Nye ansigter i ledelsen

08-04-2010
I sidste nummer af Insight DB kunne man læse, at Danmarks Biblioteksskole stod overfor ændringer i organisationsstrukturen. Insight DB har i denne uge talt med nogle af de ansatte, som har fået ny titel, efter den nye struktur er trådt i kraft. De er hver især blevet stillet tre hurtige spørgsmål om, hvilken indflydelse den nye struktur har på deres fremtidige rolle.

Jette Hyldegård, som før var forskningsprogramleder, er blevet udnævnt til ny uddannelseschef.



Jette Hyldegård

Hvad bliver dine ansvarsområder?
Først og fremmest planlægning og udvikling af relevant forskningsbaseret undervisning på DB og i forhold til vores samarbejdsinstitutioner både nationalt og internationalt. Derudover er det mit ansvar at fremme et godt studie- og undervisningsmiljø på DB, samarbejde om rekruttering og fastholdelse af studerende samt at bidrage til at sikre kvalitet i uddannelser og undervisning.

Hvad er forskellen på dit gamle og dit nye job?
Før var jeg leder af et forskningsprogram med personaleansvar for 20 forskere og havde et tæt samarbejde med forskningsadministration og forskningsledelse. Nu har jeg ansvar for uddannelse og undervisning på hele DB, herunder samarbejde med undervisere, studerende, studievejledning, studieadministration, studienævn, DBs lederforum m.fl.

Hvad er det vigtigste punkt på dagsordenen for dig nu?
Det er svært at nævne et enkelt, men jeg vil forsøge at skaffe mig et godt overblik over området. Dernæst skal arbejdet med en ny studieordning og struktur på masteruddannelse med forventet start i efteråret 2010 færdiggøres snarest. Samarbejdet med Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og Aalborg Universitet skal omsættes i konkrete kursusudbud og bidrag til gavn for både egne og eksterne studerende – om muligt allerede fra efteråret 2010. Endelig vil udvikling af undervisning og nye forskningsbaserede kurser med henblik på foråret/efteråret 2011 blive initieret i løbet af maj måned.


Tidligere forskningsleder Hans Dam Christensen overtager posten som forskningschef.


Hans Dam Christensen

Hvad bliver dine ansvarsområder?
Det er mit overordnede ansvar at sikre, at DBs forskning foregår på det højeste faglige niveau. Det skal bl.a. ske gennem kvalitetssikring, koordinering og initiering af aktiviteter på tværs af forskningsstrategiens indsatsområder. Det skal også ske ved at varetage DBs overordnede forskningsinteresser i samspillet med omverdenen.

Hvad er forskellen på dit gamle og dit nye job?
Som forskningsleder for Videnskultur og vidensmedier var jeg én af tre indenrigsministre. Nu er der vel snarere tale om en kombination af en strategisk inden- og udenrigsministerpost.

Hvad er det vigtigste punkt på dagsordenen for dig nu?
I forbindelse med ”den økonomiske tilpasning” på DB blev det besluttet, at forskningsstrategiens indsatsområder skal være organiseringsprincip i det fremtidige DB i København. Og DB Aalborg skal opdeles i to områder: information og kultur. Så er det vigtigste punkt på dagsordenen her og nu at få organiseringen af VIP’erne på plads, så forskningsstrategien kan implementeres ordentligt på hele DB.

Af andre overordnede tiltag kan peges på forskningsmonitorering. Det tidligere Forskningsudvalg var allerede kommet langt med en egentlig plan. Nu handler det om at få den færdiggjort med henblik på at kvalitetssikre forskningen. Ét vigtigt punkt er at synliggøre DB-forskningen endnu mere i forhold til ikke blot bibliotekssektoren og medieoffentligheden men også forskningsverdenen. Selv om mange forskere allerede har gode eksterne forskningsrelationer nationalt såvel som internationalt, skal vi have øget de eksterne relationer. Mange forskere publicerer fuldt ud, som man kan forvente af en universitetsforsker, men vi kan godt øge den samlede forskningspublicering.

Derudover ser jeg gerne, at der kommer flere post.doc.-ere og andre gæsteforskere, som ved at være her i længere perioder kan give input til DB-forskningen. Det er vigtigt for en institution af DB’s størrelse hele tiden at have en gennemstrøm af forskere, ligesom DB-forskere også skal ud og luftes. Det giver input til undervisning såvel som forskning. Selv om mange nok føler, at der har været for lidt fokus på udvikling af undervisning og for meget på forskning i de senere år, handler det måske mere end før om at sætte forskningsetos på dagsordenen indadtil, hvis DB skal gøre sig mere bemærket udadtil i den store forskningsverden.


Tidligere uddannelsesleder og prorektor Jack Andersen er blevet institutleder i København, mens han beholder titlen som prorektor.


Jack Andersen

Hvad bliver dine ansvarsområder?
Det bliver personaleansvar for forskerne samt koordinering af uddannelse og forskning for den enkelte forsker. Jeg har også ansvar for kompetenceudvikling af forskerne.

Hvad er forskellen på dit gamle og dit nye job?
Det er helt klart personaleansvar. Dertil kommer det øgede fokus på ét rektorat, hvor jeg har prorektordelen, og hvor jeg skal arbejde med visioner og strategiudvikling for Danmarks Biblioteksskole men også rollen som det medierende led mellem forskning og uddannelse.

Hvad er det vigtigste punkt på dagsordenen for dig nu?
At skabe ro og tryghed men også muligheder for forskerne i det daglige. Vi skal også i gang med et stort læringsprojektet, SCKK*, og implementering af samarbejdsaftaler på forsknings- og uddannelsesniveau.

*SCKK står for Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling. Projektet har til formål at udvikle kompetencer hos undervisere, og der afholdes et seminar for alle undervisere i slutningen af maj måned.

Læs evt. mere om de organisatoriske ændringer på DB.

I et af de førstkommende numre af Insight DB bringer vi også et interview med den nye institutleder i Aalborg, Jesper Wiborg Schneider.


Af Helle Saabye