Game on!

Game on!
11-10-2012
Den 18. september afholdtes netværksdagen 'Game on! 2012' på Bibliografen i Bagsværd. Netværksdagen var for landets spilinteresserede bibliotekarer, der diskuterede, hvad bibliotekerne kan og bør gøre i forhold til spil i alle afskygninger.

Computerspil vs. bøger på bibliotekerne?
Hvad er computerspillenes, brætspillenes og andre typer spils rolle på bibliotekerne? Er spil kulturelle artefakter af samme vigtighed som bøger? Er det bibliotekets ansvar at arkivere spil og stille dem til rådighed for eftertiden? Og hvordan formidles computerspil i det hele taget? Det er spørgsmål som disse, der blev taget op til arrangementet 'Game on! 2012', hvor bibliotekarer med ansvar for spil på deres bibliotek mødtes og udvekslede erfaringer på biblioteket Bibliografen i Bagsværd.

Spil i bibliotekerne
Computerspillenes eksponentielle fremgang over de sidste 30 år rejser en række spørgsmål om spillenes rolle i det kulturelle landskab. Der hersker eksempeltvist i øjeblikket et splid mellem Det Kongelige Bibliotek og Spilmuseet i Ikast, omkring hvordan spilmediet skal bevares og kurateres, hvor Det Kongelige Bibliotek modtager en hård kritik af Spilmuseet for deres tilsyneladende utilstrækkelige indsats på området.


Politikens spilanmelder Thomas Vigild om Game On! 2012, computerspil og biblioteker

Game On!
På Bibliografen i Bagsværd den 18. september ser forholdet mellem biblioteker og spil dog anderledes ud. Bibliografens sal er fyldt med spilentusiastiske bibliotekarer (og et par enkelte studerende fra IVA), der vidensdeler omkring de udfordringer, der opstår, når spillene skal formidles. Spilanmelder for Politiken, Thomas Vigild, styrede debatten og de indlæg, der adresserede emner såsom krydsfeltet mellem spil og kunst, Gladsaxe Bibliotekernes erfaringer med spil og nye medier, firmaet Tripledesigns erfaringer med kulturformidlingsspil, John Holmgaards erfaringer ved Frederikssund Bibliotekerne, lektor på IVA Lars Konzacks bud på forbedring af spilformidling, samt Vigilds egne bidrag og idéer til italesættelse af spil i bibliotekerne.

Spilnetværket Spilbar
Et emne, der blevet taget op til Game on!, er den store succes Frederikssund Bibliotekerne oplevede i forbindelse med at tilføje brætspil til bibliotekets materialer. I den anledning kan det nævnes at prisen Guldbrikken 2012 blev uddelt til netværkseventet Spilbar den 20. september. Hvis du selv har interesse i udvikling af brætspil, computerspil og andre former for spil, så foregår netværkseventet Spilbar ca. hver anden måned, hvor et emne omkring spil og spilindustrien bliver taget op til debat igennem oplæg fra relevante aktører. Eventet er gratis at deltage i og flere informationer kan findes på Spilbars Facebook-side.
Vil du gerne i kontakt med bibliotekarer der er interesserede i spilformidling kan du finde dem på hjemmesiden Gaming - når biblioteket spiller med.
Game on! afholdes næste år på Aalborg Bibliotekerne, og der vil formentlig, ligesom i år, være mulighed for at 5 studerende kan melde sig til arrangementet, og vi gør opmærksom på eventet senere i InsightIVA. Game on! startede i 2011 i Perspektiv, og du kan læse mere om det på Perspektivs hjemmeside.




Ungdomsbibliotekar Jimmy Caspersen fra Furesø-bibliotekerne om Game On! 2012 og ønsket om samarbejde bibliotekerne imellem på spilområdet.




IVA-dimittend Jakob Meerwald Jensen om Game On! 2012 og spillet Bioshock som litterær kritik.




Lektor Lars Konzack om blandt andet Game On! 2012 og misforståelsen om at computerspil udelukkende burde figurere i børneafdelingen på bibliotekerne.

Af Stine Rosenbeck Christensen