Forskningsbibliotekerne i forandring

Forskningsbibliotekerne i forandring
Ny antologi fra IVA sætter fokus på fremtidens forskningsbiblioteker: "Viden i spil, forskningsbibliotekernes funktioner i forandring". Biblioteket skal ikke længere kun fremskaffe fysiske materialer men i højere grad lægge vægt på for eksempel videnskabelig dokumentation, bibliometri, undervisning i informationskompetence og udvidet forskerservice.

En bærende tanke i antologien er, at institutioners "svar" på digitaliseringen kræver et tættere samspil mellem teori og praksis. Forskningsbibliotekernes fremtid er bestemt af mange samfundsforhold, fx udviklingen på forlagsmarkedet (herunder ikke mindst Open Access-problematikken), forhold på universiteterne og udviklingen inden for digitale medier. Det er et almindeligt synspunkt i dag, at forskningsbibliotekerne er stærkt udfordret af det digitale paradigme, men at de er nødsaget til at bevare og udvikle en række nye funktioner, der er nødvendige i det digitale vidensamfund.

Hvad har digitaliseringen betydet for forskningsbibliotekerne? Antologien giver som optakt et rids af udviklingen.

Library bypass
I 1960'erne og 1970'erne blev forskningsbibliotekernes store fagbibliografier digitaliseret af de forlag, der fremstiller dem, og mange forskningsbiblioteker oprettede
dokumentationsafdelinger, hvor forskningsbibliotekarer søgte i databaser for brugere. Denne funktion blev i vidt omfang "bypasset" af udviklingen af de systemer for slutbrugerne, der kom frem omkring 1990.

Samkatalogisering
I 1980erne blev forskningsbibliotekernes egne kataloger digitaliseret, og der blev givet fri adgang til dem via internettet. Der var fra starten tale om "samkatalogisering", dvs. en fælles edb-katalog for danske forskningsbiblioteker. Fra 2000 blev der også etableret samlet indgang til forskningsbibliotekernes kataloger via Bibliotek.dk.

From collections to connections
Fra omkring 1990 digitaliseres tidsskrifter af forlagene, og de er hermed født digitale. Dermed går forskningsbibliotekerne fra at have samlinger af tidsskrifter til at give adgang til forlagenes "digitale biblioteker". Samtidig opstår Open Access-bevægelsen som en modpol til forlagenes forretningsmodel. Med de digitale fuldtekstdokumenters fremkomst kom slagordet i forskningsbibliotekssektoren: "from collections to connections".

E-bogen slår igennem
Fra ca. 2012 sker der et gennembrud for e-bøger. Mange bøger er fra nu "født digitale", og Det Kongelige Bibliotek i København satser for eksempel helt overvejende på e-bøger frem for papirbøger, bl.a. med et pilotprojekt inden for Health-området. Hermed uddybes grundlaget for det omtalte slagord naturligvis, fordi det sidste store område i samlingsopbygningen, bøgerne, nu også ser ud til at forsvinde.

Forskningsbibliotekets nye roller
Den fysiske fremskaffelse af bøger, tidsskriftsartikler og andre dokumenter til forskning, erhvervsliv og videregående uddannelser har traditionelt været hovedfunktionen for forskningsbibliotekerne. I takt med at denne rolle begrænses af forlagenes direkte formidling til "slutbrugerne", bliver der brug for, at andre forskningsbiblioteksfunktioner i højere grad træder i forgrunden, fx problemstillinger i forbindelse med den digitale infrastruktur (herunder opbevaring og formidling af forskningsdata), ekspertise i videnskabelig dokumentation, bibliometri, integration af informationsspecialisters funktioner i forskning og undervisning, udvikling af informationskompetencer, udvidet forskerservice samt digital publicering. Herudover har mange forskningsbiblioteker, ikke mindst nationalbiblioteker, vigtige kulturarvsopgaver og bredere formidlingsopgaver over for samfundet.

Problemstillingerne belyses i 14 bidrag fra en række forskellige centrale forskere.

Antologien er redigeret af Helene Høyrup, Hans Jørn Nielsen og Birger Hjørland fra Det Informationsvidenskabelige Akademi.

Antologien er udkommet på Samfundslitteratur


Af Bodil Christensen