12-taller over hele linjen

12-taller over hele linjen
Maria Skou Nicolaisen har lige fået 12 i sit speciale. Faktisk har hun ikke fået andet. Årsagen er ifølge hende selv en tidlig fascination af diskursteorien.

"Mens jeg læste til bachelor i religionsvidenskab, stødte jeg ind i diskursteorien. Det har været utroligt spændende, og et redskab der har gjort mig i stand til at reflektere og sætte teori og praksis i forhold til hinanden", forklarer Maria Skou Nicolaisen.

Hvornår er viden videnskabelig og kan bruges? Det er det emne, der især interesserer Maria.

"Tager du Facebook, så er det fyldt med viden - det samme gælder Wikipedia, men du kan ikke betegne den viden som videnskabelig, og kan man så bruge den? Både Facebook og Wikipedia har jo muligheder. De er mere interaktive, og de inddrager brugerne og deres viden. Men du kan ikke efterprøve den viden, der er der. Det synes jeg ud fra et videnskabeligt perspektiv, er et problem", siger Maria.

Hun har især haft vægtning på digitalisering af den humanvidenskabelige forskningspraksis.

"Omdrejningspunktet for formidling inden for humaniora har hovedsageligt været på tekster. Jeg synes, det er så utrolig ærgerligt, at humaniora ikke fokuserer mere på produktudvikling inden for sin egen forskning. Humanister må immervæk formodes at have større kendskab til egne arbejdsmetoder og behov end en person med teknologisk baggrund. De bør derfor i højere grad være med til at udvikle digitale produkter til gavn for andre humanister. Det kunne være e-læseren", forklarer Maria.

Unikke muligheder på IVA
Tænker du på, om man skal have en smule klæbehjerne for at kunne få 12 igennem hele sit studie, så kan Maria berolige dig.

"Jeg har under ingen omstændigheder klæbehjerne eller fotografisk hukommelse - på ingen måde. Jeg har bare været så heldig tidligt, blandt andet via min interesse for diskursteorien, at omsætte teoretisk viden til praktisk viden og vigtigst af alt, at omsætte den til min egen viden Det synes jeg er det vigtigste ved et studie. Du skal ikke genfortælle, men omskabe og udvikle dine egne ideer", understreger Maria.

Muligheden for at følge et emnefelt der interesserer dig, samtidig med at du reflekterer og tager stilling til den viden, du arbejder med, bør være omdrejningspunktet i et studie.

"At du kan komme ind på IVA fra et andet studie uden stort besvær, det synes jeg er fantastisk. Der er utrolig meget frihed og mulighed for at arbejde med det, der interesserer dig. Selvfølgelig har nogle af mine vejledere været kritiske over for mine ideer, men de har ikke dikteret, hvad jeg skulle. Det er virkelig fantastisk og unikt", siger Maria.

Fremtidens forsker kan formidle
Maria er ikke i tvivl om, hvad hun skal fremadrettet. Hun skal være med til at forske. Hun kæmper for at komme til at læse en ph.d., men fremtiden kunne også være som forskningsassistent. Hun vil rigtig gerne arbejde med digitalisering af humaniora.

Først er der dog ferie på programmet, og så arbejder hun for at få skrevet artikler og styrke sit CV gennem publicering af artikler.

"Specialet viser, at jeg har rigtig godt styr på den videnskabelige del af forskningsområdet. Det næste stykke tid skal jeg så ud og vise, at jeg også kan gøre det forståeligt for folk uden for universitetet", pointerer Maria.


Af Camilla Vang Arffmann

Maria Nicolaisen int

Maria Skou Nicolaisen

At du kan komme ind på IVA fra et andet studie uden stort besvær, det synes jeg er fantastisk. Der er utrolig meget frihed og mulighed for at arbejde med det, der interesserer dig.

Maria Skou Nicolaisen