DB i pressen

08-04-2010
Forskere fra DB har i marts måned udtalt sig om den stigende interesse for at læse bøger, fællesskabet som opstår ved at melde sig ind i en læseklub, og hvordan biblioteket i dag fungerer som et kulturelt mødested.

Læseglæden er vendt tilbage
Det er igen blevet populært at læse bøger, skriver Berlingske Tidende den 20. marts. Undersøgelser foretaget af Gallup viser, at der inden for det seneste år har været en markant stigning i bogsalget, og danskernes voksende interesse for at læse bøger afspejles også i bibliotekernes besøgstal.

Forsker ved Danmark Biblioteksskole, Rasmus Grøn, mener at denne udvikling skyldes flere ting såsom den stigende interesse for læsekredse samt den bølge af populære kriminalromaner, der er publiceret inden for de seneste år. Rasmus Grøn pointerer ligeledes vigtigheden af, at bibliotekerne får bøgerne til at fremstå som aktuelle: ”Det virker i sig selv som en anbefaling, at andre har lånt bøgerne. Man har lavet eksperimenter, hvor man har hentet bøger fra magasinet, der ikke er blevet lånt ud i mange år, og når man stiller dem op som om de lige er blevet afleveret, så bliver de revet væk.”

Fordybelse og fællesskab i læseklubber
I Kristeligt Dagblad kunne man den 20. marts læse en artikel om læseklubber, som er et fænomen, der vinder frem over hele landet. I læseklubberne har medlemmerne mulighed for at mødes med ligesindede og dele deres fælles interesse for bøger, og gennem diskussion kan man for alvor fordybe sig i de bøger, man læser.

Gitte Balling, der er ekstern lektor på Danmarks Biblioteksskole, mener desuden, at den fællesskabsfølelse, der opstår hos medlemmerne i en læseklub, er en af grundene til deres popularitet: ”Medieudbuddet er blevet meget bredt, så hvor vi før så det samme hver lørdag aften, har vi fået et mere individuelt medieforbrug. Måske er læseklubberne et udtryk for, at folk søger tilbage til et fællesskab med hinanden. Desuden kan man få fordybet og udvidet sin læseroplevelse.”

Biblioteket som kulturelt mødested
På trods af besparelser er det alligevel lykkedes for mange danske folkebiblioteker at tiltrække besøgende ved hjælp af kreativ indretning og spændende kulturtilbud. Biblioteket er i langt højere grad end tidligere blevet et kulturelt møde- og værested. Det kan man læse i Urban den 19. marts.

”I dag er der meget mere liv på bibliotekerne. Det er ikke længere et stille sted med den stereotype, tyssende bibliotekar. Det er et meget mere aktivt sted med en helt anderledes slags liv, netop fordi folk bruger rummet,” fortæller Henrik Jochumsen, lektor ved Danmarks Biblioteksskole.


Af Helle Saabye