Overvejer du et semester i udlandet?

Overvejer du et semester i udlandet?
Rasmus Thøgersen var egentlig bare rigtig træt af det danske vejr og havde lyst til at prøve noget nyt. Fire år og seks forskellige lande senere er han stadig ikke mæt på oplevelser.

Friheden i centrum
På 3. semester i 2008 var Rasmus Thøgersen opsat på at skulle prøve noget nyt. Han syntes, det danske vejr var trist, og semestret føltes ualmindelig langt. Han trængte til at udforske det studie, han var i gang med.

Han valgte at søge et halvt år til USA som udvekslingsstudent på University of North Carolina, Chapel Hill. En ansøgning, som studievejledningen på IVA hjalp med. Han var så heldig at komme af sted på 5. semester og fik derigennem en række oplevelser, venner og nye kompetencer, som han i dag ikke vil være foruden. I USA lærte han at tale fagligt engelsk. Derudover oplevede han lærere, der formåede at gøre stoffet spillevende gennem deres engagement.

"Der er en enorm frihed i at være i udlandet. Når du er derhjemme, så skal du have studiejob, du skal passe familie og se vennerne. Når du er ude, så er de parametre væk. Du kan hundrede procent hellige dig de nye indtryk, passe dine studier og samtidig feste med dine nye venner", fortæller han.

 Rasmus

Den internationale kamæleon
Rasmus tog efter et halvt år i USA tilbage til IVA for at færdiggøre sin bachelorgrad, men på overbygningen meldte trangen til at komme til udlandet sig igen. Dengang kunne man overføre et praktikophold med fuldtidsarbejde til studiet. Han søgte derfor et halvt år til EU-Kommissionen i Bruxelles som en del af Blue Book Stagiaire-programmet, hvor hverdagen stod på et strengt hieraki, jakke og slips. Han havde i Danmark haft et studiejob på Hovedbiblioteket i Gentofte, og selvom mange af arbejdsopgaverne bundede i principper, han allerede kendte, var tempoet skruet en del i vejret.

Efter EU var han stadig ikke parat til at vende tilbage til Danmark. Han fortsatte derfor i et 2-årigt projekt, hvor han først var i Norge, så Estland og så Italien. De var 17 studerende, der fulgtes i de 2 år. Det var biblioteksspecialister fra hele verden, som han stadig holder kontakt med, og en af dem er han endda blevet forlovet med.

For ham har det betydet rigtig meget personligt, men også fagligt.

"Jeg har f.eks. fået et indblik i, hvordan de driver biblioteker i Zimbabwe og på Cuba. Problemer med kommunale besparelser, forvirring over hvad vi skal med e-bøger osv. blegner lidt, når man hører om forholdene i andre lande. På Cuba har de først lige åbnet op for internettet, og det skaber jo en masse muligheder men også udfordringer. Det er en indsigt, jeg sikkert ikke ville have fået, hvis jeg var blevet i Danmark. At være blandt andre udlændinge giver dig et indblik i, hvor forskellige, men også hvor ens vi er. Det synes jeg alle skal opleve", siger Rasmus.

I dag arbejder Rasmus på Scientific Information Service i CERN i Schweiz. Her overfører han blandt andet bibliografiske poster fra CERNs eget digitale arkiv til den globale database Inspire. Oven i det arbejder han med helt almindelige biblioteksfunktioner på CERNs bibliotek. Igen, så er det de samme principper, som han lærte tilbage på Gentofte Hovedbibliotek, og kompetencer som han har fået gennem sin studietid, men nu er det koblet med at arbejde for nobelprisvindere, tre minutter fra det kontor, hvor World Wide Web blev opfundet, og hvor de for nylig annoncerede fundet af Higgs Boson. Han mangler desuden stadig at skrive sit speciale på IVA, noget som nok skal komme en dag.

Landet er ikke afgørende
For Rasmus er det ikke afgørende, hvor man tager hen:

"Jeg har fået lige så meget ud af mit ophold i Estland som mit ophold i USA. Det handler ikke om stedet, men om menneskerne. Work hard, play hard. Sørg for at gøre dit bedste, men fest også igennem og skab dine relationer. Du vil ikke fortryde det - du fortryder kun, hvis du ikke gør det!". Han tilskynder desuden danske studerende til at søge ned til CERN. "Alle studerende kan sagtens søge herned - også på bachelor-delen", siger han.

"Jeg synes det er genialt at være ude. Du kan søge en masse legater, og det har sørget for, at jeg ikke er endt med en kæmpe gæld, som jeg ville have haft i Danmark. Som dansker tænker man ikke over, hvor let det er at tage ud. Vi er så priviligerede. Vores pas giver adgang til det meste af verden, og IVA har et rigtigt godt ry, hvilket kan åbne overraskende mange døre, hvis blot man selv tør banke på dem", opfordrer Rasmus.

Kom til udlængselscafé
Ønsker du at høre mere om dine muligheder, så er der udlængselscafe i Aalborg mandag d. 17. september kl. 13-14.30 og i København onsdag d. 19. september kl. 13-14.30.  Læs mere her om udlængslescafeen. Der er ansøgningsfrist d. 14. december kl. 12 til at søge om at komme til udlandet, så kom og drøft dine ideer, hør om dine medstuderendes overvejelser og lær mere om, hvordan du kommer af sted.

Af Camilla Maj Vang Arffmann