad kommer ikke bare af jord, men af oplevede erfaringer fra gamle dage. Tænk hvis man samlede de bøger og lavede det til et bibliotek om gammel nordisk mad."

"En præmis er, at man samler et begrænset område, der begynder at interessere folk på ny. Det er et område, der er ved at blive kollektivt erindret. Det forsøger man at gøre tilgængeligt for en større del af befolkningen. Når folk har erindret det igen, så lukker man biblioteket ned og gør plads til en ny erindring", uddyber Ole Olesen-Bagneux.

Ole Olesen-Bagneuxs ph.d. går ikke ud på at gentænke bibliotekernes strukturelle form, men går ud på at undersøge sammenhængen. Hvis han er så heldig at kunne komme med et bud på fremtiden, er det kun heldigt.

Er en ph.d. noget for dig?
Hvornår man skal læse en ph.d. mener Ole Olesen-Bagneux især afhænger af den enkelte, men vigtigt er det, at man har stort gå-på-mod og lysten til at undersøge uopdagede sammenhænge.

"Det er vigtigt at være nysgerrig, at have lysten til at finde ud af, hvordan ting hænger sammen. Det er vigtigt, at usikkerheden om målet ikke kommer til at frustrere en", forklarer han.

Ole Olesen-Bagneux har altid vist, at han ville læse en ph.d. Gennem studier på arkitektskolen, en far som filosof og en uddannelse fra IVA, så gik Ole Olesen-Bagneux et par år med tanken om, at der måtte være en sammenhæng mellem antikkens hukommelsesfilosofi og bibliotekets funktionelle struktur. Det var derfor oplagt at komme til at undersøge emnet nærmere.

Gennembruddet og troen på, at han er på rette spor, kom kun for et par uger siden. Men du kan mærke på ham, at han tror på det. "Jeg glæder mig til at skrive min opdagelse ned. Det er filosofisk indviklet, men jeg tror på, at det kan være med til at overbevise andre om min hypoteses soliditet", forklarer Ole Olesen-Bagneux.

Efter at have siddet meget med næsen i bøgerne, glæder Ole Olesen-Bagneux sig også til at skulle undervise de studerende på IVA i Vidensformer. Derudover skal han til Paris i efteråret og udveksle erfaringer med andre forskere inden for hans felt. "I en ph.d. er det rart med afvekslingen. Det er nødvendigt at læse bøgerne for at få en forståelse, men det er også utrolig givende at have den sociale kontakt til henholdsvis studerende og andre forskere", afslutter han.

Af Camilla Vang Arffmann



Biblioteker skal ikke længere være universelle. I dag er reglen, at biblioteker skal være for alle. Det vil ændre sig. Frem for at være et informationssted, så vil bibliotekerne også skulle have en form af en raffineret kulturel institution som simulerende i sig selv. Indholdet vil være meget mere fokuseret og begrænset.

Ole Olesen-Bagneux